Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs de calificare gratuit pentru persoanele cu dizabilitati mentale din institutii

0

20 tineri cu dizabilitati mentale de la CRRN Gavojdia vor participa in perioada octombrie – decembrie a.c. la un curs de calificare in ocupatia de lucrator in cultura plantelor. Cursul este gratuit si acreditat de C.N.F.P.A.

Conform D.P.P.H., 95.34% din persoanele cu dizabilitati din Romania nu au un loc de munca. Conform aceleiasi surse, in martie 2013, numarul persoanelor cu dizabilitati mentale angajate in munca (763) reprezenta un procent de 4.54% din totalul adultilor cu dizabilitati mentale cu varsta cuprinsa intre 18-60 ani.

„In Romania sunt 16,800 persoane adulte cu dizabilitati institutionalizate. Nivelul lor de educatie este scazut, iar accesul la educatia permanenta este aproape inexistent, cursurile de calificare in putinele meserii care pot fi deprinse de persoanele cu dizabilitati intelectuale nefiindu-le accesibile. Este al doilea curs de calificare pe care il demaram, conceput in limbaj usor-de-inteles si cu o programa accesibila persoanelor cu retard mental. Speram ca acest curs sa fie un model de buna practica pentru alte organizatii.” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei.

Cursurile de specializare si calificare, ca si educatia, au o mare importanta pentru angajarea in munca a persoanelor cu dizabilitati. In 2008, 10.1% din adultii cu dizabilitati din U.E. si doar 1.5% din cei din Romania au urmat cursuri de formare (conform epp.eurostat.ec.europa.eu).

image002

“Initiativa acestui curs este una binevenita pentru beneficiarii centrelor rezidentiale destinate adultilor cu dizabilitati. Este o oportunitate pe care imi doresc s-o valorificam la maxim, in sensul ca vom face tot posibilul ca, dupa finalizarea cursului, sa-i sprijinim sa lucreze in domeniul culturii plantelor. Chiar daca nu vom putea identifica un loc de munca pentru toti participantii la curs, experienta aceasta va fi una benefica pentru ei și vor putea folosi noile cunoștinte și deprinderi invatate in micile ferme terapeutice care functioneaza in cadrul unor centre rezidentiale”, a declarat Emilia Milutinovici, director general al DGASPC Timiș.

Fundatia „Pentru Voi” este unul dintre putinii furnizori de cursuri de calificare predate in format usor-de-inteles si adaptate persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Organizatia este in curs de acreditare si pentru un program de initiere in comunicare, la care vor participa 20 persoane cu dizabilitati intelectuale si asociate, tot din Regiunea de Vest.

Cursurile fac parte din activitatile proiectului “EXCELNET – Infiintarea unei retele de centre de excelenta in furnizarea serviciilor de reabilitare si integrare profesionala pentru persoanele cu dizabilitati, ca grup vulnerabil pe piata muncii”, ID64251, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!

Beneficiarul proiectului este Federatia O.N.P.H.R. (Organizația Naționala a Persoanelor cu Handicap din Romania).

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomaniaPozitiva. Mai multe informatii pe www.lucianilica.net.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.