EDU FOTO CULTURAL Un nou proiect de suflet ce aduce laolaltă comunități rurale românești și  diaspora  

0

Tradiția lunii martie din echipa noastră a ajuns deja la al șaselea an. Lansăm  așadar un nou proiect, cu implicarea a 6 comunități rurale din România în  colaborare cu 2 comunități din diaspora: Irlanda și Spania. EDU FOTO  CULTURAL, desfășurat în perioada martie-octombrie 2023, are scopul de a  promova incluziunea, diversitatea, toleranța, a facilita interacțiunea între  participanții români din rural şi diaspora şi dezvoltarea unor abilități legate de  arta fotografică în rândul a 70 de copii din rural şi diaspora. 

De câte ori nu te-ai gândit că ai vrea să arăți întregii lumi frumusețea tradițiilor din  satul tău? Sau acea ie pe care o ai de la bunica și pe care o îmbraci de 1  Decembrie, pe 24 iunie de Ziua Iei, sau la evenimentul cultural de la finalul unui  proiect la Club CELS? Sau acea icoană pe care ai adus-o în Spania și îți amintește  de România și de locul unde s-au născut părinții tăi? Sau poate ai dori ca toată  țara sa vadă biserica din sat, monumentul la care îți dai întâlnire cu prietenii, acele  dansuri tradiționale de ziua satului sau cum arată masa de Paște la tine în familie?  Și parcă ai vrea sa afle mai mulți oameni despre toate aceste valori culturale atât  de dragi sufletului tău, nu doar prietenii de pe Instagram. 70 de copii din 6 sate și  2 comunități din diaspora vor avea ocazia să facă acest lucru. Să arate lumii aceste  obiecte culturale și tradiții locale exprimate prin artă fotografică prin participarea  la proiectul EDU FOTO Cultural.  

CONTEXT: De ce şi de unde a pornit ideea proiectului? 

În multe din localitățile rurale din țara noastră, copiii au acces limitat la cultură şi  posibilități minime de a experimenta dialogul intercultural cu copii din afara  granițelor. Proiectul aduce împreună 6 comunități locale: Șinca Veche Brașov,  Piscu Galați, Corlațel Mehedinți, Sinești Iași, Faraoanele Vrancea, Vaideeni Vâlcea  și 2 comunități din diaspora: Cork Irlanda și Spania, punând accent pe promovarea  patrimoniului cultural românesc, a valorilor Europene, dezvoltarea creativității şi  pe reconectarea cu rădăcinile culturale ale românilor ce trăiesc în diaspora.  

Situația descrisă ne-a motivat să aducem în prim plan tematica promovării  patrimoniului cultural din mediul rural şi diaspora prin arta fotografiei şi  evenimente culturale locale organizate de cei 70 de copii la nivelul fiecărei  comunități implicate.  

Vom aborda tema printr-un proces educațional ce începe prin organizarea de  ateliere online de fotografie, photovoice și de creativitate, urmate de un atelier în care copiii pregatesc expoziția de fotografie în fiecare comunitate și se încheie  prin organizarea evenimentului cultural prin care copiii prezintă comunității  creațiile foto realizate de fiecare copil participant.  

DESFĂŞURARE: Cum, în ce fel şi cui ii este adresat proiectul?  

Prin proiect ne dorim să aducem în prim plan exprimarea creativității prin arta  fotografiei, iar copiii vor alege tehnica foto în baza celor 3 tematici:  

  • Promovarea patrimoniului cultural material: obiecte tradiționale din gospodării,  construcții reprezentative, etc  
  • Promovarea patrimoniului cultural imaterial: meșteșuguri și îndeletniciri  tradiționale (dansuri, ritualuri etc)  
  • Promovarea culturii scrise: lectura unor cărți și realizarea de fotografii care să  funcționeze drept ilustrație pentru coperta unei cărți preferate.  

Cadrul de desfășurare al proiectului este asigurat de parteneriatele  existente cu cele 6 școli din mediul rural implicate deja în proiectele noastre de  educație prin cultură, complimentat de interesul pentru acest gen de proiect  existent în cele 2 comunități din diaspora.  

EDU FOTO CULTURAL le este adresat beneficiarilor direcți: 70 de copii (60  copii din mediul rural și 10 copii din diaspora) și 8 profesori coordonatori. La finalul  atelierelor online copiii vor organiza 8 expoziții de fotografie (în cele 8 comunități  beneficiare) prin care vor promova patrimoniul cultural. Aceste expoziții vor ilustra  modalitatea prin care copiii se pot exprima vizual, atât prin fotografii ce ilustrează  patrimoniul cultural local, precum și cele care scot în evidență perspectiva proprie  ilustrând o carte îndrăgită.  

Expozițiile vor fi realizate atât în comunitățile locale cele 6 sate și cele 2  comunități din diaspora cât și la BMB Bucuresti Filiala George Coșbuc, unde vom  avea o expoziție de ansamblu a întregului proiect ce va include toate creațiile  realizate de copiii beneficiari. În luna august, vom recompensa implicarea  copiilor prin organizarea Taberei EDU FOTO CULTURAL, activitate la care vor  participa 16 copii (2 copii/comunitate) și cei 8 profesorii ce îi vor însoți pe copii la București. 

www.asociatialumebuna.ro 

PRIMUL IMPACT: Prima noastră întâlnire de proiect 

Marți, pe 14 martie, a avut loc online primul atelier de deschidere și prezentare a  proiectului dar și de cunoaștere a participanților. Ne-am bucurat energia acestei  prime activități cu participanții din cele 3 țări implicate (România, Irlanda și  Spania).  

După ce am prezentat proiectul întregului auditoriu, am dorit sa facem un prim  pas spre crearea dialogului intercultural și i-am provocat pe cei mici printr-un joc  interactiv pe grupe în care au discutat liber despre *Ce ar prefera sa fotografieze  din comunitatea lor* , în timp ce profesorii au discutat despre etapele proiectului  și comunicarea pe tot parcursul proiectului pentru o cât mai bună implementare  la nivel local.  

De miercuri, 22 martie, dăm startul atelierelor foto, copiii au avut parte de o prima  interacțiune, au fost impartiti in 4 grupe și urmează să învețe cum pot surprinde  cele mai reușite cadre care sa promoveze patrimoniul cultural.  

PAŞII URMĂTORI: Cum ne puteţi fi alături şi cum vă puteţi implica în proiecte  viitoare?  

Echipa proiectului va realiza un Ghid de Artă fotografică pe tematica Promovării  patrimoniului Cultural, ce va fi încărcat în platforma ROC (realizată în 2021 prin co finanțare AFCN). Astfel vor fi accesibile materiale despre proiect atât profesorilor  implicați în proiectele noastre, dar și altor școli și ONG-uri din educație.  

Mentorii implicați în ediția a VIII-a a Competiției CELS vor putea participa la  ateliere și primi înregistrările Zoom pentru a implementa acest proiect în  comunitățile din care fac parte. Vă așteptăm cu mare drag!  

MULŢUMIRI: Cine sunt partenerii şi susţinătorii acestui proiect? 

Proiectul este posibil datorită prietenilor și susținătorilor de nădejde ai Asociației  Lume Bună, toţi esențiali pentru implementarea acestui proiect. Pe această cale  dorim să mulțumim: AFCN (co-finanțare proiect EDU FOTO CULTURAL), BMB  București filiala George Coșbuc pentru găzduirea expoziției de ansamblu a  întregului proiect, Centrului de Teatru Educațional REPLIKA pentru implicarea directă în Tabăra Edu Foto Cultural în care vom oferi copiilor ateliere facilitate de  Katia Pascariu.  

Vă mulțumim tuturor pentru ceea ce sădim și creștem împreună cu fiecare nou  proiect!  

DESPRE NOI – Cine este şi ce face Asociaţia Lume Bună

În Asociația Lume Bună construim motivație prin educație cu sens, bucurie și  creativitate. Valorificăm patrimoniul cultural din satul românesc în proiecte  complexe, pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale,  responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor din zonele rurale. Fiind  puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i  pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii,  înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea  de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun. Toate proiectele  asociației au ca ultim scop contribuția la reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu  impact în dezvoltarea comunităților locale.  

Ne adresăm în special copiilor din grupuri vulnerabile, din mediul rural, ale căror  șanse educaționale sunt afectate de condiția familiei – un nivel educațional mai  redus, familii monoparentale, ori marcate de sărăcie. Ei sunt expuși unui risc mai  ridicat de părăsire timpurie a școlii și, în cazul celor care continuă să frecventeze  școala, unui risc de acumulări educaționale mai redus. Prevalența sărăciei și un  standard de viață mai scăzut fac din mediul rural un context mult mai puțin  favorabil învățării, achiziției de cunoștințe și de abilități care să poată fi ulterior  utilizate în viața de adult, pe piața muncii sau în relațiile economice. Această  situație dificilă a fost mult agravată de pandemie.

EDU FOTO CULTURAL este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural  Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului  Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de  modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime  responsabilitatea beneficiarului finanțării.  

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.