Proiectul „The Better Phone”: Primul telefon creat alături de părinți pentru a proteja bunăstarea mentală a copiilor

0

HMD lucrează la un nou telefon în parteneriat cu părinții – pentru a aborda impactul utilizării smartphone-urilor și al rețelelor sociale asupra bunăstării copiilor și a generației Z și pentru a crea oportunități care să ajute în găsirea unui echilibru în viața personală.

  • Un studiu global realizat pe 10.000 de părinți susține impactul dăunător al utilizării smartphone-urilor și al aplicațiilor de socializare asupra bunăstării mentale a copiilor.

  • Mai mult de jumătate dintre părinți regretă că i-au oferit un smartphone copilului lor.

  • 70% dintre părinți recunosc că o copilărie fără smartphone a însemnat mai multă interacțiune cu familia lor.

  • Aproape 75% dintre părinți se tem că smartphone-urile îi expun pe copiii lor la pericolele internetului.

  • Aproape jumătate dintre părinți recunosc că utilizarea telefonului mobil a avut efecte asupra personalității copilului lor.

  • HMD intenționează să abordeze problema cu o serie de dispozitive – inclusiv un telefon nou – și dorește ca părinții să ia parte la crearea unei soluții care să vină în întâmpinarea nevoilor lor, ca parte a proiectului „The Better Phone”.

Compania de tech HMD lucrează la un telefon care să fie o alternativă la smartphone-uri, pentru a oferi părinților control asupra timpului pe care copiii lor îl petrec în fața ecranului și pe rețelele sociale.

Scopul este de a-i ajuta pe cei din generațiile viitoare să nu mai aibă sănătatea mentală afectată de tehnologie, oferindu-le un telefon pe care părinții l-au creat împreună, pentru a-și proteja copiii și a le oferi un echilibru mai bun în viață.

Detoxifierea digitală („digital detox”) este un subiect de care HMD nu este deloc străin, fiind cei care au pornit trend-ul „dumbphone”, prin reimaginarea telefoanelor clasice (cu taste) pentru consumatorul modern care dorește să își limiteze timpul petrecut pe telefon și pe rețelelee sociale.

Producătorul de telefoane încearcă acum să creeze alături de părinți un nou telefon, cât și alte soluții care să servească drept alternative reale pentru un smartphone și să ofere părinților control asupra timpului petrecut de copii în fața ecranului și pe rețelele sociale.

Dorința este ca noul dispozitiv să fie atractiv și pentru generația Z, care a adoptat conceptul de detoxifiere digitală.  

De asemenea, HMD colaborează cu o serie de experți, activiști și grupuri de sprijin pentru părinți pentru a înțelege mai bine soluțiile necesare. Toți vor fi implicați în webinarii și forumuri globale pentru a se asigura că această abordare colaborativă se va afla tot timpul în centrul proiectului HMD „The Better Phone”. Aceștia se pot înscrie în proiect aici: https://www.hmd.com/es_us/better-phone-project/events.

„Proiectul «The Better Phone» este o călătorie către o varietate de soluții la problema supraîncărcării digitale, oferind mai multe posibilități și mai mult echilibru în viețile noilor generații. Scopul nostru este să colaborăm cu părinții și experții pentru a dezvolta soluții care răspund cu adevărat la nevoile oamenilor, stimulând inovația”, a declarat Lars Silberbauer, CMO al HMD.

Ca parte a proiectului „The Better Phone”, HMD a comandat un nou studiu global, pentru a oferi o perspectivă asupra dilemelor cu care se confruntă părinții atunci când vine vorba despre copiii lor și de utilizarea smartphone-urilor. 1

Rezultatele au arătat că vârsta medie la care un părinte îi oferă pentru prima dată un smartphone copilului său este 11 ani – însă mulți au mărturisit că și-ar fi dorit să mai aștepte.

Studiul realizat la nivel mondial pe un eșantion de 10.000 de părinți din Regatul Unit, SUA, India, Germania și Australia a arătat că mai mult de jumătate dintre cei chestionați au declarat că regretă expunerea copiilor la un smartphone, la o vârstă atât de fragedă. O treime dintre respondenți au vorbit deaspre efectele negative ale dispozitivului și schimbările de personalitate ale copiilor. Au fost exprimate îngrijorări în mod recurent cu privire la impactul pe care îl au asupra copiilor aplicațiile de social media, care sunt adesea strâns legate de folosirea smartphone-urile.    

Un procent uluitor de 70% dintre părinții intervievați au recunoscut că trăind o copilărie fără smartphone a însemnat o mai mare interacțiune cu familia – cu toate acestea, copiii lor nu au parte de timp de calitate cu cei dragi: 55% dintre aceștia spun că utilizarea telefonului de către copilul lor este o sursă de mari certuri, iar o treime s-au plâns despre faptul că obsesia copilului lor pentru telefon i-a frustrat atât de tare, încât au ajuns până la lacrimi.

Aproximativ 64% dintre părinții intervievați au declarat că utilizarea smartphone-urilor are un impact negativ asupra somnului copiilor, 61% cred că reduce activitatea fizică și mai mult de jumătate (54%) sunt îngrijorați că va reduce timpul pe care îl petrec socializând cu prietenii.  

Având în vedere că mai mult de jumătate dintre părinți sunt de acord că smartphone-urile pot avea un impact pozitiv asupra copiilor lor și le pot aduce beneficii din punct de vedere educațional – inclusiv permițându-le să păstreze legătura cu prietenii – părinții se confruntă în mod clar cu o dilemă.  

HMD se străduiește acum să înțeleagă aceste provocări și să ofere o serie de soluții noi și inovatoare pe care le-ar putea folosi atât părinții, cât și copiii lor, Generația Z sau oricine caută alternative reale la smartphone-uri.

HMD dorește, de asemenea, să colaboreze cu oricine este interesat de acest subiect și care ar vrea să se alăture călătoriei, pentru a genera schimbăre și a găsi noi soluții. Aceștia se pot înscrie aici: https://www.hmd.com/es_us/better-phone-project/events.

Alte puncte cheie care au reieșit din sondajul global includ faptul că aproape 75% dintre părinți se tem că smartphone-urile îi expun pe copiii lor la pericolele internetului. Totodată, mai mult de jumătate recunosc că nu știu ce fac copiii lor atunci când își folosesc telefoanele.

Aproape jumătate dintre părinți cred că utilizarea telefonului mobil a afectat personalitatea copilului lor, iar o treime dintre aceștia susțin că copilul lor are probleme de imagine de sine din cauza telefonului.

Referitor la proiectul „The Better Phone”, experta Dr. Becky Foljambe, fondatoare a „Health Professionals for Safer Screens” („Profesioniști din domeniul sănătății pentru ecrane sigure”), a declarat: „Explorarea profunzimii și diversitatea emoțiilor alături de nevoia de soluții (în condițiile în care 38% dintre părinți consideră că «nu există soluții», conform rezultatelor studiului) face din această inițiativă a HMD una semnificativă și de impact. Părerea mea, citind acest studiu, este că ajută într-o oarecare măsură la absolvirea părinților de vina plasată greșit pe aceștia. Răspunderea de a supraveghea folosirea dispozitivelor de către copii acasă și de a ține pasul cu  toate progresele tehnologice în vederea protejării copiilor pare să cadă doar pe părinți. Deși realitatea este că tehnologiile care ar putea proteja copiii ar putea fi îmbunătățite. Sunt necesare soluții urgente și felicităm HMD pentru explorarea acestora într-un mod pragmatic și onest.”

„Suntem încântați că HMD își ia angajamentul să abordeze, prin acest proiect, lipsa flagrantă de pe piață a telefoanelor adaptate copiilor. Studiul lor cu privire la copii și smartphone-uri este încă o dovadă a poziției imposibile în care se află părinții astăzi; fie le oferim copiilor noștri acces la un dispozitiv pentru care s-ar putea să nu fie pregătiți, fie alegem să nu le oferim unul deloc și riscăm să-i distanțăm de colegii lor”, a declarat Joe Ryrie, co-fondator al Smartphone Free Childhood.

„Este o problemă cu care cei peste 100.000 de părinți care s-au alăturat comunității noastre din februarie se luptă zilnic și știm că rezolvarea ei necesită un efort de colaborare între părinți, copii, autorități și companiile de tehnologie.”

„Părinții din comunitatea noastră au nevoie de un telefon care este dorit de copii, dar care nu este conceput pentru a le capta complet atenția. Așa că suntem foarte încântați de colaborarea cu HMD, care va ajuta la definirea a ceea ce ar trebui să fie un telefon modern și prietenos cu copiii.”

Despre HMD

Suntem Human Mobile Devices și credem că totul începe prin a ne conecta la ceea ce oamenii își doresc cu adevărat. Clienții noștri sunt pasionați de planetă, se simt adesea copleșiți de supraîncărcarea digitală și sunt foarte atenți la buget. De aceea suntem încântați că am devenit cel mai mare producător de smartphone-uri din Europa. Susținem telefoanele ce pot fi reparate acasă și suntem un punct de referință pentru mult dorita pauză digitală. Începând cu acest an am început să dezvoltăm un nou portofoliu de dispozitive mobile originale Human Mobile Devices, pe lângă telefoane Nokia, și totodată am pornit noi parteneriate interesante. Pentru informații suplimentare, vizitați www.hmd.com

1Bazat pe un studiu comandat de HMD și realizat de Perspectus Global. Au fost intervievați 10.092 de părinți din 5 țări: Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, India, Germania și Australia. Studiul a fost realizat în iulie 2024.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.