Antreprenori români din Statele Unite ale Americii au fost modele pentru 233 de elevi din România

0

Asociația All Grow, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii din România, a desfășurat cu succes proiectul „Entrepreneurs – Role Models for Youth”. Proiectul a adus în ecosistemul școlar exemple de antreprenori români, inovatori și antreprenori din SUA cu scopul de a oferi tinerilor șansa de a învăța direct de la aceștia. Astfel, am realizat o punte între cele două culturi și am construit alături de profesori experiențe de învățare ce vor pregăti elevii pentru viitor folosind metoda design thinking.

Scopul principal al proiectului a fost cel de a promova antreprenoriatul și competențele antreprenoriale în rândul tinerilor. Prin sesiuni interactive și prezentări motivaționale, elevii au avut ocazia să învețe direct de la profesioniști despre provocările și oportunitățile din lumea afacerilor. Astfel, 233 de tineri din 10 școli diferite au participat la activități facilitate de profesorii lor pentru a-și dezvolta competențele secolului XXI, printre care menționăm comunicare, gândire critică, creativitate, colaborare, competențe digitale și gândire antreprenorială.

Modelele sunt esențiale în educația copiilor, nu doar ca referințe inspiraționale, ci și pentru a le crește motivația și probabilitatea de succes. Proiectul și-a propus să sporească stima de sine a tinerilor și să le consolidăm încrederea în capacitatea lor de a deveni antreprenori și lideri ai viitorului.

Acest lucru a fost confirmat de feedbackul primit de la ei la final de proiect: „Eu am învățat în acest proiect că să-ți deschizi o afacere nu este nici ușor, nici greu, dar trebuie să-ți dorești să o faci. Trebuie mereu să te pui pe tine pe primul loc și să studiezi pentru a reuși. Chiar dacă ai o anumită vârstă sau ai obținut succes în viață cu ceea ce ți-ai dorit, trebuie să continui să înveți. Lupta pentru a reuși și a ajunge acolo sus, unde puțini ajung, este anevoioasă. Studiul este cheia succesului; mereu trebuie să asculți, să înțelegi și să evoluezi.” (Ciprian)

La acest proiect au participat profesori și elevi de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” (Galați), Colegiul Național „Mihai Viteazul” (Turda), Colegiul „Pintea Viteazul” (Cavnic), Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (Galați), Școala Gimnazială Bogdănești (Bacău), Școala Gimnazială Fitionești (Vrancea), Școala Gimnazială Găgești (Vrancea), Școala Gimnazială „Ioan Opriș” (Turda), Școala Gimnazială Nr. 1 Oituz (Bacău) și Școala Gimnazială „Toma T. Socolescu” (Păulești). Fiecare școală a interacționat cu cel puțin un antreprenor pe parcursul unei întâlniri online sau fizice. Antreprenorii, intraprenorii și inovatorii invitați au inclus pe Diana Girnița, Adriana Wahl, Adriana Trandafirescu, Vlad Ionescu, George Roth, Cleopatra Căbuz, Mihai Lehene, Vlad Sarca, Ovidiu Bujorean, Cristian Strat.

Finalizarea proiectului a fost sărbătorită în cadrul unui Festival al Viitorului (Future Festival) desfășurat online pe parcursul a două zile, pe 13 și 14 iunie. În cadrul activității elevii și-au prezentat planurile de afaceri sau de carieră colegilor și antreprenorilor pentru a primi feedback și au învățat despre trendurile din tehnologie și antreprenoriat.

Proiectul a fost un real succes, iar cei mai potriviți să relateze acest lucru sunt elevii participanți. Iată ce ne-au spus ei:

„Acest proiect a reușit să ne învețe să avem curajul de a ne exprima, să ne descoperim noi orizonturi spre carierele de viitor și nu ne-am așteptat să avem ocazia și prilejul de a ne întâlni cu un antreprenor de succes.” (Iulia)

„La întâlnirea cu modelul am învățat importanța perseverenței și a flexibilității în fața provocărilor. De asemenea, am observat cum inovația și adaptarea constantă la schimbările din piață sunt cruciale pentru menținerea competitivității. Vreau să aplic aceste lecții în cariera mea, concentrându-mă pe îmbunătățirea continuă și pe adoptarea unei mentalități deschise.” (Alexia)

”La început eram sceptic în privința visului meu, dar după ce am ascultat modelele am fost sigur că dacă voi muncii pentru ceea ce vreau, se va îndeplini.” (Andrei)

Despre All Grow

Asociația All Grow este o organizație dedicată generării de impact pozitiv în comunitățile din România. Așa cum spune și numele nostru, AllGrow (Creștem cu toții), credem că, pentru a realiza schimbare, avem nevoie să colaborăm și să realizăm ecosisteme în care toți membri au de câștigat. Numai astfel schimbarea creată este de durată și sustenabilă. Ne dorim să schimbăm paradigma și să transformăm elevii din spectatori, în membri activi, care se implică în comunitate și-și construiesc propriul viitor, prin activități facilitate de profesori inimoși, folosind metoda design thinking.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.