Constantin Enceanu a inaugurat Scoala Gimnaziala Leleasca, renovata de Asociatia BookLand 

0

Evenimentul de inaugurare a Scolii Gimnaziale din comuna Leleasca, judetul Olt, a avut loc in prezenta indragitului cantaret de muzica populara Constantin Enceanu, care a acceptat invitatia de a deveni Ambasador BookLand si de a vizita scoala, petrecand cateva ore alaturi de profesori (fosti si actuali), elevi si parinti din comunitatea locala. Acesta le-a vorbit cu drag copiilor despre importanta educatiei, indemnandu-i sa-si reprezinte cu cinste satul si sa-si croiasca propriul drum in viata, bazandu-se pe cinste si pe lucrul bine facut. 

Lucrarile de renovare a scolii gimnaziale au avut loc in intervalul noiembrie 2023 – martie 2024, iar valoarea totala a investitiei a fost de 200.000 EURO, sponsorizarile atrase de Asociatia BookLand insumand 170.000 EURO, iar contributia Primariei Leleasca fiind de 30.000 EURO, reprezentand 40% din costul manoperei. 

Intalnindu-i pe copiii din Leleasca, le-am urat sa devina fii de nadejde ai satului, asa cum si eu sper ca sunt pentru comuna Visina Noua, locul in care am vazut lumina zilei si am facut primii pasi. Caci e mare lucru sa nu uiti de unde ai plecat si cine te-a format! Radacina noastra e la sat, iar daca satul dispare, disparem si noi ca natie. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca satul sa infloreasca. Felicitari pentru toti cei care pun umarul sa aduca un suflu nou scolilor generale din satele noastre, ale romanilor. Imbratisari pentru toti cei care pun umarul ca neamul romanesc sa nu dispara. Toate acestea vi le spune Constantin Enceanu, fiu al satului si cel care niciodata nu a uitat de unde a plecat! Constantin Enceanu, Cantaret de muzica populara & Ambasador BookLand

„Asociatia BookLand nu doar ne-a renovat si modernizat scoala si cladirile anexa, ci ne-a si unit pe toti cei care iubim scoala si comunitatea locala. Cu toate eforturile noastre, IMPREUNA am adus o mare bucurie in primul rand in sufletele copiilor, care acum vin cu drag la scoala, se simt iubiti si in acelasi timp mai responsabili in a invata mai bine si a deveni oameni buni si apreciati. Datorita Asociatiei BookLand si partenerilor sai, cu sprijinul comunitatii si autoritatilor locale, ne bucuram cu totii de un mobilier modern, de un parchet de calitate, de renovarea fatadei gradinitei, de zugravirea interiorului scolii si gradinitei, de termoizolatia si zugravirea scolii si a centralei, de sistemul pluvial, de gardul exterior, de magazia renovata, de grupurile sanitare moderne si, nu in ultimul rand, de un spatiu cu pavele noi si o lucrare a sculptorului Alin Totescu ʻCopil citindʼ, in jurul careia am montat bancute si am asigurat elevilor un loc pentru lectura si relaxare. Pe toata perioada renovarilor ne-am bucurat de sprijinul moral si indemnurile celor de la BookLand. Tot ei ne-au incurajat in a picta peretii holurilor si a aduce culoare in interiorul si exteriorul scolii. Ii multumim Ambasadorului BookLand, domnul Constantin Enceanu, precum si invitatilor: domnului jurnalist Constantin Pasol si fostilor dascali ai scolii noastre, care ne-au fost alaturi la inagurare. Multumim BookLand, ne sunteti prezenti in suflet si in toate locurile din scoala noastra!”Carmen Stroe, Director Scoala Gimnaziala Leleasca (jud Olt)

„Nu sunt multe scoli in care directorul sa zugraveasca, sa gateasca zilnic pentru muncitori si sa mobilizeze comunitatea asa cum a facut-o doamna Stroe in timpul renovarii Scolii Gimnaziale & Gradinitei Leleasca. Aici toata munca depusa ʻla interiorʼ a fost facuta cu fortele acestei comunitati extraordinare. La inceput, in 2022, i-am trimis scolii parchetul solicitat si nici nu ne gandeam ca o sa ne implicam in renovarea ei, aveam altele pe lista. Insa, absolut nimeni nu i-ar fi rezistat acestei dascalite minunate, credeti-ne! Ne-a convins sa refacem gardul, sa termoizolam-tencuim-zugravim scoala, schimbandu-i sistemul pluvial si pervazurile, sa reparam si completam pavajul, sa reabilitam integral toaleta exterioara si sa salvam magazia destinata demolarii. Ne-a incantat faptul ca profesorii si parintii au zugravit peretii interiori ai scolii si gradinitei si au realizat picturi murale impreuna cu copiii. Acele bucati de zid le apartin acum pe viata, fiind locul in care si-au lasat o bucatica de suflet fiecare.” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

Transformarea a fost sustinuta de Primaria Comunei Leleasca, care a acoperit 40% din costul pentru manopera, pentru ca elevii sa aiba parte de conditii excelente de invatatura. Demersul a fost sustinut financiar si material de 42 de companii private si asociatii care sustin misiunea educationala BookLand in mediul rural: Leroy Merlin, SAP, Vopseaua Oskar, Novomatic, Somaco Grup Prefabricate, UniCredit Consumer Financing, Serv Class, Coca-Cola HBC, Zentiva, Asevi, European Pastry, Turbomecanica, Zahar Margaritar, Asociatia Bine Pentru Oameni, Titan Machinery Romania, Stift Lux Design, Caparol, Sipex, Cesarom, Kronospan, Ravago ROM, Bilka, EuroTigla, Echipa de Tamplarie, Porta Doors, Brico Depôt, DXC Technology, Foundever, Lazar Logistics, Remat Maramures, Instal Impex, Gilcom, Hasit, Policolor, Parchet Shop, Elis Pavaje, Kovostroj, RTH Proconstruct, Masterplast, Siniat, Promis Advertising, ATIP Design.

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli si gradinite din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 – 2024, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice, dar si mobilizand sute de companii private sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Este un model de parteneriat public-privat care creeaza un viitor mai bun si sustenabil pentru copiii din satele si comunele Romaniei, contribuind la schimbarea mentalitatilor si atitudinii privind importanta educatiei in comunitatile rurale!

In 2024, BookLand face pasul urmator, pentru a se ocupa nu doar de cladirile in care invata copiii din mediul rural, ci si de educatia lor propriu-zisa. Vara aceasta asociatia va incepe sa construiasca primul sau Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural in comuna Vulturesti din judetul Arges (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, incepand din 2025, muncitorii calificati de care Romania are atata nevoie. Dascali motivati vor preda dupa o curricula comparabila cu cea occidentala in acest centru educational 100% modern, pus GRATUIT la dispozitia elevilor din satele din proximitate si dotat cu toate facilitatile necesare pentru a sustine performanta educationala & profesionala (cu sali de clasa ‘scoase’ in natura, ateliere de lucru, laboratoare, biblioteca, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina de legume si solar). Asociatia si-a propus astfel sa revolutioneze invatamantul profesional, implementandu-l acolo unde-i sade mai bine – la sat -, deruland programe in sistem dual alaturi de agentii economici carora le va pregati teoretic si practic viitorii angajati, expunandu-i pe copiii din mediul rural inca din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din judetul lor, indrumandu-i sa-si descopere vocatia si cultivandu-le taria de caracter prin respectul fata de munca. Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO, iar experienta dobandita in acest proiect va sta la baza unei retele nationale de centre educationale profesionale in sistem dual, in mediul rural, pentru a incuraja stabilitatea, sustenabilitatea si prosperitatea. 

Toti cei care impartasesc viziunea BookLand pentru sanse egale la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, achizitionand Soricelul BookLand sau completand Formularul 230 si redirectionand 3.5% din impozitul pe venit catre Asociatia BookLand. 

De peste 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care le faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani? 80 de scoli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite. In 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun. 

Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023). 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.