Dezbatere în limbă engleză pe o temă de actualitate la Baia Mare: conflictul dintre generații.

0

Fiind nu de rare ori un prim pas într-un număr deloc neglijabil de proiecte internaționale,  Colegiul Național „Mihai Eminescu” a găzduit vineri , 4 noiembrie 2011, în cadrul proiectului  Grundvig „Tineri și vârstnici pentru o viață mai buna”, o remarcabilă dezbatere în limbă engleză pe o temă de actualitate: conflictul dintre generații. Evenimentul a fost organizat de doamna Mariana Hudrea, ajutată de catedra de limbă engleză a colegiului  și de doamna psiholog Florentina Baciu, alături de ceilalți membri ai Casei Corpului Didactic Maramureș.

Începând cu orele 11, armonia sălii festive a colegiului, desenată în discuții libere și spontane a marcat timp de 2 ore o întâlnire fructuoasă a celor 11 țări (dintre care doar 8 prezente), implicate în proiect: Anglia, Suedia, Portugalia, Ungaria, Italia, Spania, Republică Cehă, Slovenia, Cipru, Polonia și, nu în ultimul rând, România. Reprezentanții celor 8 țări au fost asistați de tinerii elevi ai colegiului, dornici de socializare și deschiși spre încercarea de mediere a conflictului dintre generații.

Dacă prima oră a întâlnirii s-a concentrat în jurul prezentărilor reciproce și a discuțiilor aferente, încercandu-se o cale cât mai plăcută de acomodare a celor prezenți, îndeosebi a celor nou-veniți, partea a doua a întâlnirii a cuprins dezbaterea propriu-zisă,  în care  s-au abordat perspective diverse ale conflictului dintre generații: discuții cu privire la  susținerea celor vârstnici în continuarea de studii; jocuri psihologice  menite să analizeze asemănările pe plan etic dintre generația tânără și cea în vârstă ( valori asemănătoare, însă exprimate diferit), posibilități de studiu ale generației tinere de azi, cauze și soluții ale conflictului dintre generații.

Evenimentul s-a arătat ca fiind dintre cele mai utile, sfârșind prin concluzia că oamenii, indiferent de vârstă, au de învățat unul de la celălalt, iar acceptând asta, conflictul dintre generații poate ajunge să treacă în sfera inexistenței.

Melania Leșe

Clasa a XII-a A,

Colegiul Național Mihai Eminescu

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează