Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii sălbatice

0

Organizația internațională de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) crește eforturile de conservare a zonelor de sălbăticie din Carpaţii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educație. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi” se derulează în parteneriat cu cinci licee din oraşele Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, fiecare localitate fiind situată în vecinătatea celor cinci parcuri naționale și naturale cheie din regiune. Cel puțin 200 de tineri și 10 profesori vor lucra împreună ca o reţea de cetățeni activi implicați în protejarea zonelor sălbatice.

unnamed

Pe 300.000 de hectare, în sud-vestul României, se află una din cele mai mari bogății ale Europei: cea mai întinsă zonă de sălbăticie. Sălbăticia înseamnă armonie şi echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfăşoară firesc: nici viaţa speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanţial de către oameni. Pentru a avea zone sălbatice funcționale și armonizate cu interesele comunităților locale, WWF România lucrează împreună cu parteneri din România şi din afara ţării la dezvoltarea managementului zonelor de sălbăticie pe teritoriul a cinci parcuri naționale și naturale din sud-vestul țării: Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Parcul Național Retezat.

Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţise concentrează pe aceste cinci arii protejate și urmăreşte misiunea organizației de a implica comunitățile locale în procesul de conservare a acestei bogății naturale. Pentru că educaţia joacă un rol cheie în procesul de conservare, WWR România îşi propune să lucreze împreună cu elevii și cadrele didactice din regiune în acest demers.

Marius_Berchi_6

Din experiența WWF în domeniul educației, tinerii devin responsabili și proactivi în ceea ce privește natura atunci când li se oferă ocazia și păstrează această atitudine pe termen lung. În plus, acești elevi de liceu sunt adulții de peste câțiva ani și cei care pot lua decizii în comunitățile lor. Ne-am propus să facilităm accesul la informaţii şi să creăm contexte de învăţare prin care elevii din aceste zone să observe ce beneficii le poate oferi natura sălbatică pe care o au în jur şi să se dezvolte ca lideri şi cetăţeni activi pentru protejarea acesteia”, a declarat Irina Lapoviţă, WWF-România, managerul proiectului.

Principalele activităţi ale proiectului includ: dezvoltarea unui „Manual despre natura sălbatică”, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic și sprijin în organizarea de activităţi cu elevii, organizarea unor tabere de aventură în natură și desfășurarea, în luna octombrie a acestui an, a evenimentului „Academia pentru natura sălbatică”, o sesiune de formare pentru elevi  și profesori pe tema naturii sălbatice și a cetățeniei active.

Toate aceste activităţi susțin deschiderea un club pentru protejarea naturii sălbatice în fiecare liceu în cadrul căruia elevii şi cadrele didactice să poată desfăşura activităţi şi implementa proiecte. Cluburile vor fi susţinute de către echipa WWF România prin resurse şi mini grant-uri pentru implementarea proiectelor propuse de elevi. În plus, cei mai activi membri ai cluburilor vor merge într-o „Expediţie în natura sălbatică”, organizată pentru fiecare liceu.

Liceele care vor lucra împreună cu WWF România începând cu săptămâna ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”  (6-10 aprilie 2015)  sunt:

  • Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa (CS) din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, echipa coordonată de Dir. Pavel Ghimboaşă, Prof. Nicolae Chiosa şi Prof. Ovidiu Bădescu;
  • Liceul „Mathias Hammer” Anina (CS), din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa,  echipa coordonată de Dir. Mihaela Wetternek, Prof. Gherman Leonard, prof. Focht Ramona, prof. Imbrescu Adriana şi prof. Marin Marian;
  • Liceul „Hercules” Băile Herculane (CS) in Parcul Național Domogled – Valea Cernei, echipa coordonată de Dir. Şain Anda, Dir. Toma Drăgoi, Prof. Trifina Corina şi Prof. Camelia Barit;
  • Liceul „Traian Lalescu” Orşova (MH) din Parcul Natural Porţile de Fier, echipa coordonată de Dir. Gheorghe Oprescu, Prof. Mihaela Drăgan şi Prof. Mirela Calea;
  • Liceul „Mircea Eliade” Lupeni (HD) din  Parcul Naţional Retezat, echipa coordonată de Dir. Daniel Ianoşi,  Prof. Beczuk Adiola şi Prof. Onică Aurora.

Pentru a transmite mai departe modelul, cadrele didactice înscrise în proiect vor prezenta activitățile realizate în cadrul cluburilor profesorilor și reprezentanților ariilor protejate printr-o sesiune de formare care va avea loc in anul 2016.

Proiectul este implementat împreună cu WWF Elveția și cu sprijinul financiar al DBU – Fundația Federală Germană pentru Mediu. Va fi implementat pe durata a doi ani (decembrie 2014 – decembrie 2016) şi are un buget total de 160.910 €.

Evoluția proiectului poate fi urmărită pe pagina dedicată:

http://www.wwf.ro/ce_facem/educatie_pentru_dezvoltare_durabila/tineri_activi_pentru_salbaticie/.

 

Despre WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Fundația Federală Germană pentru Mediu

Fundaţia Federală Germană pentru Mediu (DBU) a fost întemeiată în anul 1991 prin decizia Parlamentului Federal German şi este una dintre cele mai mari fundaţii de mediu din lume. Are ca scop protejarea mediului înconjurător și se axează pe educaţia de mediu şi comunicarea de mediu.

https://www.dbu.de/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.