Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Investiţiile sociale, profitul social şi comunităţile de romi, Forum ONU la Timișoara

0

INVESTIŢIILE SOCIALE, PROFITUL SOCIAL ŞI COMUNITĂŢILE DE ROMI

Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria), Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) – Guvernul României, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) au organizat marți, 18 septembrie 2012, forumul “Investițiile sociale, profitul social și comunitățile de romi”, eveniment regional derulat în cadrul proiectului finantat prin intermediul POSDRU – Economia socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor Roma din România.

O delegaţie formată din mai mulţi reprezentanţi ai UNDP, condusă de Parviz Fartash, Reprezentant Rezident a.i. UNDP, au participat la acest forum alături de alţi invitaţi de seamă, şi anume: Liliana Oneț, Subprefect – Instituția Prefectului Județul Timiș; Călin Rus, Director – Institutul Intercultural Timişoara; David Mark, Director Executiv – Alianţa Civică a Romilor din România, Zoltan Bereczki, Enterprise Development Manager Romania – NESsT; Sergiu Florean, Responsabil Marketing Social – CRIES; Elisabeta Varga, Coordonator Unitate Protejată – Fundația “Pentru Voi”; Laura Manciu, Manager Comunicare &  PR – Heifer Romania.

Dezbaterea și-a propus să creeze o platformă de discuții unde practicienii, liderii comunitari, decidenții politici și reprezentanții sectorului privat pot interacționa și pot face schimb de experiență cu privire la problemele legate de investițiile sociale, profitul social și beneficiile economice, precum și de modele de întreprinderi sociale și bune practici dezvoltate în comunitățile de romi. 

Investiţia socială reprezintă folosirea fondurilor pentru a genera profit social şi economic. În România, în ultimii zece ani, s-a dezvoltat o serie variată de investiţii sociale și au fost introduse forme noi de economie socială. Această creştere se reflectă în mod direct în apariţia unei generaţii noi de antreprenori sociali şi a unor oportunităţi de dezvoltare a formelor de economie care au impact asupra comunităţilor. Totuşi, această dezvoltare nu reflectă un progres similar în aria noilor investitori sau a modelelor de susţinere a economiei sociale din partea autorităţilor locale şi centrale precum reducerea taxelor sau alte politici guvernamentale de suport.

Întrucât un investitor social trebuie să menţină un echilibru favorabil între investiţiile sociale şi profitul social, acesta îşi asumă mai multe riscuri financiare, comparativ cu investitorii tradiţionali. Forumul de economie socială “Investiţiile sociale, profitul social şi comunităţile de romi” a permis participanţilor discuţii directe despre provocările fundamentale cu care se confruntă antreprenorii sociali în dezvoltarea entităţilor de economie socială, cea mai des întâlnită fiind implicarea investitorilor tradiţionali, orientați spre beneficiul economic.

Astfel, pentru a asigura acest dialog, forumul a urmărit atingerea următoarelor obiective: (a) reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale şi comunităţilor de romi cu partenerii acestora din instituţii guvernamentale, societatea civilă şi sectorul privat și (b) facilitarea schimbului de experienţă pe tema economiei sociale şi comunităţilor de romi. Pentru a atinge aceste obiective, agenda forumului a inclus două sesiuni plenare în care au fost abordate subiecte precum investiţiile în comunităţile dezavantajate din zonele rurale şi urbane, ce înseamnă profitul social, care sunt principalele beneficii economice ale unei întreprinderi sociale, etc.

În cadrul forumului a fost lansat “Compendiul de idei de afaceri și modele de bună practică”. Scopul acestui material este să reunească modele de întreprinderi sociale și bune practici dezvoltate în comunitățile de romi. De asemenea, compendiul oferă un cadru de gândire tuturor celor care doresc să inițieze sau să dezvolte întreprinderi sociale de succes cu și pentru comunitățile de romi, pornind de la etapa de gândire strategică și planificare, la implementare, monitorizare, evaluare și comunicare.

Website: www.economiesocialapentruromi.ro

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) este agenţie subsidiară din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite având rolul de divizie operaţională a Naţiunilor Unite la nivel de ţară şi lucrează cu parteneri în numeroase ţări pentru a promova dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei, emanciparea femeilor, buna guvernare şi statul de drept. UNDP este prezent în 166 de ţări. Biroul de ţară din România este interesat de intensificarea activităţilor sale de dezvoltare în ceea ce priveşte consolidarea guvernării democratice la nivel naţional şi local şi a practicilor privind incluziunea socială. Pentru mai multe informaţii despre programele UNDP România vizitaţi www.undp.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.