Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ABCdarul bancar in liceele din 34 de orase, un proiect Raiffeisen Bank si Junior Achievement

0

Bucuresti, 9 martie 2011 – Peste 1.000 de elevi de liceu din 34 de orase vor participa la cursuri de educatie financiara sustinute de voluntari Raiffeisen Bank, in perioada martie-iunie 2011. Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a predat astazi prima lectie despre planificarea bugetului propriu pentru 25 de elevi din Bucuresti.

Sursa: comunicatedepresa.ro

Cu aceasta ocazie a fost lansat ABCdar-ul bancar, un manual de educatie financiara realizat de Junior Achievement si Raiffeisen Bank. Programul de pregatire pentru liceeni se inscrie in proiectul de educatie financiara, initiat de Raiffeisen Bank in 2009 si in pachetul de programe de educatie financiara realizate de Junior Achievement in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Programul ABCdar bancar, structurat in 5 lectii, le ofera tinerilor exemple concrete despre ce inseamna echilibrul intre a cheltui si a economisi, despre venituri si cheltuieli, despre economii si investitii, despre carduri, credite si asigurari. Elevii vor afla, de exemplu, ca pentru cheltuieli neprevazute trebuie sa rezervi cel putin 10% din venitul lunar, cheltuielile regulate trebuie suplimentate cu o rezerva de 10 – 20%, iar economiile ar trebui sa reprezinte minimum 5 – 10% din valoarea venitului lunar. Manualul ii invata pe tineri sa gestioneze bugetul personal, prin activitati si exemple concrete predate de  profesori si voluntari din comunitate. Una dintre concluzii este ca ,,sa pui bani deoparte nu este imposibil, indiferent de sumele de care dispui: totul tine de o organizare mai atenta a bugetului si de inlaturarea pierderilor marunte, dar dese, de bani cheltuiti fara a fi neaparata nevoie.’’

Primele lectii au fost sustinute de presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen in Bucuresti si de alti angajati Raiffeisen Bank, asistati de profesori, in 10 licee din: Curtea de Arges, Codlea, Falticeni, Fetesti, Mangalia, Pascani, Petrosani, Targu Secuiesc si Bucuresti (doua licee).

Cele 34 de orase in care se desfasoara programul ABCdar bancar sunt: Agnita, Alesd, Calafat, Campulung Moldovenesc, Caracal, Codlea, Copsa Mica, Dej, Dragasani, Fagaras, Falticeni, Fetesti, Horezu, Intorsura Buzaului, Lugoj, Mangalia, Marghita, Motru, Odorheiu Secuiesc, Onesti, Pascani, Petrosani, Pucioasa, Ramnicu Sarat, Reghin, Sighetu Marmatiei, Sighisoara, Targu Frumos, Targu Secuiesc, Toplita, Turnu Magurele, Valeni, Zimnicea si Bucuresti.

Raiffeisen Bank Romania este o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Raiffeisen Bank are o retea de 540 de agentii in toata tara care deservesc aproximativ 2 milioane clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si peste 6.800 corporatii mari si medii.

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JAR este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 284.000 de elevi din 2.400 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.