Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbatere în limbă engleză pe o temă de actualitate la Baia Mare: conflictul dintre generații.

0

Fiind nu de rare ori un prim pas într-un număr deloc neglijabil de proiecte internaționale,  Colegiul Național „Mihai Eminescu” a găzduit vineri , 4 noiembrie 2011, în cadrul proiectului  Grundvig „Tineri și vârstnici pentru o viață mai buna”, o remarcabilă dezbatere în limbă engleză pe o temă de actualitate: conflictul dintre generații. Evenimentul a fost organizat de doamna Mariana Hudrea, ajutată de catedra de limbă engleză a colegiului  și de doamna psiholog Florentina Baciu, alături de ceilalți membri ai Casei Corpului Didactic Maramureș.

Începând cu orele 11, armonia sălii festive a colegiului, desenată în discuții libere și spontane a marcat timp de 2 ore o întâlnire fructuoasă a celor 11 țări (dintre care doar 8 prezente), implicate în proiect: Anglia, Suedia, Portugalia, Ungaria, Italia, Spania, Republică Cehă, Slovenia, Cipru, Polonia și, nu în ultimul rând, România. Reprezentanții celor 8 țări au fost asistați de tinerii elevi ai colegiului, dornici de socializare și deschiși spre încercarea de mediere a conflictului dintre generații.

Dacă prima oră a întâlnirii s-a concentrat în jurul prezentărilor reciproce și a discuțiilor aferente, încercandu-se o cale cât mai plăcută de acomodare a celor prezenți, îndeosebi a celor nou-veniți, partea a doua a întâlnirii a cuprins dezbaterea propriu-zisă,  în care  s-au abordat perspective diverse ale conflictului dintre generații: discuții cu privire la  susținerea celor vârstnici în continuarea de studii; jocuri psihologice  menite să analizeze asemănările pe plan etic dintre generația tânără și cea în vârstă ( valori asemănătoare, însă exprimate diferit), posibilități de studiu ale generației tinere de azi, cauze și soluții ale conflictului dintre generații.

Evenimentul s-a arătat ca fiind dintre cele mai utile, sfârșind prin concluzia că oamenii, indiferent de vârstă, au de învățat unul de la celălalt, iar acceptând asta, conflictul dintre generații poate ajunge să treacă în sfera inexistenței.

Melania Leșe

Clasa a XII-a A,

Colegiul Național Mihai Eminescu

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.