Laboratorul de educație media – un podcast CJI pe care îl asculți ca să îți antrenezi curiozitatea

0

În contextul în care dezinformarea și informarea greșită sunt considerate împreună cel mai mare risc global anticipat în următorii doi ani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă să dezvolte resurse de educație media pentru ca publicul larg să poată face față haosului informațional. 

În Laboratorul de educație media, podcastul CJI, jurnalista Julia Nagy discută cu profesioniști din diferite domenii care explică concepte de educație media și noutăți din spațiul mediatic pentru ca ascultătorii să ia decizii informate și să fie mai greu de manipulat.

Alexandra Clapa și Rareș Antal, jurnaliști de la Gen Știri, Aluziva, comediantul Raul Gheba, Sorin Psatta, publicitar și membru în boardul CJI, și Bogdan Manolea, director executiv ApTI sunt doar câțiva dintre invitații din sezonul al doilea al podcastului. Un episod nou este difuzat la fiecare două săptămâni, vineri seara. Mâine, gazda podcastului va discuta cu jurnalistul Cătălin Tolontan despre jurnalismul de investigație, importanța presei pentru democrație și rolul publicului. 

De la AI și manipularea imaginilor, jurnalism și news avoidance, deepfakes și libertatea de exprimare, și până la umor și responsabilitate, invitații în Laboratorul de educație media ne încurajează să gândim critic. Așa vom putea naviga mai bine spațiul mediatic, devenind conștienți de propriile biasuri și de modalitățile de a verifica și filtra informațiile.

Laboratorul de educație media este mai mult decât un podcast, este o platformă de învățare și explorare a educației media, așa cum ne servește ea în fiecare zi. Toți cei interesați să participe la conversație pot asculta podcastul CJI pe Youtube, Spotify și alte platforme

Influenceri, responsabilitate și biasul de confirmare. Aluziva în Laboratorul de educație media

Informarea tinerilor – news avoidance, știri, TikTok. Alexandra Clapa și Rareș Antal de la Gen, știri în Laboratorul de educație media

Persuasiunea – de la publicitate la haosul informațional. Sorin și Matei Psatta în Laboratorul de educație media

Legea AI, deepfakes și libertatea de exprimare. Ioana Avădani și Bogdan Manolea în Laboratorul de educație media

Despre satiră, deepfake, umor și responsabilitate. Raul Gheba în Laboratorul de educație media

Analiza datelor și cum recunoaștem manipularea când citim infografice. Edit Gyenge în Laboratorul de educație media

Informare, rețele sociale și mersul la vot. Rafaela și Mihnea în Laboratorul de educație media

Jurnalism, alegeri și educație media la mesele de sărbători. Cristina Lupu în Laboratorul de educație media

Puterea imaginilor, AI, context și manipulare. Saul Pop în Laboratorul de educație media

Podcastul face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul BROD – Observatorul Bulgaro-Român de Media Digitală.  

Despre CJI

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală activă de peste 29 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale. CJI activează în slujba libertății de exprimare și a educației. Peste 15.000 de profesioniști media, 4.500 de profesori și 100.000 de elevi au trecut pragul CJI de-a lungul timpului. Pentru mai multe informații despre activitatea CJI, vizitați: https://cji.ro/, pagina de Facebook și Instagram.

Despre Programul de educație media

Programul de Educație Media este un demers derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent și are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation. Educația media este parte din activitatea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) de la înființarea sa, acum 29 de ani. Înainte să fie incluse într-un curs separat, conceptele erau integrate în cursuri de jurnalism sau de implicare civică pentru elevi. Din 2021 am demarat Programul Școli-Pilot-Media și cursul de formare „Introducere în educație media pentru profesorii de limba și literatura română și discipline conexe”(acreditat din 2020). Astfel, până în prezent, CJI a format, în total, aproape 550 de profesori, din 195 de școli, din 98 de orașe, care au lucrat la clasă cu peste 60.000 de elevi. În plus, prin ateliere și evenimente, educația media a ajuns la peste 100.000 de tineri din toată țara.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.