Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Studenții au chemat la dialog toți actorii din sistemul de învățământ superior pentru planul de creștere a competitivității și a calității educației

0

Astăzi, 26 mai 2021, începe conferință națională dedicată viitorului învățământului superior din România, denumită „Învățământul superior din România, competitiv în noul Spațiu European al Educației”, organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor și sub egida proiectului „România Educată”. 

Contextul pandemic a ridicat numeroase semne de întrebare privind funcționarea învățământului superior, cu studenți puși în numeroase dificultăți personale, financiare, educaționale sau psihologice, iar pe absolvenți în postura de a nu-și găsi un loc de muncă. De asemenea, ne-a determinat să reanalizăm modul în care sunt pregătiți tinerii formați prin educație terțiară pentru societatea viitorului. Concomitent, perioada de pandemie s-a suprapus cu definirea priorităților europene în materia educației. Asumate de statul român, lipsa unor măsuri clare și de profunzime ne vor aduce un rezultat întâlnit, din nefericire, în mai multe cazuri – neatingerea țintelor propuse. 

Fie că vorbim de echitatea învățământului superior, de adecvarea competențelor formate la nevoile studenților sau de valorile transmise acestora, în lipsa unor acțiuni ferme și instituționale, ele vor rămâne un deziderat amintit în strategii. Situația relevată de diferitr statistici privind situația învățământului superior este inacceptabilă în mai multe domenii, precum necorelarea dintre competențe și nevoile pieței muncii, accesul persoanelor din categorii dezavantajate, problemele financiare ale studenților sau încrederea lor în obținerea unui loc de muncă. 

Dorind să pună în atenția actorilor relevanți toate aceste probleme, precum și nevoia de a iniția reformele necesare pentru a atinge prioritățile europene, în perioada 26-28 mai 2021, ANOSR organizează conferința ce reunește atât actori din sistemul educațional românesc, cât și cel european, de la studenți la autorități publice și cadre didactice. După deschiderea oficială a evenimentului, ce va avea loc în incinta Bibliotecii Central-Universitare „Carol I”, începând cu ora 10:00, va urma o serie de 16 ateliere la care vor participa cele mai importante categorii sociale din sistemul de învățământ superior – studenții și cadrele didactice, fiind invitați Profesorii Bologna, acele cadre didactice premiate de ANOSR în singurul program național de apreciere a performanței didactice a cadrelor didactice universitare, la nominalizarea oricărui student din România, pentru că au dovedit promovarea unui învățământ de calitate, centrat pe student. Printre temele abordate în ateliere, ale căror concluzii vor fi prezentate în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Profesorului Bologna, se numără „Viitorul Alianțelor de Universități Europene și impactul lor în rândul comunității universitare”, „Angajabilitatea studenților: care este măsura colaborării dintre universități și piața muncii și cum punem în centru studenții?”, „Fenomenul Brain Drain sau cum asigurăm circulația creierelor înspre România”, „Cum arată universitatea inovativă a viitorului?” sau Dimensiunea socială a educației. 

În cadrul deschiderii conferinței vor participa reprezentanți din partea urmăroarelor autorități și instituții: Administrația Prezidențială, Ministerul Educației (ME), Reprezentanța Comisiei Europene în România, Organizația Europeană a Studenților (European Students’ Union, ESU), Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), Consiliul Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior (CNSPIS), Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” (Federația ALMA MATER) și Agenția Națională pentru Programe Comunitare in Domeniul Educației si Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 22 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 111 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești. La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.