Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Se deschide primul magazin social din Satu Mare și al doilea de acest gen din România!

0

SOMARO, al doilea magazin social din România, se deschide la Satu Mare

Fundaţia Katharina Turnauer Privatstiftung în cooperare cu Fundaţia ERSTE şi Organizatia Caritas Satu Mare anunţă deschiderea oficială a primului magazin social din Satu Mare și al doilea de aces gen din România. Iniţiativa este menită să vină în ajutorul familliilor şi persoanelor cu o situaţie precară, oferindu-le posibilitatea de a cumpăra alimente şi alte bunuri de utilitate zilnică la preţuri simbolice

Produsele sunt donate de companii private, comercianţi sau producători, printre care se numără BILLA Satu Mare, Hutton, Santec si Dersidan – care susţin această iniţiativă.

Aceste companii furnizează SOMARO produse care pot fi consumate dar nu mai sunt destinate comercializării în supermarketuri sau alte magazine – datorită unor deficienţe de ambalaj sau faptului că se apropie de termenul de expirare.

SOMARO – Social Market Romania – se bazează pe un concept dezvoltat de SOMA Austria care a lansat primul magazin social la Linz, în 1999. Ideea era de a realiza un supermarket care să ofere clienţilor cu venituri foarte scăzute mărfuri ce nu mai pot fi comercializate în magazin. Iniţiativa s-a bucurat de succes astfel că, în prezent, in Austria există 33 astfel de magazine sociale. Primul magazin social din România a fost deschis în octombrie 2010 și în decursul unui an de activitate 550 familii dezavantaje social au beneficiat de serviciile SOMARO.

 

“Suntem foarte mândri să anunțăm deschiderea celui de-al doilea magazin social din România dupa un an de la deschiderea primului SOMARO în București. Prin această inițiativă sperăm să îmbunătățim viața familliilor şi persoanelor cu o situaţie precară, redând în acelaşi timp demnitatea oamenilor care nu-şi permit în mod obişnuit să meargă la cumpărături. Fiecare produs donat celor dezavantajaţi de către persoane individuale sau companii contează cu adevărat. Vrem să integrăm acolo unde avem de-a face cu segregare, vrem să oferim sprijin celor care se confruntă uneori cu umilinţa, vrem să oferim bucurie celor aflaţi în nevoie”, spune Katharina Turnauer, iniţiator al proiectului SOMARO.

 

“Suntem bucuroși că avem posibilitatea de a colabora pentru acest proiect cu Organizația Caritas Satu Mare, unul dintre partenerii noștri pe termen lung din România. Este impresionat să vezi cum diferiți actori ai societății civile își unesc eforturile și încearcă să ofere o viață mai bună persoanelor aflate în nevoie. Prin acest proiect, ne străduim să dăm speranţă oamenilor şi să-i ajutăm să privească în viitor, să-şi ia destinul în propriile mâini şi să se simtă parte din societate” declară Franz Karl Prüller, Director al Programului pentru Dezvoltare Socială al Fundaţiei ERSTE.

„Ne bucurăm că ne putem alătura inițiativei și că astfel putem oferim o șansă famillilor și persoanelor cu o situație precară din oraș. Caritas Satu Mare va selecta beneficiarii și va oferi spațiul în care se desfășoara activitatea magazinului social SOMARO precum și spatiul pentru sediul social al acestuia. Sperăm că experiența noastră și reușitele proiectelor Caritas de-a lungul timpului să aducă plus valoare în reușita acestui proiect unic în regiunea noastră” a declarat Tunde Lochli, Director General Caritas Satu Mare.

„Pentru început, beneficiarii magazinului social vor fi 30-50 de familii cu venituri reduse, aflate în situaţii dificile (familii monoparentale, familii cu unul sau mai mulţi membri imobilizaţi la pat sau cu dizabilităţi etc.) dar ulterior vrem să creștem numărul beneficiarilor până la 200 familii” a adăugat Katharina Turnauer, iniţiator al proiectului SOMARO. Familiile au fost selectate de biroul social Caritas Satu Mare, împreună cu membrii din conducerea asociaţiei care se ocupă de magazinul social.

Clienţii selectaţi primesc o legitimaţie de cumpărături, care poate fi folosită pentru achiziţii de maxim 10 RON/ zi, de trei ori pe săptămână. Luând în considerare preţurile simbolice ale produselor – aproximativ 30%-50% din preţul de discount – se estimează că această sumă permite acoperirea costurilor de achiziţie a produselor de strict necesar pentru familiile selectate.

—————

Katharina Turnauer Privatstiftung

Katharina Turnauer Privatstiftung este o fundaţie caritabilă privată înfiinţată în 2009 în scopuri caritabile de către familia Turnauer. Scopul său este de uşura suferinţa umană şi a promova dezvoltarea personală. Proiectele curente ale Fundaţiei inclus sprijinirea angajaţilor aflaţi în situaţii dificile, ajutor direct pentru persoanele în nevoie, SOMARO, primul magazin social din Bucureşti, un program de integrare pentru persoanele afectate de fenomenul migraţiei şi programme de training în management pentru cei care administrează cămine pentru persoanele cu dizabilităţi. Fundaţia oferă sprijin financiar şi uman, suport organizaţional precum şi expertiză în anumite domenii de specialitate.

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. În prezent, Fundaţia ERSTE este unul din acţionarii Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

www.erstestiftung.org

Caritas Satu Mare

Organizaţia Caritas Satu Mare este o asociaţie non-profit înfiinţată în 1990, devenită ulterior membră a Confederaţiei Caritas România, care mai cuprinde alte zece organizaţii similare din ţară.  Dacă în momentul înfiinţării misiunea principală a organizaţiei a fost coordonarea distribuirii ajutoarelor trimise din străinătate imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, de-a lungul anilor Caritas Satu Mare şi-a dezvoltat şi diversificat activitatea, răspunzând mereu nevoilor sociale a persoanelor aflate în dificultate. În prezent,Organizaţia Caritas Satu Mare are în derulare programe complexe de asistenţă socială prin 39 programe sociale de suport şi intervenţie. Prin acestea, Caritas Satu Mare se impune ca agent al schimbărilor sociale la nivelul comunităţilor locale.

www.caritas-satumare.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.