Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum îi protejăm pe copii de angoasa generată de pandemie?

0

Despre cât de complicate sunt vremurile în care trăim vorbim de mai bine de 9 luni. Despre adaptare și echilibru vorbim de asemenea. De cele mai multe ori discuțiile sunt concentrate pe adult, pe nevoile și capacitatea lui de a face față acestei situații. Iar acesta nu este un lucru rău atâta timp cât adultul este responsabil de sănătatea lui și nu în ultimul de cea a celor din jurul lui. Dar copiii? Cum procedăm cu copiii?

Responsabilitate

Ca adult e bine să știi că fricile tale, anxietățile sunt simțite, percepute de copil care adesea este copleșit și neajutorat, uneori chiar disperat și nu poate vorbi despre asta. Spre deosebire de adulți, copilul, deși are rațiune și creativitate, nu are experiențe. Ca noi toți, copilul este o ființă bio psiho socială și multe dintre suferințele ce apar în dezvoltarea sa biologică și psihologică pot fi ameliorate sau rezolvate în mediul social.

Recomandări

Este recomandabil ca tu, adultul, să rămâi cât mai puțin în contact cu știrile care îți generează anxietate, să tragi aer în piept, să bei apă, să te relaxezi înainte de întâlnirea cu un copil.

Mai apoi, în interacțiunea cu el, nu te confesa, oricât de matur pare, nu îl avertiza apocaliptic, nu îl amenința. Există pericole dar e important ca el să afle de la tine ce poate face, să se simtă împuternicit, nu să afle care este cel mai negru scenariu. Măsurile de protecție trebuie comunicate firesc, sub formă de joc, acompaniate de cântecele sau ritmuri muzicale. Scopul tău este de a-l învăța nu de a-l speria.

*Material realizat în colaborare cu psihologul Anda Păcurar pentru programul educativ Școala siguranței Tedi. Aceste informații precum și multe altele de interes pentru elevii de clasa I și pentru părinții acestora se regăsesc pe site-ul programului www.scoalatedi.ro.

Școala siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi și care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu Poliția Română. Programul se adresează elevilor de clasa I.

În anul școlar 2020-2021 au fost înscriși 33 492 de elevi din toată țara. Aceștia li se adaugă celor peste 180.000 de elevi de clasa I care au absolvit cursurile Școlii siguranței Tedi în ultimii 5 ani.

Programul se bucură de mult succes în rândul învățătorilor și a celor mici. În primele 2 săptămâni ale ediției 2020-2020 Tedi a primit peste 2700 de fotografii cu activitățile realizate de elevi.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.