Modele de integrare socio-profesională pentru persoanele vulnerabile

0

Peste 60 de oameni s-au familiarizat sau au aprofundat modelele de integrare socio-profesională dedicate persoanelor din grupuri vulnerabile,  după ce au participat la evenimentul  “Conferință privind oportunitățile economiei sociale”.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Dezvoltarea Popoarelor Filiala Arad, în calitate de partener în cadrul proiectului Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale” proiect co-finanțat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii social , DMI 6.1- Dezvoltarea economiei sociale.

Scopul evenimentului a vizat conștientizarea participanților cu privire la oportunitățile oferite de inițiativele de economie socială și promovarea parteneriatelor prin împărtășirea unor modele naționale și internaționale de structuri de economie socială.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată modelelor prezentate de organizații și instituții naționale –  Organizația NESST, Asociația Johannes Falk (Arad),  Fundația Pentru Voi (Timișoara), DGASPC Arad, Fundația Alpha Transilvană (Tg. Mureș), Serviciul Educație și Asistență psihosocială Penitenciar  Arad, Administrația Socială Comunitară Oradea, Centrul Regional Pentru Ocuparea Fortei De Munca Si Protectie Sociala (Petrosani). Au fost prezentate activități adresate mai multor categorii de persoane care aparțin unor grupuri defavorizate: persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, persoane aflate în detenție.

Ziua a doua a reunit trei prezentări de modele de economie socială europene. Domnul Graham Giles (Asociația Europa pentru Europa) a făcut o prezentare a unor aspecte generale privind dezvoltarea acestui concept în Marea Britanie și o analiză a modelelor care au avut succes în această țară. O privire mai particularizată a fost dată de către reprezentanții unor asociații aparținând partenerului proiectului, ”Compagnia delle Opere”, o asociație de mai multe ONGuri care operează în domeniul social. Domnii Marco Peronio (consorțiul Il mosaico) și Walter Sabattoli (cooperativa Pinocchio) au făcut prezentări ale modelului italian, atingând aspecte practice în dezvoltarea unor structuri sustenabile de economie socială: parteneriatul public-privat, realația cu persoana, importanța muncii ca formă terapeutică de intervenție.

Prezența numeroasă de care momentul s-a bucurat a fost o dovadă că tema abordată este un subiect care provoacă și este de mare interes în județ. Ceea ce a trezit interesul participanților a fost diversitatea activităților, originalitatea cu care fiecărei persoane aflată în dificultate îi este oferită o șansă de integrare socială și profesională.

Site-ul organizației, www.fdpsr.ro vă stă la dispoziție cu informații suplimentare, prezentări ale speakerilor, poze de la eveniment.

Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, speakerilor și celor care au contribuit la succesul acestui eveniment, precum și partenerilor implicați de-a lungul proiectului.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează