Experiența României în domeniul protecției copilului promovată la nivel regional

0

Miercuri, 29 ianuarie 2014, fundatia World Vision România,  FONPC – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil din Romania și ChildPact au lansat la București proiectul „Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre” care își propune să contribuie la procesele de reformă în domeniul protecţiei copilului din ţările partenere, prin întărirea coaliţiilor de ONG-uri pentru copii din zona extinsă a Mării Negre.

De la stg -  Daniela Buzducea, Daniela Gheorghe_ Mirela Oprea

ChildPact, este  coaliția aliantelor naționale de ONG-uri pentru protecția copilului care militează pentru cooperare regională la nivel inter-guvernamental și al societatii civile, pentru a identifica bune practici și solutii eficiente pentru asigurarea bunăstării copiilor.

Organizaţiile societăţii civile și coaliţiile pe care acestea le formează în România, Armenia, Azerbaijan, Georgia și Moldova sunt actori foarte importanţi în reformarea sistemelor de protecţie a copilului din regiune. Experienţa României în domeniul protecției copilului  este o experienţă valoroasă din care alte ţări ar putea să înveţe iaracest proiect iși dorește să faciliteze acest proces de învăţare.

Proiectul este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Programul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare și este implementat de UNDP – BRC (Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite -Centrul Regional din Bratislava), si implementat de FundaţiaWorld Vision România în parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru „Copil” (FONPC), Coaliţia pentru Copii din Armenia, Organizaţia „Reliable future” din Azerbaijan, World Vision Georgia și APSCF Moldova.

„World Vision este prezentă în multe țări din regiune și are o experiență vastă in găsirea, pilotarea și aplicarea soluțiilor care să răspundă nevoilor copiilor. În fiecare tara organizatia este membra a coalitiilor nationale si este interesata sa puna la dispoziția membrilor coalițiilor toată expertiza sa regionala,  adaptand modelele pentru contextul local.” a declarat Doamna Daniela Buzducea, Director de Advocacy World Vision Romania. „De aceea ne-am implicat in realizarea unui astfel de proiect de cooperare regionala. Copilaria este o perioadă de grație în care avem oportunitatea să ne dezvoltăm abilități pe care mai tarziu nu le mai putem dezvolta. De aceea credem ca prin cooperare regionala putem sprijini optimizarea intervențiilor de reforma a sistemelor de protectia copilului, asa incat lectiile invatate intr-o tara sa poata fi preluate ca o soluție de catre parteneri pentru a nu irosi nici un minut din copilaria celor mai vulnerabili copii. Este concluzia la care am ajuns dupa 20 de ani de muncă în acest domeniu în Romania.”

Pe lânga date despre proiect și coaliția ChildPact, audienței i-au fost prezentate informații legate  de contextul regional, european și de pașii făcuți în Reforma Protecției Copilului în Romania. Prezenta Romaniei prin ONG-urile pentru copii în acest proiect releva 2 aspecte foarte importante: pe de o parte împărtășirea experienței țării noastre în reforma de protecție a copilului iar pe de altă parte ne ofera posibilitatea de a vorbi cu mândrie despre rezultatele noastre pozitive.

Referindu-se la copii și politica externă a Uniunii Europene, Doamna Helen Gonnord, reprezentant al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Direcției Drepturile Omului și Democrație, a prezentat instrumentele prin care Uniunea Europeana sprijină proiectele de protectie a copilului din țările terțe. Doamna Mirela Oprea, Secretar General  ChildPact, a subliniat ca din 2007 România a devenit stat donator acordând asistență pentru dezvoltare țărilor din Regiunea Marii Negre. „De aceea ChildPact dorește ca experiența Romaniei să fie promovata la nivel regional și european iar în acest sens propune crearea unui grup de lucru în cadrul OCEMN – Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră – prin care să fie promovată experiența României” a adaugat secretarul coalitiei. „Membrii ChildPact, consideră că guvernele ar trebui sa investească în bunăstarea copiilor nu doar ca o responsabilitate morală, ci și din motive  pur economice. Copiii de astăzi nu sunt numai consumatori directi sau indirecti prin adulții care ii au în grijă, ci și forţa de muncă de mâine, viitori plătitori de taxe și viitori decidenţi economici. Obiectivul  OCEMN de a promova dezvoltarea economică de termen lung este de aceea fundamental legat de situaţia copiilor de astăzi. “

In acest sens, audiența a avut la dispoziție un document important în care s-au prezentat argumentele introducerii Protecției Copilului pe agenda OCEMN, scrisoare care în urmă cu o lună a fost transmisă acestui organism, autorităților și mai multor ong-uri din țările Regiunii Mării Negre.

Evenimentul a prilejuit o „retrospectivă” a situației protectiei copilului în Romania din ultimii 30 de ani trecând prin toate etapele parcurse și prezentând în același timp și condițiile istorice, sociale și economice ale momentului. „România a făcut progrese vizibile, însă ca să putem prezenta aceste progrese și metode de bună-practică partenerilor din țăile implicate în proiect, este nevoie să  știm cum am ajuns aici. Faptul că azi copiii institutionalizați trăiesc în conditii mai bune ca acum 25 de ani, se datorează progreselor care au început din 1997 prin procesul de dezinstitutionalizare. Am vrea ca partenerii noștri să învețe atât din greșelile noastre, cât și din realizări și să își adapteze modelele nevolior specifice”, a decalarat Daniela Gheorghe, Director Executiv FONPC.”.

Evenimentul a fost găzduit de Bibleoteca Metropolitană București la sediul său din strada Tache Ionescu nr.4 și a reunit mai multe ong-uri, jurnaliști și reprezentanți ai autorităților din România și din alte țări participante la proiect.

Împreună pentru copii: Coaliţii de ONG-uri mai puternice în regiunea Mării Negre”


PARTENERII DE PROIECT

World Vision România este o organizaţie creștina, care desfașoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare comunitară și advocacy punând în centrul activităţii bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunităţile rurale, în scopul depășirii sărăciei și nedreptăţii. Inspiraţi de valori creștine, lucrăm cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. De-a lungul celor 24 ani de activitate în România, World Vision a fost un partener important în reformarea sistemului de protecţie a copilului. Mai multe informaţii pe www.worldvision.ro

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) din România reunește 75 de organizaţii non-guvernamentale care activează în domeniul protecţiei copilului. Fiind principalul partener de dialog al autorităţilor publice începând cu anul 1997, FONPC este specializată în dezvoltarea politicilor sociale pentru copii. Activităţile și programele FONPC sunt centrate pe: promovarea drepturilor copilului; monitorizarea respectării drepturilor copilului; întărirea capacităţii organizaţionale a federaţiei și a membrilor săi. Pentru a-și atinge obiectivele, FONPC lucrează în strânsă colaborare cu autorităţile locale și naţionale, organizaţii internaţionale, instituţii europene, organizaţii si reprezentanţi ai societăţii civile, comunităţi locale și alţi actori interesaţi în promovarea drepturilor copiilor. Mai multe informaţii pe www.fonpc.ro

„Child Protection Network” din Armenia reunește 32 de organizaţii non-guvernamentale care activează împreună pentru creșterea calităţii serviciilor sociale destinate copiilor vulnerabili și familiilor lor. Înfiinţată în 2005 pentru a aborda și a acţiona în mod sistemic în domeniul protecţiei copilului, coaliţia militează pentru îmbunătăţirea sistemului naţional de protecţia copilului. Activităţile și programele coaliţiei includ: promovarea de politici publice pentru copii; dezvoltarea de parteneriate sociale între stat și actori non-guvernamental de profil; și consolidarea organizaţiilor non-profit.

„NGO Alliance for Children Rights” din Azerbaijan reunește 80 de organizaţii non-guvernamentale care activează în domeniul protecţiei copilului. Coaliţia se implică activ în reformarea sistemului social de protecţie a copilului, activităţile sale principale fiind concentrate asupra: dezvoltarea de politici publice; sensibilizarea publică cu privire la problematicile protecţiei și drepturilor copiilor vulnerabili; întărirea capacităţii membrilor săi pentru ca aceștia să livreze servicii mai eficiente pentru bunăstarea copiilor. Una dintre reușitele remarcabile ale coaliţiei a fost iniţierea, documentarea și implementarea sistemului de justiţie juvenilă din Azerbaijan.

„The Coalition for Child and Youth Welfare” din Georgia reunește 22 de organizaţii non-guvernamentale orientate către ajutorarea copiilor și a tinerilor, care activează împreună pentru prevenţia instituţionalizări copiilor; drepturile copiilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului; înfiinţarea de servicii de justiţie juvenilă; protecţia copiilor împotriva violenţei, exploatării și abandonului. CCYW a fost fondată în 2012 cu sprijinul World Vision Georgia și activează pentru a deveni un partener de dialog pentru autortăţile publice. World Vision Georgia este partener în cadrul proiectului, în numele CCYW.

„Alianţa ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului și familiei” (APSCF) din Republica Moldova reunește 127 de organizaţii non-guvernamentale care activează împreună pentru asigurarea bunăstarii copiilor încă din anul 2002. Misiunea coaliţiei este aceea de a întări capacitatea membrilor săi pentru a dezvolta și a promova bune practici și politici sociale eficiente pentru protecţia copiilor și bunăstarea familiilor lor. Activităţile principale ale APSCF se concentrează asupra: dezvoltării expertizei membrilor APSCF pentru monitorizarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului; încurajării participării active și responsabile  a ONG-urilor în procesul de elaborare de politici publice în domeniul protecţiei copilului; organizării de sesiuni speciale pentru formarea de experţi în domeniu; militării pentru un sistem social îmbunătăţit pentru protecţia copilului.

Toţi partenerii de proiect sunt membri ai ChildPact ChildPact, Coaliţia de protecţia copilului din regiunea extinsă a Mării Negre. Creat în 2011 la Forumul ONG la Marea Neagră (susţinut de Ministerul Afacerilor Externe și Comisia Europeană), ChildPact reprezintă 600 de organziaţii non-guvernamentale ce lucrează cu mai mult de 500.000 de copii vulnerabili din 10 ţări diferite. Obiectivele ChildPact sunt: întarirea rolului si capacitatii organizatiilor societatii civile prin dezvoltarea si monitorizarea de politici publice privitoare la protectia si bunastarea copiilor din regiunea extinsa a Marii Negre; promovarea unui mediu propice activitatii coalitiilor nationale si regionale ale societatii civile; promovarea publica a drepturilor copilului si a problematicilor legate de protectia lor în contexte nationale si regionale; promovarea cooperarii regionale. Mai multe informaţii despre ChildPact: www.childpact.org.*

De ce e necesară crearea unui grup de lucru pentru copii în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN)?

AVANTAJE ECONOMICE ALE INVESTIŢIEI ÎN COPII.

Obiectivul  OCEMN  de a promova dezvoltarea economică de termen lung este fundamental legat de situaţia  copiilor de astăzi prin faptul că:

1. Abuzurile asupra copiilor duc la pierderi economice importante

2. Exploatarea prin muncă a copiilor reduce productivitatea pe termen lung

3. Investiţiile scăzute în sănătatea copilului au consecinţe negative asupra bugetului sănătăţii pe termen lung

4. Abandonul școlar duce la un capital uman precar

5. Adolescenţii marginalizaţi pot contribui la creşterea tulburărilor sociale

De aceea, ChildPact militează pentru ca statele din regiune să asigure copiilor condiţiile de viaţă și de educaţie pentru ca în viitor aceștia să poată contribui la dezvoltarea socio-economică a regiunii si astfel propune crearea unui Grup de Lucru pentru copii OCEMN-ChildPact care sa fie construit  plecând  de  la  bunele  practici dezvoltate de alte regiuni ale lumii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.