Împletituri din papură, o veche tradiție readusă la viață la Letea, Delta Dunării

0

Asociația Salvați Dunărea și Delta a organizat în perioada 30 noiembrie- 2 decembrie un curs de împletit papură în satul Letea, județul Tulcea. Timp de trei zile, 25 de femei din cea mai izolată comunitate din Delta Dunării au învățat să realizeze obiecte din papură, cea mai veche îndeletnicire tradițională a localnicilor.

Curs impletit papura_Letea_4Activitatea face parte din proiectul “Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”, al cărui obiectiv general este integrarea socială și pe piața muncii a grupurilor vulnerabile prin susținerea dezvoltării structurilor economiei sociale. Cu acest scop au fost înființate opt structuri ale economiei sociale, în patru regiuni distincte ale țării: Sud-Est, Nord-Est, București-Ilfov și Sud Muntenia.

Întreprinderea socială de la Letea, comuna C.A Rosetti, Tulcea se va ocupa de gestionarea și valorificarea deșeurilor vegetale (stuf, papură) și a deșeurilor de ambalaje. Deșeurile naturale reprezintă materia primă care va sta la baza revigorării unor meștesuguri tradiționale din Delta Dunării și vor fi realizate acoperișuri din stuf, peleți de stuf și împletituri din papură. Stuful este un material izolator foarte bun, păstrează căldură în timpul iernii și răcoarea pe timpul verii. Este un material ușor și fiabil care poate rezista și 50 de ani dacă este îngrijit corespunzător.

Curs impletit papura_Letea_1

Întreprinderea Socială Letea va oferi locuri de muncă pentru 20 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile socio-economic, respectiv cele care fac parte din comunitățile izolate. Izolat în mijlocul Deltei, Letea este cel mai bine conservat sat tradițional, fiind reprezentativ pentru patrimoniul cultural, iar întreprinderea socială este o oportunitate pentru locuitorii satului.

Activitatea face parte din proiectul „Economia socială, o soluție pentru mediul înconjurător”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

www.salvatidelta.ro

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează