Noi (RomaniaPozitiva) credem ca 2010 este un an extrem de important. Tu cum crezi? Credem ca 2010 este un reper pentru urmatoarea perioada de timp din vremurile noastre. Desi a fost (este) un an al crizelor de toate felurile, credem ca 2010 a fost si anul intrebarilor „pe bune”, al ideilor, al framantarilor pentru impact si relevanta.
Noi credem ca 2010 este anul marilor cauze. Cum am scris si intr-un alt articol, credem ca anul 2010 a fost anul in care probabil ca oamenii s-au gandit mai mult la „de ce” in detrimentul lui „cat” si „cum”. Anul in care oamenii cauta – probabil – ceva mai mult sens in ceea ce fac. Si mai credem ca este abia inceputul. Dar cum arata bilantul lui 2010 pentru fiecare dintre noi? La cat de multe „de ce”-uri am reusit sa ne raspundem in 2010? Ce semne are 2011?
Am promis ca o sa cerem mai multor prieteni gandurile despre 2010, dar si despre semnele lui 2011. Ne bucuram foarte mult sa continuam „serialul” nostru “Semne de bine″ cu un interviu despre 2010, despre educatie si despre valori in Romania! Raspunde la intrebarile noastre Stefan Palarie de la Scoala de Valori.
La cumpana dintre ani si dintre lumi
Interviu Stefan Palarie, Scoala de Valori
Imi face enorma placere sa ne reconectam acum, la final de 2010, un an care a trecut pentru mine mai repede decat oricare alt an al vietii mele. Imi e greu sa despart viata mea personala de viata organizatiei pe care o reprezint – Scoala de Valori, dar am sa fac tot posibillul. Cauza pe care Scoala de Valori a sprijinit-o in 2010 este cea a educatiei si a formarii valorilor in societate. O cauza vasta, anevoioasa, dar foarte recompensatorie. Pe scurt, facilitam educatia de calitate in jurul valorilor personale pentru elevii de liceu, (de cat
eva saptamani am inceput acelasi demers pentru parinti ai elevilor de gimnaziu si liceu), iar in anul 2011 incepem sa facem acelasi lucru pentru profesori, tineri profesionisti si organizatii.
Legat de viata personala, anul 2010 a fost un an al pasiunii fara limita, al aruncarii nebune in golul necunoscutului al antreprenoriatului social. A fost un an de munca intensa alaturi de oameni fantastici – colegii mei din organizatie, dar si un alt grup de oameni extraordinari din organizatia AIESEC cu care colaboram in organizarea celui mai ambitios proiect educational pentru elevii de liceu din Romania – programul GROW. A fost un an in care am intalnit, intr-adevar, multi pasionati care aflati in cautarea unui sens mai profund al existentei s-au oferit sa ajute, sa sprijine, sa faca ceva. 2010 a fost un an de foarte multa invatatura. Pe toate planurile. Pe toate ariile, in toate departamentele.
Cum a fost pentru Scola de Valori anul 2010?
Pai, in primul rand, a fost primul an de existenta al acestei organizatii. A fost anul in care am construit mult de la zero, unele lucruri au ramas, altele s-au pierdut. Imi place sa spun ca primii ani din orice activitate sunt cei in care inveti ce sa NU faci. Maturizarea unei organizatii este un proces prin care eforturi de zeci, sute, mii de oameni-ora sunt investite in creionarea unei identitati, a unui stil organizational si inchegarea unei echipe operationale de lucru. Multe din lucrurile dezvoltate se aseaza natural pe fundatie, altele nu se potrivesc si se desprind nefiind copiabile, sau sustenabile. Un astfel de proces poate fi foarte frustrant atunci cand vrei rezultate rapide, pe termen scurt.
Un lucru care pe mine personal m-a ajutat foarte mult in 2010 a fost sa citesc in “Decat o revista” #4 povestea celor de la Let’s do it Romania. O poveste prezentata in articol – direct, sincer, curat. O poveste care mi-a dat personal foarte multa energie. Mi-am readus aminte ca asa sunt construite toate povestile de success. Incep cu pasi mici, cu multe eforturi, cu multe nopti nedormite (nu suntem singurii asadar), cu multe sacrificii invizibile si necunoscute pentru cei din jur. Dar doar asa incep povestile de succes. Multi ani mai tarziu, fondatorii sunt intrebati – “cum va explicati succesul nebanuit al demersului vostru?” iar fondatorii lor raspund ….. “succes nebanuit? Ce vreti sa spuneti? Nimic nu s-a intamplat peste noapte. Toate lucrurile s-au intamplat incet, cu foarte multa munca. Mai multa munca poate decat ar fi trebuit. Eu nu am vazut niciodata ceva extraordinar sau inexplicabil. Ci doar rezultatele incete ale multor ani de efort si dorinta!”. De aici apare si diferenta. Cei care iau interviul nu au fost acolo de-a lungul drumului. Au urmarit de la distanta evolutia, fara sa stie detaliile. Daca imi pot permite o metafora, cred ca este ca atunci cand urmaresti la un canal TV despre natura, filmat “pe repede inainte” modul in care un ghiocel strapunge stratul de frunze si de zapada pentru a iesi la suprafata. De la distanta, si pe repede inainte pare miraculos. Insa doar ghiocelul stie prin ce transformari interne si prin ce rupturi organice a trecut pentru a ajunge la suprafata. Pentru ghiocel nimic din ce a facut nu este miraculos.
Cele mai importante momente ale anului 2010 pentru Scoala de Valori?
Momentele cheie ale anului 2010 le-as imparti in doua categorii: cele decizionale si cele inspirationale.
Cele decizionale au fost legate de conferinte nationale ale AIESEC Romania la care am participat ca reprezentanti ai Scolii de Valori. Acolo am decis de fiecare data urmatorul pas al proiectului GROW. Am trasat harta programului pentru a face posibil ca o astfel de educatie sa ajunga in cat mai multe orase din Romania. Am decis cum putem face lucrurile mai bine.
Cele inspirationale au legatura cu ceremoniile de inchidere ale programului GROW din tara, atunci cand vezi elevi, parinti si profesori spunand “multumim ca faceti asta in Romania!”. Momente de genul asta ne dau putere sa continuam si imaginatie sa facem mai bine ceea ce facem.
As vrea sa comentez si despre modul in care am mai perceput impactul anului 2010 asupra mediului exterior. Cateva lucruri sau studii mi-au atras atentia – cu bucurie sau tristete.
- Doar aproximativ 50% din copii din Romania petrec mai mult de ora pe zi alaturi de parintii lor. Media generala este aproximativ 43 de minute zilnice. Va puteti imagina de aici transferul de valori in familie si educatia formata acasa.
- In jur de 61% din parinti isi doresc sa-si trimita copii la studii in stranatate. (fata de realitatea anilor 2000, diferenta este una fantastica).
- Cateva sute de parinti (sunt mentionati intr-un studiu deocamdata doar aproximativ 120 dintre ei) platesc pentru copii lor intre 30,000 si 50,000 de euro taxe de scolarizare pentru licee in strainatate.
In spatele cifrelor intrevad o societate Romaneasca care se indreapta spre viziunea europeana de mobilitate. Aspirational peste 90% din elevii cu care vorbim doresc sa plece din tara in urmatorii ani. Imi doresc sa asistam la o noua generatie de tineri lideri romani (sociali, politici, economici) formati pe bancile scolilor din strainatate si nu la inceputul unui nou val de emigrari. Intrevad o societate in care e nevoie de o forta externa care sa inlocuiasca sau sa ajute calitatea serviciului public din Romania (chiar si in domeniul, sau mai ales in domeniul, educatiei).
Cred ca 2010 a fost un an tulbure pentru societatea Romaneasca. O mare parte a membrilor ei sunt afectati de evolutia economie si atunci valorile lor sunt VALORI ale SUPRAVIETUIRII. O parte din oameni (cei mai putin afectati) isi pun serios problema viitorului lor, al viitorului copiilor lor si problema educatiei acestora, dezvolta VALORI ASPIRATIONALE.
Pentru 2011, de unde sunt eu se vad semne pozitive. Economia incepe sa creasca incet – incet. Piata de training si de evenimente corporate isi revine. Multinationalele incep sa-si reincalzeaza motoarele. Probabil pregatesc Kick Off meetinguri, cheltuiesc acum bugete alocate, dar neconsumate, pregatesc noi strategii si noi investii pentru viitor.
Sunt convins ca in anul 2011 se va munci in multinationale mai mult decat in 2010. Din multe motive. Pentru parintii din multinationale (si nu numai), cele 43 de minute vor fi si mai mult afectate. Daca nu ca si cantitate, macar ca si calitate. Parinti mai stresati, mai obositi. Anul 2011 va trece mai repede decat 2010.
Imi e putin teama ca in 2011, odata cu cresterea economiei va scadea putin voluntariatul si initiativa societatii civile. Economia va incepe sa absoarba oameni valorosi din NGO-uri. Poate insa fondurile mai mari disponibile vor duce la realitate conceptele de “manageri platiti de voluntari” dar si primele proiecte de amploare de “afaceri sociale”.
Ce ne dorim noi – din Scoala de Valori – pentru 2011?
Ne dorim sa transformam intelepciunea acumulata intr-un an de zile in cimentarea rezultatelor obtinute in 2010, cresterea vizibilitatii si a numarului de suporteri din toate mediile, proiecte reusite catre toate grupurile tinta: elevi, parinti, profesori, tineri profesionisti si companii. Pentru toate lucrurile acestea avem nevoie de securizarea si sustenabilitatea infrastructurii pe care lucram (oameni, sisteme, organizatie). Ne dorim primele povesti de success ale elevilor absolventi GROW din 2010 si 2011 (generatiile ’92 si ’93). Ne dorim sa vorbim in fata unul public larg pe scena ateneului Roman despre Valori si despre valorile in randul generatiilor tinere. Ne dorim sa avem un prim semn de recunoastere externa pentru munca depusa.
Imi mai doresc un an in care sa demonstram ca desi a avea VALORI este mai scump si mai dificil decat a nu avea, putem ca organizatie sa ne constituim intr-un exemplu de succes. O valoare organizationala a noastra este Durabilitatea (“Sustainability”). Imi doresc sa fie valoarea pe care sa o traim din plin ca organizatie in toate cele 365 de zile care ne asteapta.
Multumiri din suflet tuturor colaboratorilor si mai ales partenerului nostru AIESEC in Romania. Urez tuturor multa inspiratie sub bradul de Craciun, la realizarea planurile pentru 2011.
Sarbatori Fericite!
PS: Multumim Stefan Palarie si Scoala de Valori!
Interviurile RomaniaPozitiva, Semne de Bine
decembrie 2010