JURNAL de la Gura Portiței: despre teatru labirint, teatru forum și alte metode de miercuri

0

Miercurea nonformala

O zi lunga. Plina de emotii. Plina de povesti. Plina de miscare. O zi de introspectie. O zi de conectare la ceilalti … si la comunitate. O zi a spontaneitatii, dar si a planificarii. O zi a simturilor. O zi a teatrului de improvizatie (atelier sustinut de Ciprian Nemesiu, de la Teatrul Fara Frontiere) , a teatrului labirint (atelier sustinut de Bogdan Nechifor de la Compania de Teatru Labirint), a dansului contemporan (atelier sustinut de Andreea Novac de la Centrul National al Dansului Bucuresti), a metodei Viewpoints (atelier sustinut de Mihaela Sirbu) si a teatrului forum (atelier sustinut de Ana-Maria Gradinariu de la ART Fusion). O zi urmata de o noapte lunga, noaptea labirintului.

A treia zi de metode din Laboratorul de anul acesta.

miercuri

Soare, dar vant si cam frig. Pe parcursul intregii zile nonformalii au lucrat pe o singura metoda, descoperindu-i sensul, obiectivul, modul de aplicare; experimentand-o si pregatind reprezentatii pentru ca toti sa poata vedea ce rezultate poate avea metoda; ce mesaje poate transmite; ce solutii poate aduce; ce emotii poate crea.

Ce a insemnat teatrul de improvizatie? „Provocare” – spune Diana, de la Scoala de Valori.

Teatrul forum este o metoda de interventie eficienta pentru grupurile defavorizate, care ajuta la identificarea problemei si implicarea spectatorului in gasirea unor solutii. E o metoda utila, te provoaca, iti da posibilitatea de a deveni participativ. Nu se rezuma la a veni, a aplauda si a pleca, ci e un proces in care te poti implica”- ne-a spus Carmen Parteni, de la Penitenciarul Vaslui, despre atelierul la care a participat.

„Am invatat ca prin intermediul dansului o persoana poate sa scape de inhibitii, poate invata sa fie increzatoare in sine, dar si in ceilalti. Prin dans poti transmite emotie, un mesaj, poti fi cel care transmite / ofera ceva, dar totodata si cel care primeste”, crede Marina, de la Curba de Cultura Rosia Montana. Parerea Georgianei Stoia, de la Asociatia Komunitas: „Am desfiintat prejudecati, am dizolvat bariere, am calatorit in parti ascunse ale sufletului meu si ale celorlalti, am trait la intensitati de care nu ma credeam in stare.”

„Daca mi-ar fi spus cineva: „Tu ai sa dansezi Viewpoints si o sa o faci bine” as fi spus ca nu se poate sa inveti si sa faci ceva nou intr-un timp relativ scurt. Ce am invatat? Am invatat ca e important sa-i asculti pe ceilalti cu mai multa atentie, ca e vital sa raspunzi, sa rezonezi cu ce se intampla in jurul tau si ca poti fi creativ chiar atunci cand se impun reguli. Mi-a placut… M-a imbogatit. Mult. Mi-am dat seama ca vroiam sa fac acest tip de miscare, dar nu am stiut – pana nu am devenit constienta ca si corpul are sufletul lui, care cauta la randul lui bucuria”, ne-a spus Carmen, participanta la atelier.

Teatru labirint… ACEL loc in care traiesti lumea ta. ACEL moment in care esti doar tu cu tine si cu monstrii tai” – parerea lui Danut despre atelierul de teatru labirint.

Noaptea de miercuri spre joi a insemnat reprezentatia de la teatrul labirint… cea mai lunga noapte a Laboratorului de pana acum, noapte care s-a terminat, pentru constructorii labirintului, dar si pentru o parte dintre cei care au trecut prin el, la… aproape 5 dimineata. Moment cand am aflat ca soarele rasare la 6.24. Nu am prins rasaritul.

In prima jumatate a zilei, nonformalii din Laborator s-au impartit intre intalnirile de pregatire a reprezentatiilor. Am inceput, joi, si reprezentatiile, in a doua parte a zilei. Dar despre reprezentatii vom scrie intr-un articol separat…

Relevant pentru metodele: Teatru Forum
Relevant pentru programele: Tineret in Actiune

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează