Investiţiile sociale, profitul social şi comunităţile de romi, Forum ONU la Timișoara

0

INVESTIŢIILE SOCIALE, PROFITUL SOCIAL ŞI COMUNITĂŢILE DE ROMI

Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria), Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) – Guvernul României, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) au organizat marți, 18 septembrie 2012, forumul “Investițiile sociale, profitul social și comunitățile de romi”, eveniment regional derulat în cadrul proiectului finantat prin intermediul POSDRU – Economia socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor Roma din România.

O delegaţie formată din mai mulţi reprezentanţi ai UNDP, condusă de Parviz Fartash, Reprezentant Rezident a.i. UNDP, au participat la acest forum alături de alţi invitaţi de seamă, şi anume: Liliana Oneț, Subprefect – Instituția Prefectului Județul Timiș; Călin Rus, Director – Institutul Intercultural Timişoara; David Mark, Director Executiv – Alianţa Civică a Romilor din România, Zoltan Bereczki, Enterprise Development Manager Romania – NESsT; Sergiu Florean, Responsabil Marketing Social – CRIES; Elisabeta Varga, Coordonator Unitate Protejată – Fundația “Pentru Voi”; Laura Manciu, Manager Comunicare &  PR – Heifer Romania.

Dezbaterea și-a propus să creeze o platformă de discuții unde practicienii, liderii comunitari, decidenții politici și reprezentanții sectorului privat pot interacționa și pot face schimb de experiență cu privire la problemele legate de investițiile sociale, profitul social și beneficiile economice, precum și de modele de întreprinderi sociale și bune practici dezvoltate în comunitățile de romi. 

Investiţia socială reprezintă folosirea fondurilor pentru a genera profit social şi economic. În România, în ultimii zece ani, s-a dezvoltat o serie variată de investiţii sociale și au fost introduse forme noi de economie socială. Această creştere se reflectă în mod direct în apariţia unei generaţii noi de antreprenori sociali şi a unor oportunităţi de dezvoltare a formelor de economie care au impact asupra comunităţilor. Totuşi, această dezvoltare nu reflectă un progres similar în aria noilor investitori sau a modelelor de susţinere a economiei sociale din partea autorităţilor locale şi centrale precum reducerea taxelor sau alte politici guvernamentale de suport.

Întrucât un investitor social trebuie să menţină un echilibru favorabil între investiţiile sociale şi profitul social, acesta îşi asumă mai multe riscuri financiare, comparativ cu investitorii tradiţionali. Forumul de economie socială “Investiţiile sociale, profitul social şi comunităţile de romi” a permis participanţilor discuţii directe despre provocările fundamentale cu care se confruntă antreprenorii sociali în dezvoltarea entităţilor de economie socială, cea mai des întâlnită fiind implicarea investitorilor tradiţionali, orientați spre beneficiul economic.

Astfel, pentru a asigura acest dialog, forumul a urmărit atingerea următoarelor obiective: (a) reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale şi comunităţilor de romi cu partenerii acestora din instituţii guvernamentale, societatea civilă şi sectorul privat și (b) facilitarea schimbului de experienţă pe tema economiei sociale şi comunităţilor de romi. Pentru a atinge aceste obiective, agenda forumului a inclus două sesiuni plenare în care au fost abordate subiecte precum investiţiile în comunităţile dezavantajate din zonele rurale şi urbane, ce înseamnă profitul social, care sunt principalele beneficii economice ale unei întreprinderi sociale, etc.

În cadrul forumului a fost lansat “Compendiul de idei de afaceri și modele de bună practică”. Scopul acestui material este să reunească modele de întreprinderi sociale și bune practici dezvoltate în comunitățile de romi. De asemenea, compendiul oferă un cadru de gândire tuturor celor care doresc să inițieze sau să dezvolte întreprinderi sociale de succes cu și pentru comunitățile de romi, pornind de la etapa de gândire strategică și planificare, la implementare, monitorizare, evaluare și comunicare.

Website: www.economiesocialapentruromi.ro

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) este agenţie subsidiară din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite având rolul de divizie operaţională a Naţiunilor Unite la nivel de ţară şi lucrează cu parteneri în numeroase ţări pentru a promova dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei, emanciparea femeilor, buna guvernare şi statul de drept. UNDP este prezent în 166 de ţări. Biroul de ţară din România este interesat de intensificarea activităţilor sale de dezvoltare în ceea ce priveşte consolidarea guvernării democratice la nivel naţional şi local şi a practicilor privind incluziunea socială. Pentru mai multe informaţii despre programele UNDP România vizitaţi www.undp.ro

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează