Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Miza” noastra este potentialul de activare a indivizilor, al comunitatilor si al societatii, prin implicarea in activitati de voluntariat

0

Ne face plăcere să îţi spunem că sunt câteva Semne de Bine pentru 2011. Avem câteva episoade din seriarul nostru propus la finalul anului trecut. Mai mult, ne face plăcere să continuăm acest serial şi la începutul acestui an. Ca să avem suficiente motive să sperăm la mai bine. Ca să avem suficiente informaţii pozitive şi ca să putem să construim în 2011.

Noi credem ca 2010 a fost anul marilor cauze. Cum am scris şi într-un alt articol, credem ca anul 2010 a fost anul în care probabil că oamenii s-au gândit mai mult la „de ce” în detrimentul lui „cât” şi „cum”.  Anul în care oamenii au căutat – probabil – ceva mai mult sens în ceea ce fac. Şi mai credem că este abia începutul. Dar cum arată bilanţul lui 2010 pentru fiecare dintre noi? La cât de multe „de ce”-uri am reuşit să ne răspundem în 2010? Ce semne are 2011?

Am promis că o sa cerem mai multor prieteni gândurile despre 2010, dar şi despre semnele lui 2011. Ne bucurăm foarte mult să continuăm „serialul” nostru “Semne de bine″ cu un interviu despre voluntariat în România!  Răspunde la întrebările noastre Ramona, de la Pro Vobis.

2011 va sta sub semnul Anului European al Voluntariatului

  • RomaniaPozitiva: Cum a fost 2010? Care au fost cele mai importante momente?

Pro Vobis: Intens, plin de evenimente si activitati, colorat, cu un volum de munca mai mare decat in alti ani, aventuros, cu momente de cotitura – cam asa a fost in 2010 pentru noi, la Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat!
Suntem foarte mandri de faptul ca a prins contur initiativa noastra de unificare a vocilor organizatiilor care lucreaza cu voluntari sau sunt interesate de acest lucru, prin punerea bazelor Federatiei VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania, avand ca misiune facilitarea dialogului si a actiunii comune a tuturor factorilor interesati de miscarea de voluntariat, in vederea dezvoltarii sustenabille a voluntariatului in Romania. Am reusit sa atragem alaturi de noi organizatii care lucreaza cu voluntari din peste 33 de judete in cadrul celei de-a noua editii a Saptamanii Nationale a Voluntariatului – un eveniment cu traditie in sfera recunoasterii muncii voluntarilor insumand in acest an peste 500 de activitati de voluntariat si peste 4.000 de voluntari care au ales sa isi impartaseasca din cunostine si timpul lor pentru activitati in beneficiul comunitatii lor. Am sustinut centrele de voluntariat deja existente prin gestionarea secretariatului Retelei Nationale a Centerelor de Voluntariat si am facut demersuri, in special prin training, consultanta si mentorat, pentru a sprijini infiintarea unui numar de alte 11 noi centre de voluntariat in localitati unde nu exista un astfel de mecanism comunitar. Am lucrat intens, inca de la inceputul lui 2010, pentru a ne aduce contributia la demersurile facute pentru alcatuirea planului National de Actiune pentru marcarea Anului European al Voluntariatului 2011 si lansarea acestuia in Romania. Am avansat, de asemenea, in eforturile de modificare a cadrului legislativ ce reglementeaza activitatile de voluntariat. Am reunit, ca in multi alti ani, importanti actori din sfera voluntariatului in cadrul conferintei nationale „Miscarea de voluntariat din Romania in pragul Anului European al Voluntariatului 2011”. Ne-am imbogatit paleta de resurse audio-video si alte materiale menite sa promoveze, intr-un mod cat mai prietenos, voluntariatul, in cadrul proiectului IMPROVE. Am fost prezenti mai mult ca in oricare alt an anterior la evenimente publice, festivaluri, scoli de vara, prezentari, emisiuni TV si articole in presa scrisa si online. Ne-am concentrat pe promovarea oportunitatilor de voluntariat international adresate tinerilor, prin Serviciul European de Voluntariat. Am creat un nou site cu  resurse pentru tinerii interesati de voluntariat si care doresc sa inceapa un stagiu de voluntariat european, www.voluntareuropean.ro. Am lansat la sfarsitul anului a patra editia a publicatiei “Portret de Voluntar” ce cuprinde povestile inspirationale a 89 de voluntari din toata tara. Am inceput un proces de regandire a strategiei organizatiei si ne pregatim intens pentru avalansa de activitati ce incep odata cu demararea Anului European al Voluntariatului!

  • RomaniaPozitiva: In 20 de cuvinte – care a fost „cauza” sustinuta in 2010?

Pro Vobis: Ca intotdeauna, „miza” noastra este potentialul de activare a indivizilor, al comunitatilor si al societatii, prin implicarea in activitati de voluntariat!

  • RomaniaPozitiva: Ce iti doresti / ce va doriti pentru 2011?

Pro Vobis: Ne dorim sa avem destul timp si energie pentru a duce la bun sfarsit toate activitatile planuite pentru 2011. Ne-ar placea sa vedem ca subiectul voluntariatului este asezat la locul care i se cuvine pe agenda publica si ca eforturile celor care se implica sunt recunoscute si apreciate la adevarata lor valoare. Ne dorim sa marcam cat mai puternic Anul European al Voluntariatului in Romania, astfel incat eforturile noastre de pana acum sa se concretizeze in rezultate cat mai vizibile si de impact la nivelul societatii romanesti. Ne dorim sa auzim mai mult despre voluntari care infrumuseteaza vietile altora si ale lor, dar si despre cei care ii apreciaza pe acestia si decid sa le urmeze exemplul.

  • RomaniaPozitiva: Cum sunt semnele pentru 2011? Despre ce va fi 2011?

Pro Vobis: Nimic altceva decat vesti bune! Pentru Pro Vobis (si de altfel pentru zeci de alte organizatii care se bazeaza pe munca voluntarilor), 2011 va sta sub semnul Anului European al Voluntariatului, lucru ce ne va tine ocupati pe intreaga perioada urmatoare. Anul 2011 aduce semnele unei mai mari vizibilitati pentru sfera voluntariatului, semnele unei recunoasteri publice a celor care se implica pentru binele comunitatilor in care traiesc, semnele punerii bazelor unui dialog structurat cu autoritatile publice din Romania, dar si semnele sarbatoririi publice a spiritului si principiilor promovate prin voluntariat!

—-

Ramona a absolvit sectia de stiinte politice a Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Experienta de pana acum a acumulat-o lucrand in cea mai mare parte in sectorul non-guvernamental, volutariatul find pentru ea un mod de viata. A desfasurat activitati de cercetare in cadrul Centrului pentru Studiul Democratiei si a facut parte dintr-un program de burse la o universitate din SUA, ce a avut ca teme de lucru leadership-ul, medierea si cooperarea internationala. Ramona s-a alaturat cu entuziasm echipei Pro Vobis in octombrie 2007 si spera sa contribuie cat mai mult la dezvoltarea voluntariatului in Romania. In prezent, ea se ocupa de gestionarea secretariatului Retelei Nationale a Centrelor de Voluntariat din Romania, coordonarea SNV si recrutarea in cadrul EVS.

Multumim Ramona & Pro Vobis!

Interviurile RomaniaPozitiva, Semne de Bine

ianuarie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.