Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15 ani de Tabăra VIAŢA: o nouă locaţie şi un nou site

0

6 Veverita Zburatoare - VIATA Tusnad

 

Tabăra VIAŢA, program al Fundaţiei Noi Orizonturi şi prima tabără de educaţie prin aventură din România, împlineşte 15 ani. Desfăşurat până acum în Straja, programul merge mai departe şi la Băile Tuşnad, iar cu această ocazie a fost relansat site-ul www.tabara-viata.ro

Din 1999 şi până acum, peste 7.000 de copii şi tineri (de la preşcolari şi până la adolescenţi de 18 ani) s-au bucurat de activităţile educative şi distractive din Tabăra VIAŢA. An de an, tinerii învaţă aici să lucreze mai bine în echipă, să fie mai comunicativi, mai încrezători în ei înşişi, dar şi să fie mai implicaţi în comunitate. Iar acest lucru a fost posibil datorită parteneriatelor cu ONG-uri, printre care amintim World Vision Romania, Asociaţia OvidiuRo, Asociaţia Concordia, Fundaţia Internaţionala pentru Copil şi Familie, dar şi companiilor, printre care Banca Comercială Română, Rompetrol, The North Face, Renania Romania.

Acum ducem experienţa VIAŢA mai departe într-o nouă locaţie: la Băile Tuşnad. Elementele folosite în activităţile VIAŢA sunt gata să fie folosite, iar cu ocazia a diferite evenimente realizate de ONG-uri şi instituţii locale, peste 1.500 de persoane au testat deja activităţile educative şi distractive de aici.

Ideea pentru lansarea VIAŢA Tuşnad a apărut în 2010 şi a putut fi transformată în realitate prin efortul comun al FNO şi a două organizaţii din Băile Tuşnad (Asociaţia Green Zone şi Asociaţia Adventure). Însă Tabăra VIAŢA Tuşnad nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul studenţilor voluntari din cadrul Gordon College SUA, al susţinătorilor locali şi al proprietarilor terenului: Parohia Romano Catolică Tușnad Sat și Composesoratul Tușnad.

Am relansat şi site-ul dedicat programului: www.tabara-viata.ro oferă deja posibilitatea de înscriere în Tabăra VIAŢA direct de pe site, precum şi reduceri de 10%.

„VIAŢA este primul program de educaţie prin aventură apărut în România. A fost construit cu ajutorul liderilor globali în domeniu Project Adventure, SUA – atât în ce priveşte construcţia efectivă, cât şi în ce priveşte training-urile oferite echipei noastre de formatori. Educaţia prin aventură este un instrument incredibil de eficient în dezvoltarea voluntariatului şi a cetăţeniei active. Întreg cursul a fost construit de voluntari, fiind un exemplu viu a ceea ce încercăm să dăm mai departe tinerilor!”, declară Dana Bates (Fondator al Fundaţiei Noi Orizonturi şi iniţiator al programului VIAŢA)

„Aici folosim activităţi precum escalada, cursul de frânghii la înălţime şi joasă înălţime, orientarea cu busola şi excursiile în aer liber, pentru a crea cetăţeni activi, dornici să aducă schimbări pozitive în comunitate! Odată ajunşi aici, tinerii şi formatorii au parte de o experienţă de neuitat şi de cele mai multe ori revin în Tabără. Eu am venit în anul 2001 şi de atunci nu am mai plecat! Ne dorim ca tot mai mulţi tineri să se poată bucura de această experienţă şi credem că prin crearea de cetăţeni activi şi responsabili putem contribui la dezvoltarea societăţii noastre”, adaugă Ilie Popescu (Director de Program, Tabăra VIAŢA)

Despre Tabăra VIAŢA: Primul program al Fundaţiei Noi Orizonturi a început să se desfăşoare în iunie 1999, fiind prima tabără de educaţie prin aventură din România. Prin activităţi educative, dar şi distractive – cursuri de frânghii, escaladă, ateliere creative etc – îşi propune să îi dezvolte pe tineri, astfel încât ei să devină mai responsabili, solidari, mai curajoşi, dar şi mai implicaţi în problemele din comunitate.

Tabăra se desfăşoară anual în perioada 30 iunie – 31 august. În 2014, preţul pentru Tabăra VIAŢA Straja este de 950 RON (6 zile / 5 nopţi), iar pentru Tabăra VIAŢA Tuşnad este de 1.200 RON (6 zile / 5 nopţi). Până în 2005, programul a oferit servicii gratuite de educaţie pentru 3.000 de tineri, iar din 2006 programul funcţionează ca o afacere socială. 25% din profitul Taberei este destinat autosusţinerii lui, în timp ce 75% merge către programul IMPACT al Fundaţiei Noi Oritonturi – reţea de cluburi prin care tinerii ajută comunitatea prin proiecte realizate chiar de ei, şi singurul model românesc de educaţie nonformală replicat la nivel internaţional în 7 ţări.

Despre Fundaţia Noi Orizonturi: – înfiinţată în anul 2000 – misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO a creat două programe de educaţie nonformală prin experienţă pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja şi Băile Tuşnad) şi Programul IMPACT (Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.