Delta Zambeste – educatie despre sanatatea orala pentru copiii din Delta Dunarii

0

DELTA ZÂMBEȘTE!

Acţiune realizată în cadrul programului  “Copii Sănătoși în Delta Dunării” 

 

Peste 100 de copii din Rezervația Biosferei Delta Dunării au participat la activitățile de educație pentru sănătate orală organizate de Asociația Salvați Dunărea și Delta în cadrul proiectului “Delta Zâmbește”. Elevii din școlile din Crișan, Mila 23 și Caraorman au participat la ore de educaţie pentru sănătatea orală și au aflat deprinderile corecte pentru o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, au participat la demonstrații de realizare corectă a periajului dentar și au primit un kit de igienă dentară.

Necesitatea educației pentru sănătate orală a fost evidențiată în raportul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”[1] realizat după screening-ul medical a peste 600 de copii din 10 comunități izolate din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Răspândite pe o suprafață de 40.000 ha, localitățile Deltei Dunării duc o lipsă acută de servicii și facilități medicale, iar cabinetul stomatologic este un lux pe care și-l pot permite numai cei care locuiesc sau se pot deplasa la Tulcea, Sulina sau Chilia Veche. Izolarea, lipsa posibilităților materiale și a informației cresc riscul apariţiei problemelor de sănătate. În rândul celor mici, afecțiunile netratate ce țin de sănătatea orală, pot da complicații pe termen lung. Calitatea vieții are un impact direct asupra calității mediului natural, de aceea abordarea lor integrată reprezintă o prioritate pentru Asociația Salvați Dunărea și Delta.

În rezolvarea acestei situații, atât autoritățile centrale cât și cele locale dețin rolul principal, prin investițiile în resursa umană și infrastructura medicală, dar și în educație. Cu toate acestea, implicarea sectorului privat, prin asumarea principiilor de responsabilitate socială dar și a societății în general pot grăbi considerabil îmbunătățirea accesului la servicii și informații medicale pentru locuitorii din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Astfel, Asociația Salvați Dunărea și Delta, cu sprijinul companieii farmaceutice GlaxoSmithKline România a inițiat în 2011 programul “Copii Sănătoși în Delta Dunării” care urmărește îndeplinirea a două oiective: educație pentru sănătate și facilitarea accesului la servicii medicale. Până în prezent, sub umbrela acestui program s-au desfășurat următoarele proiecte: “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, “Pelicanii Sanitari” și “Delta Zâmbește”.  Această a treia acțiune este realizată cu sprijinul medicilor voluntari de la Respiro Dental cu fonduri obținute în urma campaniei Realitatea TV “În realitate ești mai bun”. Materialele distribuite elevilor au fost puse la dispoziție de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, în cadrul campaniei “Zâmbește România” parte integrantă a Platformei Europene pentru o Sanatate Orală mai Bună, un proiect inițiat de Parlamentul European.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează