LABORATORUL SOCIETAL prezinta proiectul ‘’BANCA EUROPEANA DE AMINTIRI”

0

In Resita, Fundatia ACTIVITY pentru resurse umane si dezvoltare durabila si-a asumat provocarea de a intra in Laboratorul Societal si de a testa indicatorii de responsabilitate sociala intr-un proiect pe cat de artistic, pe atat de responsabil: Banca Europeana de Amintiri!

 Afis-Activity

Cate cunostinte, experiente si amintiri ale inaintasilor nostri reusim sa pastram si sa folosim in activitatile noastre? In ce masura ’’inventarierea’’ acestor elemente de patrimoniu cultural poate contribui la cresterea nivelului de intelegere si al solidaritatii intre generatii? Sunt intrebari la care Fundatia ACTIVITY alaturi de parteneri din alte sapte tari europene si-au propus sa raspunda prin proiectul ’’Banca Europeana de Amintiri’’. Intre 2012 – 2014, echipa de proiect va crea, cu sprijinul membrilor de toate varstele din comunitatile locale, 5 cutii de amintiri corespunzatoare celor 5 simturi umane: cutia de amintiri pentru vaz (bazata pe fotografii), cutia de amintiri pentru auz (dezvoltata prin ateliere de muzica), pentru simtul tactil (prin ateliere de artizanat), pentru gust (creata prin ateliere de gatit) si cutia de amintiri pentru miros (bazata pe colectii de ierburi).

’’Banca Europeana de Amintiri’’ beneficiaza de finantarea programului Lifelong Learning, Parteneriate Grundtvig.

Responsabilitatea sociala in proiect

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in ’’Banca Europeana de Amintiri’’ au fost detaliate in raportul final de responsabilitate sociala. Mai jos redam cateva dintre acestea:

In domeniul Social, in selectarea grupului tinta echipa a promovat echilibrul intre persoanele de gen masculin si feminin si intre reprezentantii diverselor minoritati din Caras Severin. Au fost incheiate contracte de voluntariat cu toti membrii echipei. In urma experientei de responsabilitate sociala din proiect, Fundatia ACTIVITY si-a propus sa sistematizeze preocuparile pentru promovarea drepturilor omului, care sunt stipulate in regulamentul de ordine interioara al organizatiei si sunt promovate sub forma unui disclaimer pe site-ul Fundatiei. Un rol important in cadrul indicatorilor sociali este jucat si de promovarea diversitatii culturale si a valorilor autentice: fiecare din cele 5 banci de amintiri sunt bazate pe redarea prin simturi a valorilor specifice zonei Caras Severin.

In domeniul Mediu, prin intermediul proiectului echipa ACTIVITY a achizitionat vesela din ceramica si inox, re-utilizabila, pentru a o inlocui pe cea de unica folosinta folosita traditional de organizatie. Achizitiile responsabile din proiect nu s-au redus la vesela, ci si la modalitatile de ambalare a produselor: echipa a favorizat achizitia de produse in vrac sau cu un ambalaj minim. Consumul de energie din cadrul proiectului a fost rationalizat prin favorizarea lucrului la lumina zilei si prin achizitia de becuri ecologice.

In domeniul Economic, proiectul a fructificat tematica bancilor de amintiri pentru incurajarea crearii de locuri de munca la nivel local si pentru cresterea atractivitatii zonei: doua din bancile create asigura kow how pentru realizarea unor produse artizanale de promovare a zonei Caras Severin, care va putea fi folosit ulterior atat de catre voluntarii care au contribuit la crearea bancilor, cat si de catre publicul local.

In domeniul Guvernantei, proiectul mizeaza pe o serie de colaborari stranse cu stakeholderi locali diversi. Acestia asigura relevanta si impactul activitatilor si contribuie, prin trocurile realizate, la eficientizarea costurilor de implementare: Biblioteca Judeţeana, Direcţia de Cultura, Biblioteca judeţeana, Liceul „Mircea Eliade”, UEM.

Motivatia echipei

Aplicarea indicatorilor de responsabilitate sociala dezvoltati in cadrul Societal permit echipei Fundatiei ACTIVITY sa joace un rol pro-activ vis-à-vis de asigurarea unor conditii echitabile de dezvoltare pentru generatiile viitoare: ‘’Membrii Fundatiei ACTIVITY aplica principiile dezvoltarii durabile a Banatului de Munte promovand valorile si patrimonial acestuia astfel incat generatiile viitoare sa poate beneficia de aceleasi resurse si conditii’’, a declarat doamna Nadia Potoceanu, presedintele Fundatiei si managerul proiectului ‘’Banca de Amintiri’’.

Aflati mai multe despre demersul de responsabilitate sociala dezvoltat in proiect de catre Fundatia Activity in acest video!

Cititi mai multe informatii despre proiectul-pilot ’’Banca Europeana de Amintiri’’ pe societal.ro, la sectiunea ’’Descrierea proiectului’’!

Sustinatori:

Campania ‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” se bucura de sustinerea unor parteneri media apropiati, precum: Romaniapozitiva.ro, Alternativ.ro, Carturesti.ro si StiriONG.ro.

Despre campanie

‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” reprezinta demersul de testare a metodei de responsabilitate sociala dezvoltata prin proiectul Societal in cadrul a 19 proiecte-pilot. Proiectul s-a derulat in perioada 2010-2013 si a fost co-finantat prin Fondul Social European, fiind implementat de catre REPER21 (beneficiar) in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES. Mai multe informatii pe: www.societal.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.