Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Profesorii SuperTeach din Hunedoara: „Schimbarea mentalității în educație e un proces de durată. Vom observa cum se schimbă viețile elevilor cărora le predau profesori cu mentalitate deschisă”

0
  • Conferința ”SuperTeach Hunedoara – Despre Profesori” este primul eveniment hibrid regional al asociației SuperTeach, ce urmărește creșterea comunității de profesori cu mentalitate deschisă din regiune și astfel îmbunătățirea performanțelor școlii românești;

  • Comunitatea SuperTeach numără peste 25.000 de profesori la nivel național, scopul acestora fiind transformarea sistemului școlar românesc, din interior, prin schimbarea mentalității în educație;

  • Alte conferințe regionale sunt programate să aibă loc în perioada mai-iunie în Cluj, Timișoara, Craiova, București Reșița și Mureș.

Peste 300 de profesori din Hunedoara și județele limitrofe s-au întâlnit online, sâmbătă a.c., la prima conferință regională SuperTeach dedicată transformării educației din România, ”SuperTeach la puterea HD – Despre profesori”. Timp de aproximativ patru ore, liderii locali ai asociației, alături de dascăli din județ, experți în educație și reprezentanți ai unor instituții locale au discutat despre modalități de îmbunătățire a calității educației, a performanțelor academice ale elevilor și a relațiilor pe care instituțiile școlare le au cu comunitățile și cu părinții. Prin acest eveniment, SuperTeach a dat startul conferințelor regionale menite să contribuie la creșterea comunităților locale ale asociației și, astfel, la extinderea proiectului privind transformarea educației românești prin schimbarea mentalității profesorilor.

Laura Nicoară, profesor de limbi străine, director adjunct la Școala Gimnazială Andrei Șaguna Deva, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație și lider de comunitate SuperTeach Hunedoara, precum și Adriana Bârcean, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație și lider al comunității locale și Teodora Simion, director al școlii Gimnazială Ciugud, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație au detaliat pentru dascălii prezenți cum schimbarea de mentalitate (de la mentalitate închisă la mentalitate deschisă) le-a transformat viața și relațiile cu elevii, cu părinții acestora și cu ceilalți profesori, colegi de cancelarie.

Cursul de mentalitate deschisă oferit de SuperTeach este accesibil tuturor profesorilor care simt nevoia unei schimbări și vor să ia parte la transformarea educației. Tot ce trebuie să facă cei interesați de curs este să participe la conferințele SuperTeach și se completeze formularul de preselecție. Dacă sunt selectați pentru acest curs, vor avea parte de o experiență uluitoare”, a precizat Laura Nicoară, director adjunct la Școala Gimnazială Andrei Șaguna Deva.

Cursul de Mentalitate Deschisă în Educație este gratuit și are la bază un model internațional, dezvoltat de Institutul Arbinger, lider internațional în schimbare de mentalitate. Până în prezent, 618 de profesori SuperTeach au absolvit gratuit cursul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație” (4 zile), realizat în România de Institutul Dezvoltării Personale.

Impactul dascălilor cu mentalitate deschisă asupra elevilor va fi măsurat la o școală pilot

Pe lângă cursurile și evenimentele pe care le organizează pentru profesori, asociația SuperTeach ”adopta„ anul acesta o școală unde nu numai că se vor aplica toate instrumentele de mentalitate deschisă puse la dispoziție dascălilor prin intermediul cursurilor, dar se va măsura și impactul concret asupra elevilor.

Schimbarea de mentalitate este un proces de durată și ne dorim să vedem cum se schimbă viața unui elev care interacționează cu un profesor cu mentalitate deschisă. Va fi un proiect de lungă durată, va presupune pași mici și măsurare continuă”, a spus Marilena Gheorghe, Director Executiv SuperTeach.

Profesorii nu primesc prea bine ideea de evaluare și inspecție

Prezentă la Conferința ”SuperTeach Hunedoara – Despre Profesori”, Marta Mate, Inspector Județean General Adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, a vorbit despre impactul ultimului an asupra profesorilor din județ, a activității didactice și a activității din inspectorat.

Începând din martie 2020 nu am mai făcut inspecții generale, însă am continuat să facem inspecții tematice și inspecții de specialitate pentru obținerea gradelor didactice. Am avut inclusiv inițiativa de a face inspecții în online. Ce am sesizat eu este că dascălii nu primesc prea bine ideea de evaluare, de inspecție, deși ei fac frecvent la clasă evaluări pentru elevii lor. Trebuie să înțelegem că monitorizarea pe care o face inspectoratul privește în primul rând modul în care putem să susținem creșterea calității educației și apoi are rol de control”, a precizat Marta Mate, Inspector județean General Adjunct.

Întrebată cum funcționează alte inspectorate din țară, Marta Mate a spus: ”Am vizitat multe inspectorate și am vrut să vizitez și mai multe, dar vă spun sincer că am fost surprinsă să nu reușesc să intru peste tot, unele instituții fiind închise. Aș spune așadar că totul depinde de oameni și de viziunea lor. Inspectoratul școlar Hunedoara este o instituție deschisă.”

Marta Mate a făcut referire la Constituție și la legile care există în domeniul discriminării pentru a răspunde unei întrebări privind accesul la clasă al profesorilor care nu se vor vaccina:

”Deocamdată, nu există un document legislativ în acest sens, există doar speculații, însă mă gândesc la Constituție și la legile privind discriminarea și cred că nimeni nu are dorința de a încălca aceste legi.”

Livia Vlad, profesor consilier școlar și Director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara, le-a vorbit profesorilor participanți la conferință despre cele cinci butoane emoționale, încurajându-i să acorde o atenție sporită stării lor emoționale și a impactului pe care îl au asupra stării și împlinirii celorlalți:

Stările noastre emoționale contează enorm, ele sunt ceea ce ne rămâne. Ne amintim momentele din existența noastră încărcate cu emoții puternice sau cele care sunt repetate zilnic. Dacă noi creăm trăiri emoționale mai puțin plăcute celor din jur le afectăm viața fără să ne dăm seama de acest lucru.”

În cadrul conferinței regionale, organizată în parteneriat cu Telekom România, SuperTeach a anunțat următoarele evenimente dedicate profesorilor din toată țara, pentru perioada următoare:

  • 21 aprilie, ora 17.00 – Atelier SuperTeach ”Predare cu Mentalitate Deschisă”, facilitat de Andreea Răvaș;
  • 27 aprilie, ora 17.00 – Webinar ”Cogniția ancorată și modificarea educației”, susținut de Thea Ionescu, conferențiar universitar la Departamentul de Psihologie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș – Bolyai;
  • 24 aprilie martie ora 9.30 – Conferința ”Revoluția Mentalității în Educație – Principii și metode de evaluare”.

Evenimentele SuperTeach sunt deschise tuturor profesorilor, în limita locurilor disponibile. Detalii despre modalitatea de participare vor fi disponibile pe site-ul și pe pagina de Facebook a proiectului.

Despre Asociația SuperTeach

SuperTeach este un proiect inițiat de antreprenori în sprijinul profesorilor și al sistemului de educație preuniversitar. Misiunea proiectului SuperTeach este ca profesorii să descopere și să dezvolte măreția din fiecare copil. Acest lucru este realizat prin programul „Mentalitatea Deschisă în Educație”, creat de liderul global în schimbare de mentalitate, Arbinger Institute, USA.

Asociația SuperTeach acționează pe 3 direcții:

Conferințe: În cei patru ani de activitate, au avut loc 22 conferințe în marile orașe ale țării, la care s-au adăugat peste 100 de webinarii și 12 conferințe online începând din primăvară 2020. Zeci de speakeri, elite, specialiști în educație și antreprenoriat au inspirat peste 30.000 de profesori și educatori, promovând principii și instrumente ale unei mentalități deschise în educație aplicate la clasă.

Traininguri: 618 de profesori SuperTeach selectați dintre participanții la conferințele SuperTeach au absolvit gratuit cursul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație” (4 zile), realizat în România de Institutul Dezvoltării Personale.

Comunități: În prezent, SuperTeach dezvoltă comunități locale în 23 județe cu ajutorul celor 51 de facilitatori ai programului MDE și o Platformă Digitală de conținut educativ pentru toți profesorii interesați să evolueze în spiritul nevoilor societății actuale.

Celor 4 co-fondatori ai proiectului – Felix Tătaru (inițiator), Dragoș Anastasiu, Cristina Gheorghe și Alexandru Ghiță – li s-au alăturat încă din primul an (2017) și Felix Pătrășcanu, Andy Szekely și Părintele Constantin Necula. SuperTeach este rezultatul parteneriatului dintre Romanian Business Leaders (RBL), Institutul Dezvoltării Personale (IDP) și Grupul Educativa.

Mai multe detalii despre SuperTeach pot fi regăsite pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook a asociației. Profesorii pot găsi resurse utile și pe grupul de Facebook SuperTeach.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.