Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Economia socială pentru comunitățile de romi. Antreprenoriat și dezvoltare comunitară

0

 Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) – Guvernul României, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria) în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP România) au organizat la Tulcea,în data de 21 iulie 2012, forumul “Economia socială pentru comunitățile de romi – Antreprenoriat și dezvoltare comunitară”.

 

Dezbaterea și-a propus sa creeze o platformă de discuţii unde practicienii, liderii comunitari, decidenţii politici şi reprezentanţii sectorului privat pot interacționa şi pot face schimb de experienţă în probleme legate de dezvoltarea comunităţilor sărace din regiunea Sud-Est, precum sunt cele de romi. Experienţa acumulată la nivel naţional în ceea ce priveşte economia socială poate contribui la procesul de dezvoltare locală prin transferul de bune practici, replicarea modelelor de succes sau prin asistenţa tehnică directă. Astfel, pentru a asigura acest dialog, forumul a urmărit atingerea următoarelor obiective: (a) facilitarea schimbului de experienţă între autorităţile locale pe tema economiei sociale în rândul comunităţilor de romi; (b) reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale şi comunităţilor de romi cu partenerii acestora din instituţii guvernamentale, societatea civilă şi sectorul privat.

Datele statistice şi experienţa acumulată în România arată că economia socială nu poate avea impact la nivel comunitar atât timp cât nu este acompaniată de proiecte de dezvoltare în alte domenii precum infrastructură, educaţie şi servicii sociale.  De aceea, agenda forumului a inclus două sesiuni plenare în care au fost abordate subiecte precum profilul socio-economic al comunităţilor de romi din Tulcea, optimizarea politicilor locale pentru dezvoltare durabilă şi modele de implicare a comunităţilor defavorizate în dezvoltarea economiei sociale. La forum au participat peste 75 de actori şi promotori ai economiei sociale, reprezentanţi ai societăţii civile, ai comunităţii oamenilor de afaceri şi factori politici.

În cadrul forumului, UNDP și partenerii din proiect au lansat raportul “Economia socială și comunitățile de romi – provocări și oportunități”. Cercetarea oferă o imagine de ansamblu asupra aplicabilităţii economiei sociale în rândul comunităţilor de romi din România, identificând oportunităţile de dezvoltare şi principalele provocări în implementarea iniţiativelor specifice de economie socială. Astfel, raportul include informaţii cu privire la modelele de economie socială din România, strategiile dezvoltate de instituţiile guvernamentale şi de societatea civilă pentru creşterea nivelului de incluziune socială a membrilor comunităţilor de romi din România, barierele şi oportunităţile de dezvoltare a modelelor de economie socială în rândul acestora.

Cercetarea evidențiază faptul că, atât la nivel internaţional cât şi în România, populaţia aparţinând minorităţii romilor reprezintă unul dintre cele mai expuse grupuri la excluziunea de pe piaţa muncii, înregistrând rate de ocupare substanţial mai reduse decât cele valabile pentru populaţia majoritară. Acest fapt este determinat, în primul rând, de nivelul scăzut de educaţie şi de lipsa calificărilor profesionale, însă prejudecăţile şi discriminarea joacă un rol important în excluderea socială şi economică a romilor. Totodată, romii sunt ocupaţi preponderent în sectorul informal sau al gospodăriilor, necontribuind şi, implicit, nebeneficiind de asigurări sociale. Politicile publice de incluziune a romilor pe piaţa muncii şi-au dovedit parțial eficienţa până în prezent. Caracterul sectorial al intervenţiilor neacoperind complexitatea problemelor din comunităţile de romi confruntate cu vulnerabilităţi multiple.

Raportul conţine o serie de recomandări aplicabile atât la nivel naţional cât şi la nivel local. Aceste recomandări se concentrază atât pe planificarea integrată a dezvoltării comunităților de romi, cât și pe integrarea proiectelor de economie socială pentru comunitățile de romi în planurile /strategiile de dezvoltare locală. De asemenea, recomandările vizează atingerea obiectivelor economice asumate de economia socială, evaluarea nevoilor pieței, adaptarea serviciilor oferite și a produselor la aceste nevoi – condiții esențiale de dezvoltare a inițiativelor sociale.

O delegaţie formată din mai mulţi reprezentanţi UNDP, condusă de Parviz Fartash, Reprezentant Rezident a.i. UNDP, au participat la acest eveniment alături de Rodica Precupeţu, Șef serviciu – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României; Daniela Stoica, Primăria Municipiului Tulcea; Gabriel Stoica, Inspector școlar pentru problemele educaționale ale rromilor – Inspectoratul Școlar Judeţean Tulcea; Daniel Pagu, Primăria Sectorului 1 Bucureşti; Cornel Ditcov, Preşedinte – Asociaţia Centrul European pentru Diversitate (Centrul  EUdivers).

Începând cu anul 2011, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) implementează Proiectul  POSDRU/69/6.1/S/34922 “Economia Socială ca soluţie a dezvoltării comunităţilor Roma din România”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Prin acest proiect, UNDP susţine şi contribuie la dialogul naţional referitor la combaterea sărăciei în rândul comunităţilor de romi. Prin implicarea tuturor actorilor din domeniu (societatea civilă, comunităţi de romi, instituţii guvernamentale) proiectul susţine dezvoltarea regiunilor ţării prin definirea contextelor locale şi identificarea intervenţiilor de incluziune socială şi economică a comunităţilor de romi.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) este agenţie subsidiară din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite având rolul de divizie operaţională a Naţiunilor Unite la nivel de ţară şi lucrează cu parteneri în numeroase ţări pentru a promova dezvoltarea durabilă, eradicarea sărăciei, emanciparea femeilor, buna guvernare şi statul de drept. UNDP este prezent în 166 de ţări. Biroul de ţară din România este interesat de intensificarea activităţilor sale de dezvoltare în ceea ce priveşte consolidarea guvernării democratice la nivel naţional şi local şi a practicilor privind incluziunea socială.

Pentru mai multe informaţii despre programele UNDP România vizitaţi www.undp.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.