Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

80 elevi de liceu si profesori din 15 licee constantene au patruns in lumea tehnologiei, in cadrul evenimentului Sci-Tech Challenge

0
  • 80 elevi de liceu si profesori din 15 licee constantene au patruns in lumea tehnologiei, in cadrul evenimentului Sci-Tech Challenge, gazduit de Universitatea Ovidius, Facultatea de Stiinte Economice
  • Prin acest prim eveniment se lanseaza in Romania programul european Sci-Tech Challenge, organizat in 9 tari de Junior Achievement si ExxonMobil
  • Participantii au primit consultanta din partea a 5 voluntari ExxonMobil pentru a-si imbunatati ideile de folosire inteligenta a resurselor energetice actuale pentru scoli mai „verzi”
  • Tinerii au aflat cum isi pot dezvolta abilitatile in domeniile Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica si cum le pot aplica pentru a face fata provocarilor viitorului   

Evenimentul la care au participat 80 de elevi din 15 licee din Constanta, a fost primul Sci-Tech Challenge organizat in Romania si a atras tineri pasionati de economie, tehnologie si antreprenoriat, care, repartizati in echipe, au fost implicati intr-o experienta interactiva pentru a rezolva o provocare reala a comunitatilor actuale: consumul mare de energie.

Avand la dispozitie un timp de lucru limitat, participantii si-au coagulat cunostintele si creativitatea pentru a gandi impreuna cu angajatii ExxonMobil, implicati ca voluntari, un nou model de scoala. Ei au trebuit sa tina cont de doua conditii esentiale: eficienta energetica si reducerea efectelor negative ale deseurilor rezultate din functionarea scolii.

Juriul a fost impresionat de originalitatea si gandirea critica a tinerilor.

„Din perspectiva ExxonMobil, societatea va avea nevoie de tot mai multe solutii inovatoare pentru a face fata, intr-o maniera durabila, provocarilor ridicate de cererea de energie in crestere la nivel mondial. Dezvoltarea urmatoarei generatii de oameni de stiinta, cercetatori si ingineri va fi cheia pentru a identifica si implementa modele de succes. Ne bucuram ca, incepand cu acest an, Romania a devenit parte a unei initiative desfasurate la nivel european cu sprijinul JA-YE si ExxonMobil. Scopul acestei initiative este de a motiva elevii sa studieze matematica si stiintele tehnice si chiar sa ia in considerare aceste domenii pentru viitoarea lor cariera profesionala.” a declarat Dana Daraban – director de comunicare pentru ExxonMobil Romania.

Echipa castigatoare a propus construirea unei scoli din sticla pentru a folosi cat mai mult lumina si caldura naturala si pentru a reduce semnificativ consumul de electricitate si energie termica.

Dupa desemnarea echipelor castigatoare, juriul a organizat interviuri in limba engleza cu membrii echipelor clasate pe primele doua locuri, pentru a selecta elevii care vor reprezenta Romania la finala internationala a competitiei Sci-Tech Challenge (Milano din 17-19 aprilie 2013). Cei cinci elevi romani care vor lucra in echipele internationale de la finala vin de la Liceul Teoretic Decebal, Liceul Tehnologic Virgil Madgearu, Liceul Teoretic Ovidius, Colegiul Tehnic Energetic si Colegiul National Mircea cel Batran.

„Pentru mine a fost o experienta utila si foarte interesanta, avand in vedere ca nu am mai participat niciodata la un astfel de concurs. In primul rand pot spune ca am invatat sa ascult si parerile altora, iar in ceea ce priveste tema proiectului, construirea  unei scoli din anul 2040 a fost un subiect solicitant din toate punctele de vedere. Cu ajutorul colegilor de echipa cred ca am facut totusi o treaba buna,” ne-a spus Horia Nicolae de la Colegiul National Mircea cel Batran.

„Evenimentul Sci-Tech a fost pentru mine o experienta de neuitat. Am colaborat foarte bine cu echipa JAR si cu voluntarii care ne-au fost aproape cand am avut nelamuriri,” a adaugat Bogdan Covaci de la Colegiul Tehnic Energetic.

Sci-Tech Challenge este rezultatul parteneriatului dintre Junior Achievement si ExxonMobil pentru a orienta elevii privind viitoarele optiuni de studii si cariera in domeniul matematicii, stiintelor exacte, tehnologiei si ingineriei. Programul a fost conceput tinand cont de faptul ca numarul elevilor care studiaza aceste discipline este in scadere, in timp ce estimarile pentru perioada urmatoare pun in discutie o crestere a nevoii de forta de munca in aceste sectoare, chiar si in conditii de criza economica.

Pe langa competitie, programul include si alte doua componente utile pentru elevi si profesori:

– o platforma online interactiva (scitech.ja-ye.org), care ofera elevilor surse esentiale de

informare despre oameni care au avut contributii remarcabile pentru dezvoltarea tehnologiei

si le permite sa-si testeze cunostintele din domeniul tehnologiei si energiei.

–   activitati la clasa, derulate cu sprijinul expertilor ExxonMobil, care si-au construit o cariera

in domeniul stiintei si ingineriei si care ii ajuta pe elevi sa inteleaga cum inovatia, tehnologia

si modul economic de abordare a problemelor pot contribui la succesul unei afaceri.

 

Institutii de invatamant participante la Sci-Tech Challenge, Constanta

COLEGIUL NATIONAL MIRCEA CEL BATRAN

COLEGIUL NATIONAL PEDAGOGIC C. BRATESCU

COLEGIUL TEHNIC DE MARINA AL. I CUZA

COLEGIUL TEHNIC ENERGETIC

COLEGIUL TEHNIC TOMIS

GRUP SCOLAR DIMITRIE LEONIDA

GRUP SCOLAR ECONOMIC VIRGIL MADGEARU

LICEUL TEHNOLOGIC C.A.ROSETTI

LICEUL TEHNOLOGIC DE ELECTROTEHNICA SI TELECOMUNICATII

LICEUL TEHNOLOGIC GHEORGHE MIRON COSTIN CONSTANTA

LICEUL TEHNOLOGIC IOAN N. ROMAN CONSTANTA

LICEUL TEORETIC DECEBAL

LICEUL TEORETIC LUCIAN BLAGA

LICEUL TEORETIC OVIDIUS

LICEUL TEORETIC TRAIAN

 

ExxonMobil

ExxonMobil este cea mai mare companie petroliera de la nivel international, care furnizeaza energie pentru a ajuta la sustinerea economiilor in dezvoltare si a imbunatati standardele de viata din intreaga lume. ExxonMobil furnizeaza facilitati si comercializeaza produse pe tot globul, exploatand petrolul si gazele naturale existente pe sase continente.

Pentru mai multe informatii, accesati http://www.exxonmobil.com/corporate/

logo Junior Achievement Young Enterprise

Junior Achievement Romania este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din 1.000 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, cu institutiile de invatamant si sunt sustinute financiar de catre comunitatea de afaceri.

Pentru detalii, accesati www.jaromania.org

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.