Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Birouri de angajare pentru persoanele cu dizabilități din vestul țării

1

Federația ONPHR (Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România) a inaugurat, alături de partenerii săi locali, trei birouri pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.

Birourile de angajare din Lugoj, Oradea și Baia Mare, au fost înființate în cadrul proiectului RESCUE- Înființarea unei Rețele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilități.

Serviciile Birourilor de angajare se adresează atât persoanelor cu dizabilități din regiune, aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și companiilor care doresc să angajeze persoane cu dizabilități.

Persoanelor cu dizabilități li se vor pune la dispoziție servicii de informare și consiliere, de evaluare psihologică și vocațională, de mediere pe piața muncii, dar și servicii pentru dezvoltarea abilităților sociale în vederea obținerii unui loc de muncă. Mai mult decât atât, persoanele cu dizabilități angajate vor beneficia și de servicii de consiliere post-angajare.

Servicii gratuite pentru companiile care doresc să angajeze persoane cu dizabilități

Companiile care își doresc să angajeze persoane cu dizabilități sunt încurajate în acest proces, prin oferirea de consultanță șoi consiliere gratuită care să sprijine atât angajarea persoanei cu dizabilități, cât și integrarea acesteia la locul de muncă.

Astfel că, prin intermediul biroului de angajare, companiile vor putea beneficia de recrutarea și formarea persoanei cu dizabilități, astfel încât să se potrivească cerințelor postului, colegii persoanei cu dizabilități vor beneficia de consiliere și trainind, dacă este cazul. Mai mult decât atât, specialiștii care lucrează în cadrul Biroului de angajare pot furniza consiliere privind legislația în domeniu.

”Sperăm că prin aceste servicii gândite special pentru a preîntâmpina nevoile angajatorilor, aceștia să fie mai deschiși în a angaja persoane cu dizabilități. Oricum, față de acum zece ani, de exemplu, se constată îmbunătățiri, însă mai avem mult de lucrat pentru a ajunge la nivelul altor țări europene în ceea ce privește integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, a declarat Francisc Simon, președintele Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România.

Până la sfârșitul anului, astfel de birouri de angajare pentru persoane cu dizabilități vor fi înființate și în București, deservind capitalei și zonelor limitrofe.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.