Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

JamSessions – dulceață artizanală

0

JamSessions este producător de dulceață artizanală și nu numai. A apărut la inițiativa Alinei Mladin, iar, ca mai toți care se angajază în proiecte handmade, JamSessions are la bază o necesitate și o poveste despre oameni.

Proiectul a început în 2015 la un an după ce Alina s-a asociat cu prieteni într-un bistrot-grădină de vară în București (J’ai Bistrot, Calea Griviței nr. 55). Responsabilitatea Alinei la J’ai Bistrot era să dezvolte partea de bucătărie, despre care nu știa mai nimic la momentul respectiv, așa că a învățat poticnindu-se. Și-a dorit foarte mult să aibă produse de calitate în bucătărie, naturale, fără conservanți și la prețuri rezonabile.

Așa a apărut JamSessions, cu rețetele mamei de dulcețuri clasice, de siropuri, de zacuscă de vinete coapte pe jar de lemne, cam ce se știa de acasă că este bun și apreciat. Au fost adăugate câteva sortimente de dulceață potrivită cu brânzeturi și carne pentru că nu ne doream să fim doar tradiționali: dulceață de sfeclă roșie cu lămâi și anason, dulceață de ardei iuți, de ceapă roșie, de caise cu ghimbir și mentă, de smochine, de portocale cu scorțișoară.

Părinții Alinei locuiesc la casă în Târgu-Jiu (Gorj) și au fost convinși foarte repede să transforme anexa cu beci într-o bucătărie profesională cu depozit pentru conserve. Investiția inițială a fost în jur de 20.000 de euro, în condițiile în care de amenajări s-a ocupat gratuit fratele meu, iar costurile de ocupare au fost minimale.

Până în 2020, am colaborat cu lucrători sezonieri de seamă (vecinele mamei Alinei), de prin mai-iunie până în septembrie-octombrie. Tanti Mihaela, care a lucrat toată viața la Plafar, ne-a învățat cele mai multe lucruri despre loturi, temperaturi de păstrare și sterilizare. Tatăl Alinei era responsabilul de aprovizionare cu fructe și legume proaspete: căpșuni de la Straja, zmeură de la Rânca, smochine de la Clisura Dunării, piețe permanente și târguri ocazionale. Mama Alinei era artizanul șef, foarte atentă și responsabilă (dulceața noastră se face în vase mici, se amestecă uneori cu bețișoare chinezești ca nu cumva să se distrugă textura fructului. Și fructul e musai să fie cât mai întreg).

Din 2020 însă am externalizat o parte bună din producție către un atelier din Târgu Ocna, care ne respectă rețetele și procedurile cu sfințenie și de care suntem extremi de mulțumiți. Nu de alta, dar părinții îmbătrânesc și poate vor să se bucure de pensie altfel, iar spațiul de depozitare de acasă ne limita la 3000 – 4000 de borcane anual.

Website: https://www.jamsessions.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/jamsessionsro

Instagram: https://www.instagram.com/jamsessionsdulceata_artizanala/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.