Din pasiune pentru design si reciclare. Inedit @ Lugoj

0

 text si foto Flavia Rosana Capraru

P1110739

Ma numesc Flavia Rosana Capraru, sunt designer, am terminat Academia de Arte, sectia Design vestimentar si Design Ambiental. Am beneficiat de o bursa de studii in Italia in domeniul designului vestimentar  si am absolvit si  un curs de croitor specializat in reelaborarea tinutelor vestimentare second hand.

Cursuri de Fashion Design @Lugoj

     Ideea acestui proiect pleaca tocmai de aici,  de la pasiune mea pentru design, pentru a recicla si mai ales pentru a da mai departe  cea ce eu am invatat. Organizez cursuri de Fashion design in cadrul scolii de Arta Dimitrie Stan din Lugoj, o scoala cu traditie  din orasul nostru, o scoala care acum este in administrarea Primarie si care nu are fonduri suficiente pentru a sustine aceste activitati.

Obiectivul principal este să creez un loc adecvat , ca atunci când vrei să fii creativ dar ai nevoie de un spaţiu, unelte şi îndrumare,  cind vrei sa discuti despre ecologie şi creativitate prin experienţă directă -sa  exprimi un “wow, ce interesant!” la prima vedere.

Am inceput acest curs de doi ani si numarul cursantilor creste, din resurse proprii am dotat atelierul cu 4 masini de cusut casnice si una industriala de surfilat. Totodată, prin bunăvoinţa firmelor cu profil textil din oraş s-au asigurat materialele textile din atelier.

Ca şi initiator al acestui curs vă  pot preciza că în aceşti 2 ani de activitate ai cercului am observat foarte multe aspecte pozitive în dezvoltarea abilităţilor practice la tineri si adulti , dar şi a promovării unor valori fundamentale pentru adulţii de mâine. Cursantii au învăţat frumuseţea şi utilitatea „reinventării garderobei” pentru sine sau familie: cu bani puţini poţi face minuni, căci nimic nu se aruncă, totul se reciclează! Dar dincolo de maşina de cusut sau de desenul tiparului, am observat cu satisfacţie cum cursantii au învăţat să lucreze în echipă, să se sprijine unii pe ceilalţi, să facă schimb de experienţe, de idei, să respecte diversitatea, să ofere cadouri făcute cu propriile mâini şi nu în ultimul rând au învăţat ceea ce azi pare uşor demodat, valoarea unei meserii.

P1110746

Scopul acestor cursuri este reunirea tinerilor si adultilor  din oras , care pot invata sa-si reinventeze hainele vechi cu mici defecte, hainele care nu mai sunt la moda, tinand cont ca moda recicleaza in continu idei, deci este logic sa se ajunga si la reciclatul paractic; vor invata sa coase, sa deprinda abilitati, sa imprime si sa modifice, sa creeze accesorii si bijuterii textile.

Vreau ca elevii mei sa invete sa primeasca fiecare “nimic” ca un potential material de lucru si sa gaseasca noi intrebuintari creand obiecte noi, sa invete sa creeze ambiante placute, sa decoreze incaperi, sa creeze bijuterii si accesori vestimentare, sa creeze garderobe.Prin cursul de design imi propun să promovez alternative, la îndemâna oricui, pentru un stil de viaţă cat mai prietenos cu mediul. Vreau să subliniez importanţa reutilizării materialelor de toate felurile, prin transformarea lor în obiecte de artă, importanţa alegerii unor produse sustenabile şi durabile, cu o durată mai mare de viaţă, dar doresc in special să arăt modul general în care un artist handmade poate să îşi diminueze impactul negativ asupra mediului înconjurător, prin însăşi natura activităţii sale.

Pentru acest lucru, pentru a putea pune in practica, visul meu de ii invata pe altii si visul altora de a fi creativi, am nevoie de ajutorul vostru pentru a putea achizitiona  masini de cusut si vopsele textile  iar pentru asta am apelat la CRESTEMIDEI– locul unde visele pot deveni realitate cu ajutorul vostru.

Pentru a continua acest proiect avem nevoie de 6500 RON, suma care ne va ajuta sa achizitionam, masini de cusut si vopsele textile, daca la inceput au fost 3 cursanti acum sunt peste 25 si cele 4 masini de cusut casnice si una industriala  din dotarea mea personala nu sunt suficiente. Interesul pentru aceste cursuri creste si imi doresc ca acest proiect sa continue, sa reusim impreuna sa facem ceva  pentru educatie si frumos.

Puteti sustine acest proiect pe crestemidei.ro

crestemidei

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.