Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în domeniul ecoturismului în Deltă

0

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a organizat în perioada 7-8 octombrie 2011, la Sulina, un curs pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în domeniul ecoturismului, destinat locuitorilor din Delta Dunării. Cursul face parte din proiectul Afaceri eco în Delta Dunării, susţinut de Petrom.

Formatorii din cadrul Asociaţiei de Ecoturism din România care au susţinut seminarul i-au asistat, pe parcursul celor două zile de curs, pe cei 27 de participanţi din Chilia Veche, C.A.Rosetti, Letea, Mahmudia, Sulina, Sfiştoca, Pardina, Periprava în dezvoltarea iniţiativelor antreprenoriale în planuri de afaceri în domeniul ecoturismului care să pună în valoare potenţialul natural, turistic şi cultural al Deltei Dunării.

Având în vedere impactul negativ pe care tipul de turism practicat în prezent îl are asupra mediului deltaic, acest program şi-a propus formarea localinicilor care desfăşoară activităţi de turism în Delta Dunării în spiritul principiilor de turism responsabil în zonele naturale. Totodată, cursul a urmărit promovarea alternativelor de turism care corespund specificului Deltei şi care pot genera beneficii pentru comunităţile deltaice.

Ecoturismul este unica formă de turism pe care, în mod recurent demonstrat, o poate practica omul în mijlocul unei rezervaţii. Aşa se întâmplă în toată lumea civilizată şi asta sunt convins că ar trebui legiferat în viitorul apropiat pentru Delta Dunării sau alte biosfere şi parcuri naţionale. Ecoturismul înseamnă nu numai nişte criterii respectabile, ci şi un număr de turişti limitat pe unitatea de suprafaţă, pe motiv că asigură suportabilitatea ecositemelor vizitate. De aceea cred că turismul de masă este la fel de toxic ca orice activitate industrială în sânul unui organsim viu care respiră şi trăieşte odată cu noi”, a declarat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

Scopul acestei sesiuni de formare l-a constituit familiarizarea participanţilor cu toate aspectele realizării unor proiecte ecoturistice şi formarea profesională a locuitorilor Deltei Dunării în vederea dezvoltării locale durabile, prin armonizarea intereselor economice cu obiectivele de conservare şi protejare a biodiversităţii.

Dezvoltarea spiritului antreprenorial şi identificarea unor afaceri sustenabile într-o zonă cum este Delta Dunării este, din punctul nostru de vedere, o soluţie de dezvoltare pe termen lung. Sper din tot sufletul ca oamenii care beneficiază de acest proiect să găsească în acesta speranţa şi puterea de a merge mai departe şi de a deveni un exemplu pentru alţi români!”, a declarat Mona Nicolici, manager Relatii Comunitare Petrom.

Cursul a evidenţiat faptul că în Delta Dunării activităţile de ecoturism şi planificarea lor trebuie să ofere cele mai bune practici de turism din punctul de vedere al dezvoltării durabile: conservarea naturii şi protejarea valorilor naturale, dezvoltarea comunităţilor locale, evidenţierea componentei culturale şi istorice a ariei vizitate.

După încheierea cursurilor, participanţii vor fi consiliaţi în dezvoltarea proiectelor lor, iar cele mai bune cinci proiecte antreprenoriale ecoturistice vor fi premiate cu câte 1.000 de euro fiecare.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.