Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sătul să vândă roșii naturale la 60 de bani intermediarilor, un mic producător din Timiș alege să dezvolte relații directe cu consumatorii!

0

Mittel Grațian este un tânăr producător din județul Timiș, care lucrează de peste 3 ani în condiții naturale pentru a produce legume și răsaduri. Situat în satul Herneacova, acesta este foarte pasionat de producerea unor soiuri tradiționale de roșii, pe care adesea era nevoit să le vândă la prețuri foarte mici unor intermediari din piețele timișene.

Gradina Gratian

“Au fost ani în care mi s-a propus să vând un kilogram de roșii crescute natural și cu 60 de bani. Este revoltător că munca pe care o faci pentru a produce legume de calitate nu este apreciată. În cultura naturală, munca pe care o depui este mai mare (în mare parte e vorba de muncă manuală), există o productivitate mai mică, dar și o serie de pierderi a producției. Aceste aspecte sunt importante pentru a fi cunoscute de consumatori, poate că astfel vor înțelege mai bine de ce întâlnesc în piețe tot mai puțini producători și tot mai mulți intermediari, care comercializează produse provenite din agricultura intensivă“ (Mittel Grațian, producător de legume)

În piață, Mittel Grațian a întâlnit o tânără ce i-a povestit despre posibilitatea de a-și dezvolta relații directe și echitabile cu consumatori. Astfel, Grațian a aflat despre parteneriatele de solidaritate ASAT și despre faptul că de peste 9 ani consumatorii din România și-au construit un sistem alternativ de achiziționare a hranei. A înțeles că acest tip de relații i-ar permite să producă în continuare natural. A decis că este un sistem potrivit pentru el și este dispus să renunțe la actualul loc de muncă pentru a se dedica acestei activități. Grațian ar putea produce pentru 25 de familii din Timișoara, are terenul și răsadurile pregătite, propunând pentru 2016 o cultură variată de legume.

Gratian Rosii

ASAT-ul este o alternativă viabilă pentru consumatorii care doresc să se hrănească în mod diferit (natural, cu produse de sezon și realizate local), dar care sunt dispuși să își asume responsabilități pentru a-și dezvolta relații de durată cu mici producători locali. Peste 1.500 de familii din România au fost parte a acestui demers și au ales să susțină micii producători care le realizează hrana. Suntem bucuroși că anul acesta putem susține în Timișoara un producător tânăr, decis să cultive natural și diversificat. (Vețan Mihaela, președinte ASAT)

Persoanele interesate despre modul de funcționare a parteneriatelor ASAT și beneficiile de a fi parte din acestea pot consulta site-ul www.asatromania.ro. Informații suplimentare pot obține de la voluntarii ASAT, la adresa timisoara@asatromania.ro sau prin participarea la întâlnirea de prezentare a parteneriatului cu Grațian, organizată joi, 24 martie a.c, ora 18.00, la Reciproc Café, strada Mărășești, nr 14.

Reamintim că ASAT este un model de economie solidară, dezvoltat prin implicarea voluntară a consumatorilor și a producătorilor care doresc să faciliteze accesul la o alimentație sănătoasă pentru cât mai multe persoane. Parteneriatele ASAT nu reprezintă o schemă de livrare la domiciliu a produselor, ele pot fi dezvoltate doar dacă există consumatori și producători dispuși să partajeze riscurile și beneficiile unei agriculturi naturale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.