Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Delta Zambeste – educatie despre sanatatea orala pentru copiii din Delta Dunarii

0

DELTA ZÂMBEȘTE!

Acţiune realizată în cadrul programului  “Copii Sănătoși în Delta Dunării” 

 

Peste 100 de copii din Rezervația Biosferei Delta Dunării au participat la activitățile de educație pentru sănătate orală organizate de Asociația Salvați Dunărea și Delta în cadrul proiectului “Delta Zâmbește”. Elevii din școlile din Crișan, Mila 23 și Caraorman au participat la ore de educaţie pentru sănătatea orală și au aflat deprinderile corecte pentru o igienă orală corespunzătoare. De asemenea, au participat la demonstrații de realizare corectă a periajului dentar și au primit un kit de igienă dentară.

Necesitatea educației pentru sănătate orală a fost evidențiată în raportul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”[1] realizat după screening-ul medical a peste 600 de copii din 10 comunități izolate din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Răspândite pe o suprafață de 40.000 ha, localitățile Deltei Dunării duc o lipsă acută de servicii și facilități medicale, iar cabinetul stomatologic este un lux pe care și-l pot permite numai cei care locuiesc sau se pot deplasa la Tulcea, Sulina sau Chilia Veche. Izolarea, lipsa posibilităților materiale și a informației cresc riscul apariţiei problemelor de sănătate. În rândul celor mici, afecțiunile netratate ce țin de sănătatea orală, pot da complicații pe termen lung. Calitatea vieții are un impact direct asupra calității mediului natural, de aceea abordarea lor integrată reprezintă o prioritate pentru Asociația Salvați Dunărea și Delta.

În rezolvarea acestei situații, atât autoritățile centrale cât și cele locale dețin rolul principal, prin investițiile în resursa umană și infrastructura medicală, dar și în educație. Cu toate acestea, implicarea sectorului privat, prin asumarea principiilor de responsabilitate socială dar și a societății în general pot grăbi considerabil îmbunătățirea accesului la servicii și informații medicale pentru locuitorii din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Astfel, Asociația Salvați Dunărea și Delta, cu sprijinul companieii farmaceutice GlaxoSmithKline România a inițiat în 2011 programul “Copii Sănătoși în Delta Dunării” care urmărește îndeplinirea a două oiective: educație pentru sănătate și facilitarea accesului la servicii medicale. Până în prezent, sub umbrela acestui program s-au desfășurat următoarele proiecte: “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, “Pelicanii Sanitari” și “Delta Zâmbește”.  Această a treia acțiune este realizată cu sprijinul medicilor voluntari de la Respiro Dental cu fonduri obținute în urma campaniei Realitatea TV “În realitate ești mai bun”. Materialele distribuite elevilor au fost puse la dispoziție de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, în cadrul campaniei “Zâmbește România” parte integrantă a Platformei Europene pentru o Sanatate Orală mai Bună, un proiect inițiat de Parlamentul European.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.