Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Modele de integrare socio-profesională pentru persoanele vulnerabile

0

Peste 60 de oameni s-au familiarizat sau au aprofundat modelele de integrare socio-profesională dedicate persoanelor din grupuri vulnerabile,  după ce au participat la evenimentul  “Conferință privind oportunitățile economiei sociale”.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Arad, în calitate de partener în cadrul proiectului Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale” proiect co-finanțat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii social , DMI 6.1- Dezvoltarea economiei sociale.

Scopul evenimentului a vizat conștientizarea participanților cu privire la oportunitățile oferite de inițiativele de economie socială și promovarea parteneriatelor prin împărtășirea unor modele naționale și internaționale de structuri de economie socială.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată modelelor prezentate de organizații și instituții naționale –  Organizația NESST, Asociația Johannes Falk (Arad),  Fundația Pentru Voi (Timișoara), DGASPC Arad, Fundația Alpha Transilvană (Tg. Mureș), Serviciul Educație și Asistență psihosocială Penitenciar  Arad, Administrația Socială Comunitară Oradea, Centrul Regional Pentru Ocuparea Fortei De Munca Si Protectie Sociala (Petrosani). Au fost prezentate activități adresate mai multor categorii de persoane care aparțin unor grupuri defavorizate: persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, persoane aflate în detenție.

Ziua a doua a reunit trei prezentări de modele de economie socială europene. Domnul Graham Giles (Asociația Europa pentru Europa) a făcut o prezentare a unor aspecte generale privind dezvoltarea acestui concept în Marea Britanie și o analiză a modelelor care au avut succes în această țară. O privire mai particularizată a fost dată de către reprezentanții unor asociații aparținând partenerului proiectului, ”Compagnia delle Opere”, o asociație de mai multe ONGuri care operează în domeniul social. Domnii Marco Peronio (consorțiul Il mosaico) și Walter Sabattoli (cooperativa Pinocchio) au făcut prezentări ale modelului italian, atingând aspecte practice în dezvoltarea unor structuri sustenabile de economie socială: parteneriatul public-privat, realația cu persoana, importanța muncii ca formă terapeutică de intervenție.

Prezența numeroasă de care momentul s-a bucurat a fost o dovadă că tema abordată este un subiect care provoacă și este de mare interes în județ. Ceea ce a trezit interesul participanților a fost diversitatea activităților, originalitatea cu care fiecărei persoane aflată în dificultate îi este oferită o șansă de integrare socială și profesională.

Site-ul organizației, www.fdpsr.ro vă stă la dispoziție cu informații suplimentare, prezentări ale speakerilor, poze de la eveniment.

Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, speakerilor și celor care au contribuit la succesul acestui eveniment, precum și partenerilor implicați de-a lungul proiectului.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.