Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Idei de inovare în tehnologie de la elevii constănțeni, la competiția Sci-Tech Challenge

0

Pe 22 februarie 2014, 114 elevi de la 13 licee constănțene au participat la competiția națională în cadrul programului Sci-Tech Challenge, la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Ovidius.

Timp de şase ore, tinerii au lucrat în echipe pentru a găsi soluții inovatoare la probleme de afaceri reale din tehnologie.

Participanţii au primit consultanţă din partea a 6 voluntari ExxonMobil România pentru găsi idei creative de folosire inteligentă a resurselor energetice actuale sau viitoare pentru a îmbunătăți sistemul de transport din Europa.

Echipa câștigătoare va reprezenta România la finala internațională a Sci-Tech Challenge de la Londra, la McLaren Technological Center.

P2226459

Evenimentul organizat la Constanţa a atras elevi pasionaţi de economie, tehnologie şi antreprenoriat care, repartizaţi în echipe, au fost implicaţi într-o experienţă interactivă pentru a rezolva o provocare reală a Europei: dezvoltarea şi funcţionarea unei reţele de transport integrată, rapidă şi eficientă, care să traverseze Europa, de la Est la Vest, începând din Rusia. Pentru rezolvarea problemei, elevii au fost invitați să conceapă un produs sau un serviciu, vizând în ideea lor de proiect atât transportul de persoane cât și cel comercial. In ideile pe care le-au prezentat in fața juriului, elevii au inclus unul dintre tipurile de transport: terestru, aerian, naval, au luat în calcul diferenţele de climat, factorii geografici, punctele de aglomeraţie şi infrastructura de realimentare cu combustibil; gândindu-se și la elemente de rapiditate, distanță, costuri şi impactul asupra mediului înconjurător.

P2226060Având la dispoziţie un timp de lucru limitat, participanţii şi-au folosit cunoştinţele şi creativitatea pentru a gândi împreună cu angajaţii ExxonMobil, implicaţi ca voluntari, un nou model de produs sau serviciu de transport integrat. Juriul a fost impresionat de originalitatea şi gândirea critică a tinerilor și de modul în care aceștia și-au susținut ideile.

Echipa câştigătoare – formată din elevii de la Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Teoretic Traian, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, Liceul Tehnologic de Electronica si Telecomunicații, Colegiul National Mihai Eminescu şi Liceul Teoretic Ovidius – a propus un model de mașină hibrid cu o formă aerodinamică, realizată din dur-aluminiu, care generează electricitate din presiunea mecanică ce acționează asupra unui strat de cristale piezoelectrice, folosind şi absorbția căldurii gazului de eșapament pe care o transformă din nou in electricitate.

După desemnarea echipelor câştigătoare, juriul a organizat interviuri în limba engleză cu membrii echipelor clasate pe primele trei locuri, pentru a selecta elevii care vor reprezenta România la finala internaţională a competiţiei Sci-Tech Challenge (Londra, McLaren Technological Center, aprilie 2014). Elevii selectați sunt: Lazăr Daniel – Liceul Tehnologic de Electronica si Telecomunicații, Iulia Panait – Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Todorean Alexandru – Liceul Teoretic Lucian Blaga, Tudoran Nicolae – Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Paraschiv Andrei – Liceul Teoretic Ovidius.

„Investiţiile şi inovaţiile tehnologice din sectorul energetic schimbă vieţile oamenilor,  asigurând accesul la noi surse de energie la nivel global. Provocarea cu care ne confruntăm în Europa – şi peste tot în lume – constă în dificultatea de a găsi oamenii de ştiinţă şi inginerii de care avem nevoie. Prin programul Sci-Tech Challenge dorim să identificăm aceşti oameni, încurajând generaţia tânără să pună în practică cunoștințele și aptitudinile matematice şi ştiinţifice învăţate la şcoală și să ofere soluții pentru provocările de zi cu zi din domeniul energiei. Astfel, participanţii beneficiază de o oportunitate excelentă de a învăţa şi de a înţelege perspective diferite în ceea ce priveşte matematica şi ştiinţa” – John Knapp, director general ExxonMobil Exploration and Production România.

P2226092

Programul european Sci-Tech Challenge este organizat în 10 ţări de Junior Achievement-Young Enterprise şi ExxonMobil și încurajează adolescenții să își dezvolte abilități de carieră în domeniile știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Programul introduce tinerii în lumea inovaţiei în afaceri combinând gândirea antreprenorială, de business, cu ştiinţa şi tehnologia ca soluţii. Elevii îşi dezvoltă abilităţi esențiale de carieră, precum leadership, comunicare, muncă în echipă, creativitate, dar şi o mai bună înţelegere a modului în care inovaţia, tehnologia şi modul economic de abordare a problemelor pot contribui la succesul unei afaceri.

Detalii despre competiţie şi câştigătorii de anii trecuți puteţi citi aici: scitech.ja-ye.org

Instituţii de învăţământ participante la Sci-Tech Challenge, Constanţa 2014

COLEGIUL NAȚIONAL MIHAI EMINESCU CONSTANȚA

COLEGIUL NAȚIONAL MIRCEA CEL BĂTRÂN CONSTANȚA

COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC CONSTANTIN BRĂTESCU CONSTANȚA

COLEGIUL TEHNIC DE MARINĂ AL. IOAN CUZA CONSTANȚA

COLEGIUL TEHNIC ENERGETIC CONSTANȚA

COLEGIUL TEHNIC TOMIS CONSTANȚA

LICEUL TEHNOLOGIC DE ELECTROTEHNICĂ ȘI TELECOMUNICAȚII

LICEUL TEHNOLOGIC DIMITRIE LEONIDA CONSTANȚA

LICEUL TEHNOLOGIC VIRGIL MADGEARU CONSTANȚA

LICEUL TEORETIC DECEBAL CONSTANȚA

LICEUL TEORETIC LUCIAN BLAGA

LICEUL TEORETIC OVIDIUS CONSTANȚA

LICEUL TEORETIC TRAIAN CONSTANȚA

Despre parteneri:

ExxonMobil, cea mai mare companie listată public de petrol şi gaze naturale din lume, utilizează tehnologii noi si inovative in scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. ExxonMobil deţine un portofoliu de top de resurse in industrie; este cea mai mare companie de rafinare şi marketing pentru produse petroliere şi are una dintre cele mai mari unităţi de prelucrare de produse chimice din lume.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.exxonmobil.com/corporate

Junior Achievement România este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din 1.200 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, cu instituţiile de învăţământ şi sunt susţinute financiar de către comunitatea de afaceri.

Pentru detalii, accesaţi www.jaromania.org

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.