Acces la hrană sănătoasă pentru tot mai mulți timișoreni. AFLĂ despre ASAT!

0

Parteneriatele locale ASAT de solidaritate pentru acces la hrană sănătoasă își cresc rândurile în Timișoara.

Joi, 13 februarie, începând cu ora 19 are loc în ceainăria Librăriei Cărturești de pe strada Mercy o nouă prezentare a parteneriatelor ASAT disponibile în Timișoara pentru anul 2014.

asat 2014

Sunt invitați timișorenii interesați să își asigure o sursă sigură pentru hrană, sub forma unui coș săptămânal cu o mare diversitate de legume cultivate natural, la care se pot adăuga o gamă largă de produse complementare din gospodăriile țărănești de proximitate.

Prezentarea va fi susținută de Mihaela Vețan, inițiatoarea sistemului ASAT în România, împreună cu alți asatieni din diverse parteneriate din ASAT Timișoara.

asat romania 2014ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești – este numele sub care se dezvoltă din 2008 parteneriatele locale de solidaritate între mici producători agricoli adepți ai agriculturii naturale și grupuri de consumatori ce înțeleg importanța micilor gospodării agricole pentru asigurarea unei hrane sănătoase și accesibile.

Primul parteneriat ASAT a fost lansat în Timișoara în 2008, de atunci fiind susținute alte parteneriate în diverse regiuni ale țării, prin implicarea voluntară a unor membri activi ai grupurilor de consumatori și alți dinamizatori.

În 2013 parteneriatele ASAT cu coșuri de legume netratate chimic au ajuns la 4 în Timișoara, la care se adaugă alte parteneriate pentru produse complementare, de la produse lactate și brânzeturi, ouă, carne, până la miere, fructe, gemuri și murături, toate obținute cu respectarea unor principii de agricultură naturală. În 2014, aceste parteneriate s-au dezvoltat și majoritatea și-au crescut capacitatea de asociere, astfel că noi familii de timișoreni se pot înscrie într-un parteneriat direct și solidar cu un mic producător agricol, fie pentru coșul de legume, fie pentru produse complementare.

Hrană sănătoasă direct de la țărani este sloganul sub care sunt promovate parteneriatele ASAT între grupuri de consumatori și mici producători agricoli, care livrează celor dintâi coșuri de legume și produse alimentare pe durata unui sezon de 8 luni. Parteneriatele ASAT sunt disponibile în Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Odorheiu Secuiesc și București.

Informații suplimentare găsiți pe pagina www.asatromania.ro sau pe pagina de FaceBook, www.facebook.com/AsociatiaASAT.

 

Ce este un parteneriat ASAT?

Parteneriatul local de solidaritate între micii producători agricoli și consumatori este un angajament reciproc în care oamenii beneficiază în mod egal şi integral de recolta de pe o anumită suprafață cultivată de agricultor.

Un angajament din partea unui grup de cetățeni pentru a susține o gospodărie agricolă printr-o retribuire echitabilă și corectă a muncii legumicultorului, care garantează o producție naturală sau organică.

O formă de cooperare între consumatori și mici producători agricoli în vederea asigurării accesului la hrană sănătoasă produsă local.

Cum se realizează parteneriatul?

Mai multe familii de consumatori din oraș se înțeleg cu un mic producător agricol de proximitate să achite un preț echitabil pentru un coș săptămânal de produse locale (legume, fructe, ouă, lapte ș.a.), pe care îl ridică regulat pe durata unui întreg sezon (de obicei săptămânal, timp de 8 luni pe an).

Înțelegerea se face de regulă la sfârșitul toamnei și vizează sezonul următor. Pentru a crește autonomia micului producător și a ține costurile sub control, grupul de consumatori plătește în avans o parte din abonament, iar cu banii astfel strânși agricultorul acoperă costurile pregătirii producţiei din anul următor.

Prețul unui abonament se construiește pe baza unui calcul transparent și are în vedere o retribuție echitabilă pentru munca micului producător agricol. Acest preț nu este obținut prin corelaţie cu piața, ci reflectă costurile reale implicate de agricultura naturală. Prin urmare, prețul unui abonament anual este fix, iar producția variază în funcție de factori specifici agriculturii naturale.

Coșul de legume

Conținutul coșului de legume ține cont de specificul climateric și cultural al fiecărei regiuni. Produsele din coş sunt de o mare diversitate, reflectând astfel nevoile unei alimentații echilibrate și sănătoase.

În fiecare an, cantitatea legumelor livrate poate varia față de cea preconizată, în funcţie de condiţiile meteorologice. În fiecare sezon, surplusul realizat în parteneriatele ASAT se împarte în mod egal între familiile de consumatori, fără nici un cost suplimentar.

Consumatorii din parteneriatele ASAT beneficiază de legume de calitate ridicată, produse în condiţii controlabile și într-un proces de cultivare transparent, susţinând totodată un mic producător local.

Facebook

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează