HopaSus – proiectul european care aduce jocurile video cu caracter sportiv la orele de educație fizică din școli

0

Profesorii de educaţie fizică şi sport au nevoie să se familiarizeze cu tehnologia digitală şi cu jocurile video sportive pentru a face orele mai atractive. Potrivit Strategiei Naţionale pentru Sport, principalul pericol strategic, în ceea ce priveşte sportul în educaţie, ține de resursa umană insuficientă și slab pregătită.

Acest lucru are un efect negativ asupra calității orelor de sport, dar și asupra nivelului de atractivitate și implicare din partea elevilor. În plus, metodele utilizate prezintă un decalaj, comparativ cu practica la nivel european. Hopa Sus este un proiect iniţiat de Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, alături de parteneri din Bulgaria, Lituania şi Serbia, care a câştigat finanţare din partea Comisiei Europene, prin granturile Erasmus Plus, şi a intrat în faza de implementare pentru beneficiari – profesorii de sport.

Proiectul promovează utilizarea materialelor video, de tip e-sport (cu caracter sportiv) în cadrul orelor de educaţie fizică şi îmbină caracterul ludic al jocului video, cu avantajele pentru sănătate pe care le oferă practicarea în viaţa reală a unui sport. Principalii beneficiari sunt profesorii de educaţie fizică, iar prima întâlnire a avut loc la Şcoala Tudor Arghezi din Bucureşti, unde zeci de cadre didactice din toată ţara au participat la un workshop interactiv.

Şcoala noastră a găzduit recent prima întâlnire dintre reprezentanţii proiectului Hopa Sus şi profesorii de educaţie fizică şi sport şi, recunosc, nu mă aşteptam să fim prezenţi 30 de cadre didactice. Este clar că proiectul ne-a făcut să fim curioşi, ne-a făcut mai conştienţi de impactul major al utilizării materialelor digitale la ore şi ne-a pus, efectiv, în mişcare. Coordonatorii proiectului ne-au încurajat să ne descărcăm o aplicaţie mobilă care încurajează mişcarea şi ne-am jucat. Jocul şi joaca au fost mereu o formă de învăţare”, a declarat Bogdan Avram, profesor de sport la Şcoala Tudor Arghezi din Bucureşti.

“O bucurie să facem parte din acest proiect pe care îl așteptăm de mult, încă din vremea pandemică. Îmi aduc aminte cât de greu ne-a fost atunci, când noi, profii de educație fizică și sport, ne uitam la un ecran și ne transformam, uneori, în personaje de care se amuzau elevii noștri, neavând niciun control asupra lor sau asupra execuției mișcărilor și a exercițiilor. Hopa Sus ne disciplinează, ne ridică standardele și ne ajută să ne adaptăm treptat noilor provocări, fie ele și digitale. Astfel, avem parte de o cunoaștere bazată pe concret, pe noutate, pe ieșirea din zona de confort“, a declarat Aurora Mihalcea, directorul școlii gimnaziale Vasile Voiculescu, din localitatea Pârscov, județul Buzău.

Cele patru entităţi implicate în proiect – Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Association Walk Together din Bulgaria, Tavo Europa din Lituania şi Sport Diagnostic Center Sabac din Serbia, au pus la punct strategia şi ghidul de implementare, au ales jocurile video pe care să le promoveze către profesori şi au organizat și construit platforma www.hopasus.eu, pentru a construi o comunitate a profesorilor de sport care ţin pasul cu tehnologia şi folosesc suportul digital pentru a face orele mai atractive.

Hopa Sus (Hop Up!) este promotorul activităţilor sportive. Efectiv, proiectul HopaSus este un canal direct de comunicare și consiliere utilă, între educatorul de mișcare și elev. În cazul elevilor, ar fi o sursă educațională foarte bună pe lângă factorul de mișcare implicat”, susţine Adina Geambaşu, profesor în cadrul UNEFS şi iniţiator al proiectului.

Una dintre oportunităţile identificate în Strategia Naţională pentru Sport, în ceea ce priveşte sportul în educaţie, este digitalizare inovativă şi Identificarea oportunităților existente în zona de e-sport. După ce, în timpul pandemiei de COVID -19, învățământul a devenit online, iar profesorii de sport au fost printre cei mai afectaţi de lipsa unor resurse digitale, integrarea jocurilor video cu un grad mare de implicare din partea elevilor este o soluţie.

Despre UNEFS

Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport este prima instituţie de învăţământ superior pentru pregătirea profesorilor de educaţie fizică din România. Cursurile au început la 1 decembrie 1922, la Bucureşti, și a fost a 10-a instituţie de acest fel din lume şi a 5-a din Europa. În sistemul de clasificare al Uniunii Europene, UNEFS este definit ca institut de învăţământ şi cercetare de nivel „A”, care reuneşte toate domeniile de bază ale cunoaşteri ştiinţifice referitoare la om, educaţie, sănătate, cultură şi societate. Programele de studii sunt în concordanţă cu Procesul de la Bologna. Instituţia a primit distincţia The Erasmus Charter for Higher Education şi are parteneriate cu universităţi din spaţiul european.

Despre Erasmus Plus

Erasmus+ este programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2021-2027. Obiectivul principal al programului este să creeze contexte de dezvoltare persoanelor care au mai puține oportunități, inclusiv persoanelor cu dizabilități și migranților, precum și cetățenilor Uniunii Europene care locuiesc în regiuni îndepărtate sau care se confruntă cu dificultăți socio-economice. Astfel, programul își va încuraja, de asemenea, participanții, în special tinerii, să se implice și să învețe să participe la societatea civilă, sporind gradul de conștientizare cu privire la valorile comune ale Uniunii Europene.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.