Let’s Do It, Romania! va incepe in Maramures renovarea primei scoli verzi din Romania prin Scoala mea Verde

0

 

Din 100 de scoli publice participante, cinci au fost castigatoare, dintre care si Scoala Gimnaziala Mircea Vulcanescu, Barsana, Maramures

In urma proiectului, au fost implicati un numar de 112 copiii din comunitate ce au colectat 5100 kg de deseuri reciclabile. De asemenea au participat la sesiuni de educatie ecologica un numar de 30 parinti.

Initiativa proiectului ,,Scoala mea Verde”, aceea de a renova scoli publice pe principiul cladirilor verzi s-a concretizat prin anuntarea scolilor castigatoare.  In urma unui concurs organizat in perioada aprilie-iunie 2013, cinci scoli din patru judete ale Romaniei au fost desemnate castigatoarele titlului de Scoli Verzi, dupa cum urmeaza: Scoala Gimnaziala ,,Mihai Viteazul”- Braila, Scoala Gimnaziala Maxus-Iasi, Scoala Gimnaziala Blagesti-Iasi, Scoala Gimnaziala ,,Vasile Alecsandri”-Neamt si Scoala Gimnaziala ,,Mircea Vulcanescu”-Maramures. Aceasta, alaturi de celelalte scoli castigatoare, a insuflat ideea importantei educatiei asupra mediului: constientizarea – o intelegere fata de intreg mediul si problemele lui, cunoasterea si interactiunea cu mediul, atitudinea copiilor, a parintilor si a profesorilor, deprinderile si participarea acestora.

In cadrul concursului organizat pentru transformarea scolii intr-una verde, la nivel national  au fost implicati 23160 elevi, 1173 cadre didactice, s-au colectat 124 de tone deseuri reciclabile si au fost implicati 7372 parinti. Cantitatea deseurilor stranse numai in judetul Maramures a fost de 5307 kg, iar scoala castigatoare a judetului, Scoala Gimnaziala ,,Mircea Vulcanescu”, Barsana, a strans 5100 kg, dintre care 1000 kg plastic, 1100 kg hartie, 600kg metal, 1700kg sticla si 700kg de DEEE.

“In acest moment, nevoile scolii din Barsana sunt schimbarea intregii pardoseli, extinderea cladirii cu inca doua sali de clasa, dotarea cu instalatie de incalzire care sa furnizeze agent termic pentru intreaga scoala, refacerea peretilor din fiecare clasa, consolidarea structurii scolii, izolarea termica a acesteia si amenajarea unui teren de sport. In acest demers, ne bucuram de sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, a autoritatilor locale din comuna Barsana si a partenerilor din mediu privat cu care dorim sa realizam prima scoala verde din Romania in judetul Maramures”, a declarat Andrei Cosuleanu, coordonatorul proiectului Scoala mea Verde.

Proiectul isi propune sa incurajeze comportamentul responsabil fata de mediu in randul copiilor, profesorilor si parintilor, iar principalul obiectiv este implementarea unei strategii nationale de refacere a scolilor publice din Romania folosind principiul cladirilor verzi.

Conform Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), o cladire verde inseamna o cladire care foloseste pe durata proiectarii, construirii si operarii strategii in vederea reducerii consumului de energie si a minimalizari sau eliminarii impactului negativ asupra planetei.

,,Scoala mea Verde” este un proiect initiat de Let’s Do It, Romania!, cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania, care vine in sprijinul elevilor care au initiativa de a realiza actiuni pentru ocrotirea mediului, pe baza acestor actiuni realizandu-se si renovarea scolilor castigatoare. Pentru curatenia nationala din 28 septembrie, echipa Let’s Do It, Romania! – echipa Maramures, a avut implicati 7038 voluntari, care au strans 3190 saci de gunoi.

 DSC06675

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează