Constanţa: proiectul ACES “Flying with different feathers”

0

În perioada septembrie -2013- martie 2014 în Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu Constanţa se desfăşoră proiectul ACES “Flying with different feathers”.

Partenerii noştri sunt două şcoli din Europa: Gymnasium of Anton Bernolak, Senec, Slovacia şi NMS- Dr. Renner , Graz, Austria.

Proiectul nostru a pornit de la ideea de a învăţa tinerii să observe diversitatea din fiecare dintre noi şi din jurul nostru.

Şcolile implicate sunt şcoli multiculturale, cu elevi ce aparţin minorităţilor naţionale, ce pot relaţiona mai bine folosind arta ca mijloc de cunoaştere culturală reciprocă, de a înlătura barierele de comunicare interumane. Proiectul contribuie la promovarea  valorilor diversităţii prin intermediul artelor.Echipa de elevi şi profesori îşi doreşte să integreze teatrul şi alte forme de exprimare artistică – mimă, dans, materiale multimedia –  ca procesul învăţării multiculturale să fie  mai uşor şi să dezvolte participarea eficientă la actul de creaţie. Se doreste a se implementa in constiinta tinerilor ideea ca prin dialog si toleranta pot fi eliminate toate barierele din comunicare.

Colaborarea transfrontalieră este un mod perfect de a învăța și arată cât de important este impactul stereotipurilor și a prejudecăților în crearea  percepției noastre asupra lumii.

Începând cu luna septembrie am trecut la implementarea proiectului în şcolile noastre şi am desfăşurat activităţi precum:am sărbătorit împreună  Ziua Limbilor / Diversitatea lingvistică 26 septembrie 2013- creând  un mesaj adresat partenerilor, am creat tricouri cu mesaje pe tematica diversităţii culturale, etnice, lingvistice, am alcătuit chestionare şi am aplicat în şcolile partnere, organizăm activităţi caritabile pentru copiii de la Centrul pentru Educaţie Incluzivă Delfinul, cu ocazia sărbătorilor Crăciunului, punerea în scenă a unei piese de teatru pe tema diversitatea culturală. În aceste activităţi sunt implicaţi elevi de la clasele a VI a, a VII a şi a VIIIa.

Rezultate aşteptate ale proiectului : îmbunătăţirea dialogului profesori-elevi, chestionarele completate, un blog şi  forum de discutii pe internet, afișe publicitare, album foto.

ACES –Academia Centralăa Şcolilor Europene a fost înfiinţată de fundaţia ERSTE în colaborare cu Interkulturelles Zentrum ( Austria) şi VCELI DOM  (Republica Slovacă) precum şi cu Ministerul Educaşiei din 15 ţări.Scopul acestei organizaţii este acela de a derula proiecte de colaborare între şcoli din ţări ale Europei Centrale şi de Sud-Est.

În anul 2013 au câştigat 44 proiecte şi 105 şcoli în urma  selecţiei organizate de Academie şi au primit grant pentru implementarea proiectelor propuse. Doar 2 şcoli din judeţul Constanţa au fost câştigătoare Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu şi Colegiul Comercial Carol I.

acces

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.