Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

2 liceeni constanteni si-au deschis propriul business dupa ce au castigat o competitie scolara de antreprenoriat

0

Bicycle Courier este un serviciu de curierat pe bicicleta care angajeaza exclusiv tineri someri.

Tinerii care vor sa inceapa o afacere pot beneficia de facilitati fiscale ale programului SRL-D

O echipa de liceeni din Constanta si-a deschis un start-up in urma participarii in programul de antreprenoriat pentru tineri „Compania”, derulat de Junior Achievement Romania in liceul lor. Tinerii au infiintat primul serviciu de curierat rapid pe bicicleta din Constanta – Bicycle Courier – ce angajeaza exclusiv tineri someri.

liceeni ctan

Prin acest serviciu, ei ofera clientilor posibilitatea de a livra produse la preturi multe mai bune decat ale concurentei, intr-un mod rapid si ecologic. Tariful unei livrari este unic, 10 lei, indiferent de distanta, greutate sau volum, iar termenul de livrare este cel mai mic de pe piata serviciilor de curierat: aproximativ 90 de minute. Totusi, curierii pe biciclete au si unele restrictii: nu livreaza colete ce depasesc 10 kg, au dimensiuni mai mari decat ale unui rucsac sau contin vietuitoare.

 

Cei 2 elevi care au infiintat Bicycle Courier au 16 si 17 ani si sunt cei mai tineri antreprenori din Constanta. Ideea afacerii s-a conturat in timpul programului de antreprenoriat pentru elevi „Compania”, derulat de Junior Achievement Romania in liceul lor ca program optional, in cadrul caruia elevii au fost incurajati si consiliati sa initieze un business-pilot si sa faca cel putin o vanzare. Ei au pornit de la experienta a doi dintre membrii echipei, care au practicat ciclism de performanta la un club sportiv din Constanta. Din pura placere, unul dintre acestia livra ocazional colete pentru cunoscuti si prieteni.

 

Mini-compania experimentala s-a dovedit un real succes si a ajuns in finala competitiei nationale de antreprenoriat „Compania anului”, unde a castigat premiul pentru „Cel mai bun plan de afacere”, acordat de Citi Romania.

 

„Sa incepi si sa cresti o afacere nu este usor. Acest lucru necesita timp si resurse, deci trebuie sa faci multe sacrificii. Nu te mai joci pe calculator toata ziua, nu te mai trezesti la ora 12, nu mai dai banii pe orice tricou la moda, ci muncesti cat mai mult si reinvestesti fiecare banut pentru a te mentine pe piata. Cu toate acestea, daca vei avea succes, satisfactia va fi imensa si vei avea mult mai mult de castigat. Programul <<Compania>> a reprezentat pentru noi o rampa de lansare, o oportunitate pentru a vedea foarte clar cat de priceputi suntem in antreprenoriat, la ce suntem buni, ce trebuie sa imbunatatim la propria persoana, cat de importanta este documentarea inainte de inceperea unei afaceri si, mai ales, ce ne dorim sa realizam in viata”, a spus Andrei Burghelia, membru al echipei Bicycle Courier.

 

Cei 2 elevi isi doresc ca business-ul lor sa fie unul sustenabil si in acelasi timp util pentru comunitatea lor. De aceea, angajatii firmei vor fi persoane aflate in somaj, iar compania va dona 10% din venituri catre o organizatie reprezentativa a elevilor. In plus, tinerii antreprenori si-au propus sa initieze programe sociale in domeniul sportului si protectiei mediului si sa se implice in promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ in Constanta.

 

Elevii au fost motivati sa infiinteze acest start-up si de facilitatile fiscale de care beneficiaza ca microintreprindere pentru intreprinzatori debutanti (SRL-D).

 

Educatie antreprenoriala in programa scolara

 

Cei 2 elevi de la liceul tehnologic „Virgil Madgearu” Constanta au pornit afacerea dupa ce au participat la programul de educatie antreprenoriala „Compania”, derulat de Junior Achievement Romania. In anul scolar 2013-2014, la program au luat parte gratuit peste 17.100 de elevi si peste 500 de profesori din aproximativ 300 de scoli.

 

Tinerii au deprins concepte economice, au invatat sa elaboreze si sa implementeze un plan de afaceri si au fost consiliati de reprezentanti voluntari ai companiilor partenere.

 

Programul „Compania” este o experienta reala de antreprenoriat, prin care elevii au oportunitatea de a transforma o idee de afacere intr-un business pilot sau un start-up impreuna cu prietenii si colegii, intrand in competitie cu alte echipe din Romania si apoi din Europa. Fie ca sunteti elev, parinte sau profesor, puteti solicita introducerea programelor de antreprenoriat ale Junior Achievement in programa scolii. Informatii despre inscriere sunt disponibile pe www.jaromania.org.

 

Fonduri nerambursabile pentru tinerii antreprenori

 

Tinerii cu spirit antreprenorial pot profita de o serie de facilitati pentru a-si deschide propriile afaceri. Ei pot infiinta microintreprinderi pentru intreprinzatori debutanti (SRL-D) cu urmatoarele facilitati:

O alocatie financiara nerambursabila de la stat reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 Euro, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri;

garantii pentru credite de pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul in lei;

scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata;

scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului pentru inregistrarea microintreprinderii;

consiliere si instruire.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.