Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Plantăm fapte bune în România” reîncepe împăduririle! 1400 de voluntari vor planta 13 hectare!

3

Echipa „Plantăm fapte bune în România” va mobiliza aproximativ 1400 de voluntari care să planteze pe 13 hectare situate în judeţele Argeş, Ialomiţa, Mureş, Satu Mare şi Timiş, în zilele de sâmbătă, 31 martie, 7 aprilie şi 28 aprilie. În conformitate cu proiectele tehnice realizate de specialişti, speciile forestiere care vor fi plantate variază de la stejar, frasin, cer, paltin la gorun, mojdrean sau salcâm. Mai mult, în ultimele zile de sâmbătă din mai, iunie şi iulie urmează acţiuni de întreţinere a plantărilor executate în toamna lui 2011.

Plantăm fapte bune în România” şi-a propus să crească suprafaţa împădurită din ţara noastră, să implice publicul larg într-o iniţiativă de anvergură în beneficiul comunităţii şi să valorifice prin împădurire terenurile agricole degradate, contribuind la prevenirea alunecărilor, a deşertificării sau inundării.

Ne propunem să împădurim un teren agricol degradat, un teren ce a alunecat pe drum judeţean, să reîmpădurim un teren exploatat în 1940 şi să plantăm o perdea forestieră de protecţie împotriva zăpezilor abundente.

Rezultatele „Plantăm fapte bune în România” înregistrate în 2011 au determinat unul dintre partenerii noştri instiutţionali să extindă colaborarea cu înfiinţarea unei perdele forestiere de protecţie. Neavând o astfel de perdea de protecţie, localitatea Armăşeşti a fost greu încercată de ninsorile abundente din această iarnă. Comuna a fost îngropată sub zăpadă şi izolată complet timp de o săptămână; în acest răstimp primarul a gestionat singur situaţii dificile. Ca atare, misiunea noastră devine şi mai complexă, iar munca noastră şi mai utilă” declară Liana Buzea, coordonatorul naţional al „Plantăm fapte bune în România”.

Partenerii instituţionali ai „Plantăm fapte bune în România” sunt: Jandarmeria Română, Ministerul Educaţiei, Consiliul Local Ardud, Ocolul Silvic Ardud, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare, Penitenciarul Satu Mare, Liceele UNIO şi Ion Creagă – Satu Mare, PortalSatuMare, Informaţia Zilei, Gazeta Nord Vest, Nord Vest TV, Asociaţia ECO CLUB Timişoara Instituţia Prefectului judetului Timiş, Direcţia Silvică Timiş, Primăria Timişoara, Asociaţia GEEA, Instituţia Prefectului judeţului Argeş, Direcţia Silvică Argeş, Ocolul Silvic Şuici, Consiliul Local Tigveni, Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului judeţul Mureş, Consiliul Local Tăureni, 24Fun Mures, Kiss FM Mureş, Consiliul Local Armăşeşti, Ocolul Silvic Urziceni, Instituţia Prefectului judeţul Ialomiţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ialomiţa.

 

Iniţiativa are sprijinul companiilor: JTI, HOLCIM, Aaylex, Continental, XEROX România, Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, Cyclope, Promenada Mall, GOTEC ROM, Dr. Oetker, Siletina, Art&Hobby Shop, Transair Agency, DeservCom şi AVON.

 

 

Despre „Plantăm fapte bune în România

„Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat şi este programată a se derula pe o perioadă de 5 – 7 ani. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, cartografiere şi plantare pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. Anul trecut, „Plantăm fapte bune în România” a mobilizat 2500 de voluntari, cu ajutorul cărora au fost plantaţi peste 46.200 de copaci, pe 16,3 hectare de teren. Reprezentantul legal al mişcării este Asociaţia EcoAssist, cea care a adus şi în ţară a reprezentat prima campanie „Let’s Do It, Romania!”.

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

3 comentarii

  1. avatar

    Corectati, va rog, eroarea aparura in titlu: in loc de „„[…] începe acţiunile […]” trebuie „„[…] încep acţiunile […]”

  2. avatar

    Asa este, ne-am referit la faptul ca initiativa „Plantam fapte bune in Romania” reincepe impaduririle. Multumim insa pentru gand, apreciem ca sunteti atenti la noi 🙂

    Va asteptam alaturi de noi la plantari si la intretineri. Avem un sezon intreg de actiuni.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.