Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Împreună putem schimba viitorul copiilor din Delta Dunării

0

Asociația Salvați Dunărea și Delta și Fundația pentru SMURD, împreună cu Realitatea TV, semnează campania «În Realitate ești mai bun» care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Campania are loc în perioada 9 aprilie – 30 mai 2012 și a fost inițiată ca urmare a concluziilor Delta Warning Report 2012 – «Sănătatea copiilor din Delta Dunării».

Situația constatată în Delta Dunării este gravă în condițiile în care peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă în gospodării, accesul medicilor la pacienţi este deosebit de dificil, iar cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Sărăcia, lipsa asigurărilor medicale a unei părţi a populaţiei, dar și carențele în educaţia pentru sănătate, atât la nivelul părinţilor, cât şi al copiilor, cresc riscul apariţiei afecțiunilor de sănătate.

Asociația Salvați Dunărea și Delta trage un semnal de alarmă și consideră că responsabilizarea autorităților locale și centrale în rezolvarea problemelor semnalate este vitală. În acest context considerăm esențială şi implicarea reală a actorilor din sectorul privat în virtutea declarațiior de responsabilitate socială asumate. De asemenea, contribuția fiecărui cetățean, oricât de mică, poate face diferența.

Campania de colectare de fonduri pentru copiii din Delta Dunării face parte din strategia Asociației Salvați Dunărea și Delta care are ca scop atât protejarea mediului înconjurător, dar și bunăstarea, nivelul de educație și starea de sănătate a oamenilor din Delta Dunării. Module de formare pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale locuitorilor Deltei, atelierele de economie socială, intervenții medicale și campania de educație pentru sănătate sunt exemple de activități pe care organizația le desfășoară în acest sens.

 

« În timp ce autoritățile vor mai multe taxe sau construcții megalomanice și nesustenabile în spațiul deltaic, loc binecuvântat, dar în aceeași măsură și defavorizat, noi credem că sănătatea și educația oamenilor este parte din sănătatea mediului. Dacă oamenii trăiesc rău și nu au posibilitatea de a se întreține decent, mediul în care trăiesc va avea de suferit și viceversa. Filozofia protecției mediului are drept coloană vertebrală armonia dintre oameni și natura. Iar când spațiul de care vorbim este unic în Europa și parte a patrimoniului UNESCO, atunci devine stringent ca « paznicii » ancestrali ai locului să fie sănătoși și educați. E atât de simplu… » spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

 

Resursele obținute în urma campaniei « În realitate ești mai bun » vor fi folosite pentru:

1.      Îmbunătățirea accesului la apă potabilă prin montarea de sisteme de filtrare a apei la toate școlile din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Astfel, peste 1300 de copii vor putea beneficia, cel puțin la școală, de apă potabilă;

2.      Dotarea școlilor cu material didactic util în secvențele de educație pentru sănătate;

3.      Organizarea unei caravane stomatologice în scopul prevenției și ameliorării problemelor de sănătate orală constatate la peste jumătate din copiii din Deltă;

4.      Dotarea cu instrumentar medical și logistic a Centrului de Permanență de la Sulina.

 

Donațiile pentru copiii Deltei se pot face prin trimiterea unui sms în valoare de 2 euro la numărul 874 (serviciu gratuit în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote – nu se percepe TVA). Se pot dona 5 euro prin apelarea numărului de telefon 0900-900-880 (în reţeaua Romtelecom – nu se percepe TVA) sau 10 euro la numărul de telefon 0900-900-888 (în reţeaua Romtelecom – nu se percepe TVA). Campania SMS se desfășoară în perioada 11-19 aprilie, iar numerele din rețeaua Romtelecom sunt disponibile între 11 aprilie-11 iulie 2012. În seara de 13 aprilie, Realitatea TV va organiza un teledon transmis în direct în duplex București-Delta Dunării. Între orele 17-20 se vor alătura campaniei sportivi, medici, jurnaliști: Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Mariana Bitang, Margareta Pâslaru, Andreea Marin Bănică, Alexandru Arșinel, Corina Chiriac, Horia Brenciu, Felicia Filip, Cristian Țopescu.

Modul în care vor fi folosite fondurile colectate va fi în permanență comunicat de către Asociația Salvați Dunărea și Delta pe toată perioada de desfășurare și implementare a campaniei «În Realitate ești mai bun » pe site-ul www.salvatidelta.ro și contul de Facebook al Asociației precum și prin rapoarte periodice către mass-media.

 

Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta

Asociația Salvați Dunărea și Delta este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care a demonstrat în cei aproape opt ani de activitate că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. SDD are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

Delta Warning Report « Sănătatea copiilor din Delta Dunării » a fost realizat cu sprijinul companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) România și a fost lansat pe 28 Martie 2012 în prezența autorităților publice locale și centrale. Studiul poate fi accesat pe http://www.salvatidelta.ro/SDD_studiu-sanatate-copii.pdf

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.