Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Pădurea Letea, dar și caii din ea!

0

Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) şi WWF Programul Dunăre Carpați România  dezaprobă intenţia autorităţilor de a autoriza trimiterea în această manieră a peste 70 de cai din Pădurea Letea la abator şi consideră că soluţiile care se impun pentru această situaţie trebuie să vizeze deopotrivă conservarea uneia dintre cele mai valoroase rezervaţii din România, precum şi protejarea acestor animale, prin mutarea lor într-un habitat prielnic.

Situația cailor sălbatici din Letea nu este nicidecum o noutate, ci trenează de mai bine de cincisprezece ani. Lăsați în libertate, caii s-au înmulțit peste măsură și pun în pericol ecosistemul, numărul estimat de specialiști fiind de până la 3.500. Din păcate aceștia se refugiază în aria forestieră, unde provoacă pagube însemnate prin roaderea scoarței copacilor. Pădurea Letea, arie strict protejată în 1938 și a doua rezervaţie din România după Munţii Retezat, este caracterizată prin abundenţa plantelor agăţătoare care se încolăcesc pe arbori, dând aspectul unei păduri tropicale, cu peste 500 de specii rare de plante, arbori, animale şi insecte. Conform legii 82/1993, ARBDD [1] are rolul de a veghea la sănătatea ecosistemelor din Delta Dunării, primul obiectiv urmărit fiind conservarea și protecția patrimoniului natural existent, însă până în acest moment nu a acționat pentru remedierea situației de la Letea, lăsând problema în sarcina autorităților locale sau la voia întreprinzătorilor privați.

„Este o problemă veche, complicată și relativ costisitoare, lăsată în paragină de niște autorități care au avut fonduri pentru acest proiect de extracție și relocare a cailor din Pădurea Letea (arie strict protejată și pădure subtropicală) și care sunt atât indolente și anihilate politic încât NU FAC MAI NIMIC (investigați ce au facut cei de la DSV Tulcea în acest caz!) Pe noi ne interesează sănătatea ecosistemului deltaic, și aici este un caz tipic de dezechilibru făcut de om cu o dublă problematică: Salvarea Pădurii Letea și Salvarea cailor de la abatorizare din motive profund umaniste și umanitare” a declarat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvati Dunărea și Delta.

„Măcelul cailor din Pădurea Letea denotă lipsa unei gestionări efective și eficiente a unei arii protejate, situație care sintetizează atitudinea autorităților române față de valorile naturale din ariile protejate! Incapacitatea autorităților locale de a comunica cu localnicii și de a coordona activitățile de utilizare a resurselor naturale atât în beneficiul conservării naturii cât si al oamenilor, este exemplul clar că desemnarea ariilor protejate doar pe hârtie lasă un gust amar societății românești. Soluții există, trebuie doar să le acceptăm și să le aplicăm respectând drepturile și legislația existentă” a declarat Magor Csibi, director de program la WWF Programul Dunăre Carpați România.

Recunoscând pericolul și considerând că obiectivul de conservare a pădurii Letea nu poate fi îndeplinit, SDD [2] și WWF Programul Dunăre – Carpați Romania [3] propun implementarea unui program de pășunat natural cu ajutorul unei populații controlate de cai semi-sălbatici și prin care comunitatea locală poate dezvolta activități economice benefice (ex. ecoturism), dar totodată să contribuie la conservarea naturii, așa cum este normal și firesc să se întâmple într-o Rezervație a Biosferei de renume mondial.

 

 

Soluția pentru restul cailor ar fi găsirea fondurilor necesare implementării unui proiect, prin care caii “în plus” ar fi strămutați în alte zone și utilizați în scopul dezvoltării turismului ecvestru sau agroturismului. Acești cai care au trait în sălbăticie și au dobândit un comportament mai sălbatic trebuie mai intâi domesticiți înainte de a fi folosiți pentru diverse activități.

Prin urmare, facem un apel public pentru alocarea fondurilor necesare adunării cailor, recoltării de probe biologice pentru asigurarea că animalele sunt sănătoase, inventarierea și marcarea acestora, identificarea locurilor “de pasaj”, dresarea și întreținerea lor până când vor fi apți pentru strămutare și reutilizare.
Este însă necesară o comunicare activă și o analiză critică care să permită tuturor grupurilor care au un interes atât pentru conservarea Pădurii Letea cât și pentru caii semi-sălbăticiți, să își expună punctul de vedere pentru găsirea soluției de protejare a biodiversității în rezervație, dar și de salvare a cailor.

Misiunea noastră este să protejăm Rezervația Biosferei Delta Dunării prin găsirea unor soluții de conservare a biodiversității amenințate acum de suprapășunatul unui număr mare de cai semi-salbatici în rezervația Letea, protejarea ecosistemului forestier Letea și sprijinirea comunităților locale în dezvoltarea activităților economice care să contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.