Ştiinţescu Timişoara: continuă proiectele celui mai extins program de promovare a ştiinţei, tehnologiei şi artei digitale derulat în Timiş şi Timişoara

0

Ştiinţescu Timişoara, cel mai extins program de promovare a ştiinţei, tehnologiei şi artei digitale în Timiş şi Timişoara, cu peste 2000 de copii şi tineri implicaţi, va continua atelierele în această toamnă.

După succesul Timișoara Science Festival, care a stârnit interesul celor peste 6000 de participanți – copii și adulți, urmează alte 8 proiecte al căror obiectiv este să facă știința, tehnologia și artele digitale cât mai atractive.

“Experimentele și workshopurile din cadrul Științescu ne vor arăta că ştiinţa, crearea de tehnologie este accesibilă pentru oricine îşi doreşte să exploreze aceste domenii. Copiii şi tinerii sunt curioşi, iar noi ne dorim ca prin Fondul Ştiinţescu să le oferim mediul în care să-şi manifeste curiozitatea, să fie atraşi spre învăţare şi descoperire. Dezvoltarea tehnologică din ultimii ani ne spune că viitorul nostru va însemna şi mai multă tehnologie. Timişoara are un potenţial foarte mare în a fi lider pentru programe de cercetare şi dezvoltare de aceea avem nevoie să oferim cât mai multor generaţii motivaţia de a se orienta spre domenii precum tehnologia, ştiinţa, arta digitală”, a spus Daniela Chesaru directorul Fundaţiei Comunitare Timişoara, organizaţie care coordonează Fondul Ştiinţescu Timişoara.

Activităţile pentru copii şi tineri continuă în septembrie şi octombrie cu ateliere Maker Space, Mega Dojo 2018 – tineri din zona rurală vor învăţa să scrie cod şi vor descoperi formule simple de programare, UNDE – Atelier de lumini şi sunet o combinaţie de artă digitală şi tehnologie care va stimula creativitatea participanţilor, Bega Blended – un proiect care folosind tema Bega le propune copiilor să descopere chimia, împreună cu fotografia şi alte experimente despre apă, Lapsus Laboratory – ateliere pentru artă digitală folosind tehnica 3D. În proiectul AUTOŞcoala proiectelor Ştiinţescu, elevii vor combina cunoştinţe de matematică, geografie, modelaj, ecologie, Aventuri în picături – minilaboratul Aquapic le va arăta copiilor şi publicului larg cum facem apa potabilă, ce compoziţie poate avea apa.

Calendarul proiectelor deschise publicului poate fi consultat pe pagina programului www.timisoara.stiintescu.ro sau accesând acest articol: http://timisoara.stiintescu.ro/noutati/stiintescu-timisoara-calendarul-evenimentului-si-cum-te-poti-implica/.

Toate proiectele le permit copiilor şi tinerilor să interacţioneze cu materiale, tehnologie, le oferă resurse să exploreze diferite posibilităţi de realizare a machetelor şi experimentelor.

La finalul tuturor acetor întâlniri şi ateliere, va avea loc Gala Ştiinţescu Timişoara, eveniment deschis publicului larg în cadrul căruia  sărbătorim rezultatelor copiilor şi tinerilor implicaţi.

Din 2018, Fundaţia Comunitară Timişoara dezvoltă Fondul Ştiinţescu pentru educaţie STE@M (Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie, Arte digitale şi Matematică). Fondul Ştiinţescu este un program de finanţare pentru proiecte educaţionale dedicate copiilor şi tinerilor între 6-18 ani din judeţul Timiş. În primăvara acestui an, au fost depuse mai multe proiecte de acest fel, proiecte evaluate apoi de către o comisie externă. Pe baza acestor evaluări, Fondul Ştiinţescu finanţează în Timişoara 9 proiecte, cu o valoare totală de peste 225.000 de lei. Activităţile sunt posibile datorită partenerului local Hamilton Central Europe şi susţinătorilor Ness Digital Engineering şi ZTE.

Obiectivele Fondului Ştiinţescu sunt de a face ştiinţele mai atractive şi mai interesante pentru elevi, de a forma o comunitate locală de suporteri şi oameni de acţiune în domeniul educaţiei, contribuind astfel la educaţia bazată pe noutate, creativitate şi aptitudini. În acest spirit, la sfârșitul anului 2014, cu sprijinul Romanian-American Foundation a fost inițiat Fondul Științescu, ca proiect pilot implementat de patru Fundații Comunitare: București, Cluj, Iași și Sibiu. Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent fiind implementat, prin fundațiile comunitare locale, în București, Sibiu, Iași, Cluj, Oradea, Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiu Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului și Timișoara.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.