Aeroport intre Arad si Timisoara?

1

O ştire interesantă în special pentru Vestul ţarii – de pe site-ul www.news-ar.eu

Cel mai mare aeroport din vestul ţării ar putea fi construit între Arad şi Timişoara!

„Surse din conducerea judeţului au precizat pentru NEWS-AR că în perioada următoare ar putea demara demersurile pentru construirea celui mai mare aeroport din vestul ţării. Acesta ar urma să fie înfiinţat în cadrul noii societăţi „Aeroporturile Banat”, rezultată în urma iminentei fuziuni dintre Aeroportul Internaţional Arad şi Aeroportul Internaţional Timişoara. Noul aeroport ar putea fi construit la jumătatea distanţei dintre Arad şi Timişoara, în apropiere de autostradă şi pe teritoriul administrativ al comunei Orţişoara (jud. Timiş). Până atunci, este în grafic fuziunea dintre aeroporturile din Timişoara şi Arad.„

Continuarea pe www.news-ar.eu

(foto Florin Ghinda, 2009)

cer

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Un comentariu

 1. avatar
  Comunicat de presa on

  Aeroport intre Arad si Timisoara?
  Reactie la Timisoara.

  Consiliul Consultativ pentru Strategia Timisoarei reactioneaza la initiativa unilaterala a Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cu privire la constituirea Companiei Aeroportul Banatean prin fuzionarea Aeroporturilor din Timisoara si Arad.

  Comunicat de presa
  Timisoara, 31 august 2009

  Consiliul Consultativ pentru Strategia Timisoarei, grup de lucru independent, constituit la initiativa Primariei Timisoara, din reprezentanti ai mediului de afaceri, academic, cultural si social si care consiliaza factorii de raspundere din administratia locala in vederea alinierii strategiei de dezvoltare a orasului la nevoile sale de perspectiva, a luat la cunostinta cu ingrijorare de initiativa unilaterala a Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cu privire la constituirea Companiei Aeroportul Banatean prin fuzionarea Aeroporturilor din Timisoara si Arad.

  Timisoara, unul dintre cele 8 orase din Romania care au fost identificate ca poli de dezvoltare economica, se afla intr-un proces amplu de elaborare a unei strategii de dezvoltare, pe baza noii legislatii specifice si a principiilor moderne de urbanism. In acest sens orasul de pe Bega a fost inclus intr-un program ce beneficiaza de asistenta din partea Guvernului Olandez, prin care se urmareste elaborarea unui Masterplan care sa stea la baza Planurilor de Urbanism ale orasului pentru perioada urmatoare.

  In cadrul acestei strategii, Aeroportul Timisoara are un loc esential, de legatura vitala de comunicatie cu restul lumii, dezvoltarea acestuia fiind inextricabil legata de dezvoltarea orasului. Impactul economic si social al unor sincope in functionarea acestei institutii a orasului ar putea avea consecinte negative profunde si cu efect pe termen lung.

  Consiliul Consultativ constata cu stupoare din declaratiile oficiale ale factorilor de raspundere din MTI lipsa de profesionalism, tratarea politicianista si „de clan” a unei probleme vitale pentru dezvoltarea oraselor Timisoara si Arad. Lipsa unor studii de oportunitate, a unor dezbateri publice, discrepanta dintre motivatiile oferite si situatia reala, indica fie o incompetenta incalificabila, fie o intentie flagranta de abuz. O asemenea propunere, facuta cu incalcarea tuturor principiilor descentralizarii, si fara a se tine seama de diferentele majore dintre cele doua entitati care ar urma sa fuzioneze, nu poate decat sa ridice mari semne de intrebare in mintea cetatenilor orasului Timisoara.

  Consiliul Consultativ incurajeaza colaborarea in planificarea strategica intre Timisoara si Arad, colaborare care poate aduce beneficii ambelor parti. Totusi, o astfel de colaborare presupune intai si intai un dialog direct intre parti si o abordare corecta, nepartinica si profesionista si cu consultarea reala a celor implicati sau afectati de astfel de decizii. Daca o fuziune precum cea propusa nu aduce decat beneficii tuturor, asa cum sustine Ministerul, nu vedem de ce intreaga negociere si pregatire a acestui demers s-a facut pe ascuns, fara un contact direct cu autoritatile locale si judetene de pe Bega si de ce lipsesc in continuare cu desavarsire orice informatii oficiale, complete si pertinente cu privire la modul in care se doreste realizarea acestei fuziuni.

  Se pare ca printr-o interpretare “mioritica”, Guvernul doreste sa aplice principiul descentralizarii, cedand controlul aeroportului Timisoara catre autoritatile locale din… Arad. Consideram ca intreaga clasa politica locala trebuie sa se opuna unei astfel de “descentralizari” si indemnam societatea civila sa isi exprime punctul de vedere cu privire la aceasta initiativa guvernamentala.

  Consiliu Consultativ, din aceste considerente, nu poate decat recomanda Primariei Timisoara si Consiliului Local adoptarea unei pozitii de refuz al unei astfel de fuziuni, cel putin pana la prezentarea de catre cei care au initiat acest demers a documentelor care sa detalieze conditiile fuziunii si mai ales studiile din care sa rezulte beneficiile invocate ale unei astfel de asocieri.

  Dan Bedros, Ovidiu Sandor, Marius Popa, Silviu Cernea, Gheorghe Ciocan, Emil Cristescu, Radu Dimeca, Peter Hochmuth, Gianluca Testa, Nicolae Robu, Ioan Talpos, Stefan Dragulescu, Alexandru Moisuc, Vlad Gaivoronschi, Laila Onu, Ioan Garboni, Marcel Tolcea, Victor Neuman, Petru Iliesu.

Comentează