Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Romanii ocupa locul 42 in lume la potentialul antreprenorial

0

Romania se claseaza pe locul 42 din 130 intr-un top al potentialului antreprenorial, realizat de Institutul Global de Antreprenoriat si Dezvoltare (GEDI)[1]. Potrivit Indexului Global al Antreprenoriatului (2015), tarile cu cel mai mare potential antreprenorial sunt Statele Unite ale Americii (care se mentin pe locul 1), Canada (2) si Australia (3), urmate de Marea Britanie (4) si Suedia (5). La polul opus, cele mai slabe performante se inregistreaza in Malawi (128), Uganda (129) si Bangladesh (130).

Studiul[2] urmareste potentialul oamenilor de a infiinta start-up-uri, analizand 34 de variabile investitionale in 130 de state de pe glob. Pentru stabilirea clasamentului, au fost analizati factori precum perceptia cetatenilor asupra oportunitatilor de afaceri, acceptarea riscurilor, inovatia, competitivitatea, sau absorbtia tehnologiei pe piata.

gew_compassfinger.news post

La nivel european, antreprenorii romani se situeaza sub nivelul celor din Slovacia, insa au rezultate mai bune decat cei din Bulgaria si Ungaria. Potrivit raportului, cele mai slabe performante ale romanilor se inregistreaza la acceptarea riscurilor, reperarea oportunitatilor de afaceri, educatia angajatilor si absorbtia tehnologiilor noi. Pe de alta parte, afaceristii romani au fost bine punctati la capitalul de risc, capacitatea de a intra pe piata internationala si capacitatea de dezvoltare a companiilor create.

Potential de business in Romania

”In Romania, sistemul birocratic ingreuneaza foarte mult deschiderea unei noi afaceri, iar antreprenorul roman s-ar putea simti descurajat. Un alt dezavantaj este dificultatea cu care se pot accesa fondurile europene, iar informatia despre acestea ajunge de cele mai multe ori trunchiata si incalcita la beneficiar. Totusi, aceste lucruri nu ar trebui sa-i impiedice pe cei care isi doresc cu adevarat sa isi deschida propria companie. Daca sunt creativi, pasionati si profesionisti in livrarea produselor si serviciilor isi pot face loc pe piata”, considera Adina Filculescu, fondatoare a brand-ului EnRose.

”Romania zilelor noastre ofera foarte multe oportunitati si pune la fel de multe piedici. Pentru cei care sunt dispusi sa riste timpul si banii proprii, initiativele antreprenoriale pot evolua catre afaceri de succes. Ca peste tot in lume, succesul se obtine greu si dupa mult timp. Cu toate acestea, la noi, fiind o piata dinamica si cu multe transformari generate si de crize economice, exista mai multe oportunitati si deci sansele de a avea succes sunt teoretic mai mari. Cu cat intelegi mai repede cum functioneaza economia reala, cu atat ai sanse mai mari sa fii un actor important in ea”, spune Cosmin Malureanu, CEO Ascendia Design si castigatorul competitiei europene eSkills for Jobs 2014 la categoria Antreprenoriat Digital.

Ca absolvent al programului de educatie antreprenoriala ”Compania mea”, derulat de Junior Achievement, el crede gandirea de business se formeaza in timp si este important ca tinerii sa si-o formeze inca din scoala.

Educatie antreprenoriala in scolile romanesti

In Romania, cel mai amplu program de educatie antreprenoriala este derulat de Junior Achievement Romania si cuprinde cursuri dedicate pentru toate nivelurile de invatamant (primar, gimnazial, liceal si universitar). Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolventii acestor programe au cu 25% mai multe sanse de a-si gasi un loc de munca si cu 50% mai multe sanse sa isi deschida propria afacere.

Programul de antreprenoriat le ofera tinerilor un ”laborator” de afaceri care da o semnificatie concreta multor principii teoretice. Ei invata sa defineasca o idee de afacere, sa analizeze piata, riscurile, concurenta si sa identifice surse de finantare. De asemenea, tinerii au parte de sesiuni de mentorat de la antreprenori din sectorul de business si au acces la burse si competitii la nivel national si european.

Anul acesta, optionalele de antreprenoriat sunt urmate de aproximativ 50.000 de elevi, programul avand si o componenta Start Up pentru universitati. Absolventii programului pot obtine Certificatul de abilitati antreprenoriale (”Entrepreneurial Skills Pass” – ESP), care le ofera un avantaj competitional la intrarea pe piata muncii, fiind recunoscut in 26 de state din Uniunea Europeana.

„Cu cat intelegi mai repede cum functioneaza economia reala, cu atat ai sanse mai mari sa fii un actor important in ea” – Cosmin Malureanu, CEO Ascendia Design

”Daca sunt creativi, pasionati si profesionisti in livrarea produselor si serviciilor, antreprenorii isi pot face loc pe piata”Adina Filculescu, fondator EnRose

 


[1] Institul Global de Antreprenoriat și Dezvoltare (Global Entrepreneurship and Development) este o organizație ce studiază legăturile dintre antreprenoriat, dezvoltare economică și prosperitate.

[2] Indexului Global al Antreprenoriatului a fost lansat în cadrul Săptămânii Globale a Antreprenoriatului (17-21 noiembrie), care promovează în fiecare an inovația și inițiativele ce creează locuri de muncă, contribuie la dezvoltarea economică și la creșterea bunăstării oamenilor.

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.