Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Plantăm fapte bune în România” lansează aplicaţia „Harta tăierilor de păduri”, unică în lume

0

Harta tăierilor de păduri” este o aplicaţie online gratuită, în care pot fi raportate tăierile de păduri din România utilizând imaginile satelitare Google Maps sau înregistrând coordonatele GPS şi fotografiile de la locul tăierii. Aplicaţia este unică în lume, codul-sursă urmând a fi exportat către alte state care se confruntă cu problematica tăierilor de păduri.

Pe parcursul anului 2012 se vor raporta pe hartă tăieri de păduri, iar în 2013 se va verifica legalitatea tăierilor raportate în această aplicaţie.

„Cu aplicaţia Harta tăierilor de păduri punem pe masă problematica introducerii pădurilor noastre în sistem informatic. Astfel, vom ajunge să ştim cu precizie unde se autorizează tăieri de arbori sau alte tipuri de lucrări. Şi tot în acest fel, vom putea evalua corect câţi arbori pot fi tăiaţi în fiecare pădure fără a fi afectat echilibrul acesteia”, a spus Liana Buzea, coordonator Plantăm fapte bune în România.

Scopul pe termen lung al acestei aplicaţii este introducerea pădurilor României în sistem GIS (Geographic Information System). Un astfel de sistem va permite un management forestier profesionist, transparent şi responsabil. Se va putea face evaluarea cantitativă şi calitativă a pădurilor ţării noastre, iar informaţiile vor fi accesibile tuturor în timp util. Autorităţile, proprietarii de păduri şi publicul larg vor şti acoperirea, consistenţa şi componenţa pădurilor şi vor putea fi autorizate tratamentele de tăieri pe măsura posibilităţii de regenerare a pădurilor.

Harta tăierilor de păduri este o aplicaţie online realizată în cadrul „Plantăm fapte bune în România„, iniţiativă naţională de împădurire pe bază de voluntariat. Aplicaţia a câştigat atât premiul Best Hack for the Social Good în cadrul evenimentului Yahoo! Open Hack Europe din 14-15 mai 2011, cât şi distincţia Proud restarter din competiţia RESTART ROMANIA 2012, realizată de catre TechSoup România.

Aplicaţia beneficiază de sprijinul Ambasadelor Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii în Romania, al agenţiei de creaţie The Cell (sprijin pro bono pentru strategie şi realizare materiale de comunicare), companiei Softis Serv (sprijin cu muncă pro bono în programare), cât şi de suportul Microsoft România (care acordă găzduire gratuită aplicaţiei timp de 15 luni). Un partener nou în acest demers este Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geografie care, prin implicarea profesorului Constantin Nistor, specializat în Geomorfologie, GIS şi Teledetecţie şi a unei echipe de 20 studenţi, va asigura verificarea tăierilor de păduri raportate de catre public pe parcursul anului 2012.

 

Despre „Plantăm fapte bune în România

„Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat şi este programată a se derula pe o perioadă de 5 – 7 ani. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, cartografiere şi plantare pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. Reprezentantul legal al mişcării este Asociaţia EcoAssist, cea care a adus şi reprezentat în ţară prima campanie „Let’s Do It, Romania!”.

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.