Matematica devine vizibilă la primul festival de educație matematică DataMathLab din România

0

Prima ediție a festivalului de educație matematică dedicat profesorilor din România, DataMathLab, cu tema „matematica vizibilă” va avea loc pe 6 și 7 iulie 2024 la Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov.

Evenimentul îl aduce în România pe Mark Saul, consultant educațional internațional cu 35 de ani de experiență ca profesor de matematică, fost director de competiții al Asociației Americane de Matematică, co-fondator al Festivalului de Matematică Julia Robinson și laureat al premiului prezidențial al SUA pentru excelență în predarea matematicii. 

Printre invitații din România se numără profesori și lideri educaționali precum Radu Gologan (prof. univ. dr. la Universitatea Politehnica București și președintele Societății de Științe Matematice), Cristian Voica (conf. univ. dr. la Universitatea din București), Szilárd András (conf. univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj), Dr. Daniela Vasile (Director de Curriculum și Evaluare la Avenor College București), Ariana Văcărețu (profesoară la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj), Cătălin Ciupală (profesor la Colegiul Național „Andrei Şaguna” din Braşov) și Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației. 

Prin ateliere practice, stații de rezolvare de probleme provocatoare și discuții în plen cu invitați speciali, Festivalul DataMathLab vine în sprijinul profesorilor care vor să motiveze elevii să „vadă” matematica dincolo de formule și teme. Pornind de la obiecte din jurul nostru, puzzle-uri și probleme din viața reală, profesorii vor descoperi experiențe de învățare care dau sens conceptelor matematice abstracte precum fracțiile, funcțiile sau polinoamele, având ca miză dezvoltarea gândirii.

„Prin acest eveniment, ne propunem să creștem o adevărată comunitate de profesioniști pasionați de matematică care să catalizeze schimbarea practicilor de predare în școli pentru ca elevii să descopere gândirea matematică.” spune Măriuca Morariu, directoarea Aspire Teachers și inițiatoarea programului.   

Evenimentul vine la finalul programului DataMathLab, o călătorie de învățare pentru profesorii de matematică care se derulează pe tot parcursul anului școlar. În format blended learning, programul susține profesorii să-și îmbunătățească practicile pentru ca elevii să învețe să gândească matematic.

DataMathLab este soluția inițiată în 2021 de Aspire Teachers pentru problema alfabetizării matematice scăzute în rândul elevilor români (aproape jumătate nu ating competențe de alfabetizare matematică de bază, după ultimul test PISA).

Evenimentul este liber pentru toți participanții, organizatorii recomandând o donație minimă pentru a acoperi o parte din costuri.

Festivalul DataMathLab este organizat de asociația non-profit Aspire Teachers cu susținerea Romanian-American Foundation, Atria Urban Resort, Colegiul Național Andrei Șaguna și Avenor College.

Pentru înscrieri, accesați pagina evenimentului: www.aspireteachers.ro/datamathlab-festival2024

Fotografii – profesori participanți la programul DataMathLab la una din zilele de training (februarie 2024)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.