Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Companiile timişorene se implică în dezvoltarea tinerilor

0

Jump, programul de dezvoltare a abilităţilor adolescenţilor, a dat startul celui de-al treilea an.

“Credem în puterea educaţiei de a schimba în bine oameni şi destine” este deviza după care Jump îşi desfăşoară activitatea şi dezvoltă în fiecare an abilităţile transversale ale liceenilor din Timişoara.

unnamed

Timp de un an de zile, elevii înscrişi în program participă la sesiuni de orientare în carieră sau la workshop-uri pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă. Susţinem liceenii să descifreze tainele unei cariere de succes şi le oferim oportunităţi nu doar la nivel teoretic, ci şi practic. Un rol important în dobândirea abilităţilor de viaţă este implicarea lor în comunitate şi în programul de experienţă în muncă. În vacanţa de vară, adolescenţii aleg compania unde doresc să facă practică, iar în cadrul acestui program le oferim contexte de învăţare în care să poată transfera cunoştinţele dobândite şi abilităţile formate în “viaţa reală.”

Companiile care ne-au susţinut la cea dea 2-a ediţie a programului sunt: Atos, Continental, Diana Bobar, Delphi, Dow Media, EBIG, FM Logistic, Imobiliare.ro, Haufe-Lexware, Timişoara Startup Hub, Yazaki Component Technology.

Până în prezent, Jump a susţinut dezvoltarea a peste 50 de liceeni. Un număr de 22 de absolvenţi Jump au participat anul acesta în programe de mentorat, internship-uri, vizite în cadrul companiilor sau centre de evaluare, din care 7 adolescenţi au participat la un internship de trei luni de zile şi au făcut parte din echipa de organizare a unei tabere de 50 de copii, au participat la organizarea a 4 evenimente din industria IT and tech: Startup Kids, Welcoding Holiday, Wecode, HackTM eHealth, Early Atumn BBQ.

Scopul programului este de a dezvolta competenţe precum comunicarea, leadership-ul, capacitatea de a stabili obiective, inteligenţa emoţională şi socială, abilităţi de autocunoaştere, flexibilitatea, managementul timpului şi vorbire în public. Pe parcursul programului adolescenţii şi-au dezvoltat obiceiuri sănătoase: autocontrolul şi perseverenţa, capacitatea de iniţiativă, responsabilitatea, deschiderea la colaborare, acestea fiind atuuri esenţiale pentru studii, carieră şi viaţă, pentru oricine vrea să reuşească în mediul de lucru din ce în ce mai dinamic şi provocator.”, clarifică fondatorul acestui concept, Alina Bunei.

Avem încredere în potenţialul nelimitat al adolescenţilor şi iată câteva din realizările lor menţionate în sesiunea de follow up:

„Le mulţumesc mult celor care şi-au rupt o bucată din ziua lor plină pentru a ne împărtăşi această experienţă. Pot să spun că această experienţă m-a ajutat să văd în detaliu cum decurge o săptămână de lucru într-o companie, m-am integrat cu uşurinţă în acest mediu, realizând că „munca” poate fi plăcută dar şi eficientă”. Bianca, 16 ani

„Cu toţii am apreciat că fiecare persoană cu care am intrat în contact pentru prezentarea departamentelor avea deja pregătită o schemă mentală a proceselor pe care ni le-au prezentat într-un format atractiv şi interactiv, noi având ocazia să ne satisfacem în voie curiozitatea prin adresarea de întrebări. De asemenea, m-a surprins interesul lor în părerile şi alegerile noastre în viaţă: mulţi dintre ei ne-au dat o sumedenie de sfaturi cu adevărat valoroase şi ne-au îndrumat prin sugestii de viitor şi îndemnându-ne să căutăm răspunsuri la întrebări încă neadresate”. Daria, 15 ani

Mai multe informaţii, testimoniale şi fotografii despre programul de experienţă în muncă se pot găsi pe site-ul nostru www.jumpout.ro.

În 5 octombrie am început o nouă aventură, cea a adolescenţilor creativi, isteţi, entuziaşti, care doresc să îşi dezvolte abilităţi de relaţionare pozitivă cu ceilalţi, să se adapteze la situaţii noi, să îşi dezvolte inteligenţa emoţională şi socială.

Ne bucurăm să le fim alături celor 25 de adolescenţi care s-au înscris până acum în frumoasa călătorie pe tărâmul gândurilor, emoţiilor şi a comportamentelor potrivite şi îi susţinem să îşi definească cariera la intersecţia dintre abilităţi, valori, interese, pasiuni şi motivaţii.

În data de 31 octombrie începem cea de-a VI-a ediţie a programului de orientare în carieră, iar anul acesta ne-am propus încă 3 ediţii, în luna ianuarie, martie şi aprilie 2016.

Programul Jump este un set de programe complementare pentru liceeni, înfiinţat în anul 2013, şi care are ca scop maximizarea potenţialului propriu, orientarea în carieră, dezvoltarea competenţelor non-tehnice şi conturarea profilului de viitor profesionist în piaţa actuală a muncii şi integrarea în comunitate.

web: www.jumpout.ro
Facebook: https://www.facebook.com/JumpTimisoara

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.