Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Împletituri din papură, o veche tradiție readusă la viață la Letea, Delta Dunării

0

Asociația Salvați Dunărea și Delta a organizat în perioada 30 noiembrie- 2 decembrie un curs de împletit papură în satul Letea, județul Tulcea. Timp de trei zile, 25 de femei din cea mai izolată comunitate din Delta Dunării au învățat să realizeze obiecte din papură, cea mai veche îndeletnicire tradițională a localnicilor.

Curs impletit papura_Letea_4Activitatea face parte din proiectul “Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”, al cărui obiectiv general este integrarea socială și pe piața muncii a grupurilor vulnerabile prin susținerea dezvoltării structurilor economiei sociale. Cu acest scop au fost înființate opt structuri ale economiei sociale, în patru regiuni distincte ale țării: Sud-Est, Nord-Est, București-Ilfov și Sud Muntenia.

Întreprinderea socială de la Letea, comuna C.A Rosetti, Tulcea se va ocupa de gestionarea și valorificarea deșeurilor vegetale (stuf, papură) și a deșeurilor de ambalaje. Deșeurile naturale reprezintă materia primă care va sta la baza revigorării unor meștesuguri tradiționale din Delta Dunării și vor fi realizate acoperișuri din stuf, peleți de stuf și împletituri din papură. Stuful este un material izolator foarte bun, păstrează căldură în timpul iernii și răcoarea pe timpul verii. Este un material ușor și fiabil care poate rezista și 50 de ani dacă este îngrijit corespunzător.

Curs impletit papura_Letea_1

Întreprinderea Socială Letea va oferi locuri de muncă pentru 20 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile socio-economic, respectiv cele care fac parte din comunitățile izolate. Izolat în mijlocul Deltei, Letea este cel mai bine conservat sat tradițional, fiind reprezentativ pentru patrimoniul cultural, iar întreprinderea socială este o oportunitate pentru locuitorii satului.

Activitatea face parte din proiectul „Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

www.salvatidelta.ro

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.