Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active

0

Criza globală din ultimii ani a afectat categorii largi de populație în întreaga lume, confruntându-le dureros cu probleme structurale (limitele serviciilor publice în domeniul sănătății, învățământului și al serviciilor sociale), pierderea locurilor de muncă, scăderea veniturilor, creșterea intoleranței și discriminării, creșterea numărului celor expuși sărăciei și marginalizării ș.a.m.d., d

Creșterea inegalităților sociale și a fenomenului de sărăcie pot duce la acutizarea unor conflicte sociale, ce reprezintă amenințări la adresa stabilității sociale și a regimurilor democratice. În acest context, considerăm extrem de importantă dezvoltarea unor mecanisme de implicare reală a cetățenilor, inclusiv a persoanelor dezavantajate, în viața comunității, în definirea bunăstării sociale (direcții de dezvoltare) precum și a unor soluții care să nu-i excludă și să-i reprezinte. Considerăm că procesele participative de implicare şi consultare cetăţenească pot contruibui la o mai bună cunoaştere a resurselor teritoriale, la dezvoltarea unui climat de încredere dar şi la creşterea capacităţii actorilor locali de a genera soluţii eficiente, adaptate la problemele comunităţii.” (Mihaela Veţan, manager proiect).

Ca răspuns la cele prezentate mai sus, Asociația CRIES a dezvoltat în ultimii 3 ani un proiect de susținere a unui proces de schimbare socială în privința modului de înlegere și de asumare a rolului cetățeanului în societate. Dintre concepte cheie care au stat la baza proiectului, amintim: co-responsabiltate socială, democrație participativă, bugetare participativă, cetățenie activă, coeziune socială, societate incluzivă.

 

Dintre principalele rezultate obținute în cadrul proiectului, amintim:

  • 8 Grupuri Locale de Acțiune și o Platformă Naţională a Grupurilor Locale de Acţiune în Domeniul Incluziunii Sociale, compusă din peste 240 de parteneri (reprezentanți ai organizaţiilor societăţii civile, personal al partenerilor sociali, personal al membrilor pactelor regionale pentru ocuparea forţei de muncă şi incluziune socială, al camerelor de comerţ şi industrie, al asociaţiilor fermierilor şi meseriaşilor);
  • 8 Planuri Locale de Incluziune sociale dezvoltate printr-un proces complex de planificare participativă în care au fost implicați peste 1.600 de cetățeni și 242 de structuri active local în domeniul incluziunii sociale (membri în cele 8 GLA-uri).
  • 8 Proiecte-Pilot inovatoare în domeniul incluziunii sociale, premiate cu 60.000 de lei prin competiția Împreună pentru un teritoriu de coresponsabilitate, derulată în cadrul proiectului.
  • 40 de persoane formate în vederea implementării metodologiei SPIRAL de dezvoltare a indicatorilor de bunăstare și de construcție a Planurilor Locale de Incluziune Socială;
  • 35 de persoane familiarizate cu modele de bună practică în cadrul vizitei de lucru în Franța (Mulhouse);
  • 8 reportaje de prezentare a proiectelor-pilot.

 

În lunile următoare, Asociația CRIES în parteneriat cu structuri implicate în Grupurile Locale de Acțiune vor urmări identificarea unor noi oportunități de finanțare în vederea lansării unora dintre proiectele cuprinse în Planurile Locale de Acțiune.

 

Acțiunile prezentate anterior au fost realizate în cadrul proiectului strategic Rolul dialogului social în promovarea incluziunii sociale active, derulat la nivel național în orașele: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara. Proiectul a fost implementat de către Asociaţia CRIES – Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (www.cries.ro) în parteneriat cu Platforma Europeană IRIS (www.iris-network.eu), Institutul Intercultural Timişoara (www.intercultural.ro), Asociaţia Serviciul APEL (www.apelngo.ro) şi Asociaţia Reper 21 din Bucureşti (www.reper21.ro), desfășurându-se în perioada 1 august 2010-31 iulie 2013. Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu o valoare totală planificată de 3.472.100 lei.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.