Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cele mai bune afaceri ale tinerilor din România, premiate la Gala Investește în Educație – Business Hall of Fame

0

Junior Achievement (JA) România a desemnat miercuri, pe scena Ateneului Român, câștigătorii competiției Compania anului 2015 în cadrul Galei Investește în Educație – Business Hall of Fame, un eveniment prestigios organizat anual pentru a premia excelența în educație.

Gala JA TechEd

Organizația a premiat elevii, studenți și profesorii participanți în acest an școlar în programele JA de educație economică, antreprenorială, financiară, de sănătate, de etică și responsabilitate, precum și companiile care investesc în sistemul educațional din România și care contribuie la dezvoltarea unor noi generații de profesioniști și antreprenori.

Programul “Compania” derulat de JA România este o experiență reală de antreprenoriat, prin care elevii de liceu au oportunitatea de a transforma o idee de afacere într-un business pilot sau un start-up împreună cu prietenii și colegii, intrând în competiție cu alte echipe din România și apoi din Europa. Programul se derulează și la nivel universitar, sub denumirea ”Start Up”, fiind cel mai mare program inter-universitar de educație antreprenorială din România.

În ultimii 5 ani, cele mai bune echipe selectate din licee și universități au urmat un program de incubare în care au avut ocazia să întâlnească antreprenori și investitori prin intermediul webinariilor și sesiunilor de consultanță, să câștige finanțări pentru a-și lansa proiectele de business și să-și testeze ideile de afaceri cu clienți reali, făcând prima vânzare și verificând fezabilitatea produselor și serviciilor pe o piață reală.

Marele premiu Compania anului 2015

Echipa TechEd de la Colegiul Național I.L. Caragiale din Bucureștia fost desemnată câștigătoarea competiției de antreprenoriat Compania anului 2015 la secțiunea Elevi. Liceeni au înființat un start-up specializat în producerea de software educațional care ajută elevii să învețe și să-și evalueze cunoștințele, sprijinind profesorii în crearea de planuri personalizate de studiu. Echipa va reprezenta România la finala europeană ”Company of the Year” de la Berlin.

Participarea la competiție ne-a dat ocaziaînvățăm multe lucruri despre antreprenoriat. Simplul fapt că am intrat în contact cu o mulțime de oameni care vor să fie independenți ne-a făcut să simțim că vrem mai mult, că vrem să ne asumăm riscuri și să avem succes prin forțele proprii”, a spus Vlad Dinu, membru în echipa TechEd.

Premiul pentru dezvoltarea afacerii ”Investiția anului” în valoare de 7.000 USD, acordat de Romanian-American Foundation, a revenit echipelor:

 •  TechEd de la Colegiul Național Ion Luca Caragiale din București – bursă în valoare de 3.500 USD.
 • Librăria pe Roți de la Colegiul Național I.L. Caragiale din București – bursă în valoare de 4.000 USD pentru un business ce presupune comercializarea de cărți cu ajutorul unor biciclete speciale în spații publice și parcuri.

Juriul la categoria Elevi a fost format din Marius Săvescu – Director Tehnic Alcatel Lucent, Romeo Vasilache – Director Romanian-American Foundation, Ciprian Scrieciu – CEO Bomboniera, Cristian Dima – CEO Genesis Consulting. La categoria Studenți, câștigătoarea marelui premiu al competiției de antreprenoriat a fost desemnată compania VisionBot, de la Universitatea din București, pentru producerea și comercializarea unui robot industrial de tipul Pick and Place ce montează cipuri și circuite integrate electronice. Echipa va reprezenta România la finala europeană de la Lisabona.

Premiul pentru dezvoltarea afacerii ”Investiția anului” în valoare de 15.000 Euro, acordat de Hyundai Auto România, a revenit echipelor:

 •  VisionBot de la Universitatea din București – bursă în valoare de 10.000 de Euro
 • SC. Povestea Noastră de la Universitatea Emanuel din Oradea – bursă în valoare de 5.000 de euro, pentru o platformă care oferă cuplurilor posibilitatea conceperii propriului roman de dragoste, scris sub îndrumarea unui ghostwriter.

Juriul la categoria Studenți a fost format din Mihai Chipăilă – Director Regional Servicii Post-Vânzare, Hyundai, Mădălin Nitiș – Marketing and Communications Manager VISA pentru România, Croația și Slovenia, Mihaela Matei – Marketing Supervising Associate EY România, Andra Oniță – Business Operations & Project Manager SAP România și Ștefan Ștefănescu – IT Lead Accenture.

Laureații Business Hall of Fame

JA România a desemnat în cadrul Galei a cincea promoţie de laureaţi Business Hall of Fame, reprezentată de șase manageri și antreprenori de succes, ce pot fi modele de reușită în carieră pentru tânăra generație: Dragoș Petrescu – Fondator și CEO CityGrill, Bogdan Georgescu – Fondator și CEO Bookster și Novel Ventures, Marius Ștefan – Fondator și CEO Autonom Rent a Car, Sergiu Biriș – Fondator și CEO Trilulilu, Zonga, Ariadna Avram – Președintele Fundației Lowendal și fondator Top Diagnostics, Doina Cepalis – Fondator și CEO Te-Rox Prod.

Gala JA Investește în educație! – Business Hall of Fame este un eveniment internaţional prestigios, organizat global de către Junior Achievement şi dedicat recunoaşterii contribuţiei pe de o parte a profesorilor, elevilor și studenților implicați în programe internaționale educaționale tip learning by doing și a liderilor, managerilor sau antreprenorilor, care își aduc contribuția la dezvoltarea legăturii dintre comunitatea academică și cea economică în România.

Peste 250.000 de elevi din 1.400 de școli publice au urmat gratuit programele educaționale Junior Achievement în anul școlar 2014-2015, prin parteneriatul cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și datorită susținerii financiare din partea comunității de afaceri.

Premii speciale acordate în cadrul competiției Compania anului 2015

 • Premiul pentru Cea mai bună afacere în vânzări directe, acordat de Amway, a revenit echipei VeloCurier – Liceul Tehnologic Virgil Madgearu din Constanța. Start-up-ul furnizează servicii de curierat pe bicicletă.
 • Premiul pentru Cea mai bună idee de valorificarea antreprenoriala a resurselor agricole, acordat de Metro: Echipa Mierea Carpaților – Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj, București
 • Premiul Cel mai bun produs/serviciu IT, acordat de Alcate-Lucent, a revenit echipei Elementrix Specifications de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza București, pentru crearea unui software care să-i ajute pe utilizatori să își construiască propria configurație a unui sistem PC.
 • Premiul pentru Cel mai bun produs/Serviciu a revenit echipei Kids Stories de la Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria pentru un business-pilot bazat pe realizarea de audiobook-uri cu povești tematice pentru cei mici.
 • Premiul Cea mai buna firmă de exercițiu a revenit echipei ClockSquare de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din București, pentru o aplicație personalizabilă ce ajută utilizatorii să învețe să cânte și să compună piese la chitară și echipei Phoenix Light de la Colegiul Economic Costin C. Kirițescu din București, pentru un proiect de înverzire a claselor din școli prin realizarea unor pereți din plante.
 • Premiul pentru Cea mai bună idee de antreprenoriat social implementată de o companie pilot în cadrul Social Enterprise Program, oferit de HP, a revenit echipei Aqua Synergy de la Colegiul National Jean Monnet din Ploiești, pentru un sistem de prevenire a inundațiilor.
 •  Premiul pentru Cel mai bun proiect de dezvoltare durabilă derulat într-o comunitate montană în cadrul proiectului “Greenovation Challenge” a revenit echipei ”Cu bicicleta prin ținutul Neamț” de la Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț, pentru un proiect de realizarea a trei trasee pentru ciclism montan și cicloturism.
 • Premiul pentru Cel mai bun proiect de Game Design, realizat în cadrul competiției IT&Creativity: Gamecelerator, acordat de Ubisoft, a revenit echipei 1BitStudios de la Colegiul Național Cantemir Vodă din București, pentru proiectul Crusader’s Redemption, un joc 2D ce urmărește aventurile unui personaj eroic.
 • Premiul pentru Cea mai bună idee de afacere în domeniul automotive, dezvoltată în competiția Skills for the Future, acordat de Hyundai Auto România a revenit echipa WAKO.Ltd. de la Colegiul Tehnic Mecanic Grivița București, pentru proiectul unui cric hidraulic destinat autovehiculelor SUV.
 • Premiul pentru Cel mai bun plan de afacere în competiția Smart Up, acordat de Citi România, a revenit echipei Elementrix Specifications de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din București.
 • Premiul pentru câștigătorii competiției Social Innovation Relay, acordat de NN, a revenit echipei BuddyApps de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București.
 • Premiul pentru Cea mai buna solutie care foloseste comertul electronic, acordat de Visa, a revenit echipei Blind to Blind de la Universitatea Emanuel din Oradea, ce oferă un website cu tehnologie de screenreader ce permite comerțul electronic pentru nevăzători.
 • Premiul special pentru Cel mai bun produs sau serviciu IT, acordat de SAP echipei Qodemo, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, ce dezvoltă o platformă de lucru pentru ingineri specializați în hardware.
 • Premiu special pentru Cel mai bun produs sau serviciu, acordat de Accenture echipei Creative Code Room de la Universitatea din București, ce oferă servicii de branding și dezvoltare de aplicații.
 • Premiul pentru Cea mai bună mini-companie din cadrul Global Enterprise Program, program de schimburi comerciale internaționale, a revenit echipei Elementrix Specifications.
 • Premiul pentru Cel mai rapid mini-robot programat embadded în cadrul (con)cursului STEM Innovation Challenge, acordat de Freescale Semiconductor România echipei Destructobots de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București.

Premii pentru competițiile susținute de comunitatea de afaceri, atât financiar, cât și prin consultanți voluntari:

 • Premiul pentru Cel mai bun proiect de reabilitare a unui atelier de instruire practică din competiția Meserii pentru România, acordat de Heineken a revenit Colegiului Tehnic Pentru Rareș din București.
 • Premii oferite de Visa școlilor câștigătoare în competiția Bani pentru școala ta: Colegiul Național Gheorghe Șincai din București și Liceul Teoretic Callatis Constanța din Mangalia.
 • Premiul pentru Cea mai activă școală din programul Google for Education, acordat de Google, a revenit Colegiului Economic Ion Ghica din Târgoviște.
 • Premiul pentru Cel mai activ profesor în programele educaționale JA susținute de partener, acordat de Raiffeisen Bank i-a revenit doamnei Anna-Louise Borțoi, profesoară pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 150 Sf. Elefterie din  București.
 • Premiul pentru Cel mai activ profesor în programele JA susținute de partener, acordat de Metropolitan Life i-a revenit doamnei Monica Grozavu, profesoară pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Avram Iancu, București.
 • Premiul pentru Cea mai activă școală în programele de educație pentru sănătate, acordat de  Astra Zeneca, a revenit Liceului Tehnologic Teodor Diamant din Boldești-Scăeni.
 • Premiul pentru Cea mai bună campanie de prevenire a abandonului școlar, acordat de BRD, a revenit Liceului Tehnologic Alexandru Ioan Cuza din Panciu.

Investitori în educație

La această categorie, au fost acordate distincții companiilor care sprijină procesul educațional în România, prin finanțarea și implicarea în programele JA:

 • Citi România – pentru programele de educație antreprenorială Fii Antreprenor și Smart Up Challenge
 • VISA  – pentru programele de educație financiară Bani IQ și Banii pe net implementate în licee cu ajutorul consultanților voluntari de la Alpha Bank, Banca Transilvania și Raiffeisen Bank.
 • Google – pentru programul Google for Education
 • Raiffeisen Bank – pentru programele de educație pentru școala primară și ABCdar bancar
 • Janssen – pentru programul Bridge to Employment
 • Metropolitan Life – pentru programele Ne jucăm, învățăm, creștem sănătos și Life Changer
 • ExxonMobil – pentru programul Sci-Tech Challenge
 • Astra Zeneca – pentru programul Educație pentru sănătate
 • BRD Société Générale – pentru programul Educația îți dă valoare!
 • NN – pentru programul Social Innovation Relay
 • Fundația Orange – pentru programul dedicat elevilor cu deficiențe  de auz Vreau să știu!

 Job Shadow Day

În cadrul Galei Investește în Educație au fost premiate și companiile și instituțiile publice care au găzduit anul acesta liceeni din București, participanți în programului Job Shadow Day, pentru a-i ajuta să descopere oportunități de carieră în domeniile care îi pasionează: BDO România, Beldi Tours, Bitdefender România, British Council, DaSein Arhitectură Urbană, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Fotograf Alexandra Pașca, GMP PR, Homeodent Art, Hotel Marshal Garden, HP România, Ministerul Apărării Naţionale – Centrul Militar Zonal Bucureşti, Module Works, Salon Londra 17, Servier Pharma, Teatrul Odeon, Telekom România, Tribunalul Bucureşti.

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.