Raport Școala de HR și Airost.ro: 34% dintre respondenți amână în mod constant mesele, vizitele medicale, evenimentele de familie sau odihna din cauza muncii
32% dintre angajații din România declară că nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală și emoțională la locul de muncă
-
Persoanele care au ales meseria din necesitate tind să raporteze mai frecvent niveluri ridicate de stres comparativ cu cei care își trăiesc munca ca pe o vocație
-
Sănătatea mintală este un subiect trecut sub tăcere în multe organizații din România
-
47% dintre angajați afirmă că au des simptome de anxietate legate de muncă
-
Ce pot face organizațiile pentru a susține sănătatea mintală a angajaților
-
Angajații amână des vizitele la medic sau timpul cu familia din cauza muncii
București, 8 octombrie 2024: Aproximativ 34% dintre angajații din România amână constant mesele, vizitele medicale, evenimentele de familie sau odihnă din cauza muncii, iar 32% dintre angajați nu au discutat niciodată despre sănătatea mintală în echipele lor, potrivit raportului „Ce ROST are sănătatea mintală la locul de muncă în România?”, lansat de Școala de HR și Airost.ro, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale (10 octombrie).
Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 3.500 de angajați și a fost realizat în perioada 1-15 septembrie 2024. Pe lângă analiza obiceiurilor și a atitudinilor privind sănătatea mintală la locul de muncă, raportul de 88 de pagini evidențiază impactul tăcerii asupra productivității și bunăstării angajaților din România.
Persoanele care declară că au ales meseria din necesitate tind să raporteze mai frecvent niveluri ridicate de stres comparativ cu cei care își trăiesc munca ca pe o vocație. În plus, cei care se simt susținuți în organizațiile lor simt o satisfacție profesională și personală mai mare, contribuind la o cultură organizațională pozitivă.
De asemenea, cercetarea arată că 41% dintre cei care evită să discute despre sănătatea psiho-emoțională la locul de muncă se simt frecvent copleșiți, în timp ce alți 44% declară că au abordat rareori subiectul sănătății mintale.
47% dintre angajați au des simptome de anxietate legate de muncă
Totodată, 47% dintre angajați afirmă că au des simptome de anxietate legate de muncă, 33% experimentează frecvent simptome fizice ale stresului, precum dureri de cap sau probleme digestive, iar 70% dintre respondenți nu beneficiază de consiliere psihologică, invocând lipsa resurselor financiare sau lipsa de disponibilitate emoțională.
„Aceste rezultate indică o presiune semnificativă pusă asupra angajaților, în special asupra celor care încearcă să își mențină performanța în contexte profesionale care nu oferă sprijin psiho-emoțional. Astfel, deși sănătatea mintală devine tot mai fragilă pentru milioane de angajați din întreaga lume, angajații din România continuă să se confrunte cu dificultăți majore în a adresa acest subiect la serviciu. În ciuda unei creșteri de conștientizare la nivel global, sănătatea mintală rămâne un subiect sensibil în România și, în multe organizații, este trecut sub tăcere. Studiul nostru este un apel la acțiune pentru organizațiile și angajații din România. Sănătatea mintală nu este doar un beneficiu opțional, ci o prioritate organizațională critică pentru sustenabilitatea și succesul pe termen lung. Dacă vrem angajați implicați și o comunitate profesională sănătoasă, trebuie să spargem barierele tăcerii și să normalizăm discuțiile despre sănătatea emoțională la toate nivelurile companiei,” a declarat Andra Pintican, fondatoarea Școlii de HR și Airost.ro.
Ce pot face organizațiile?
Pentru a sprijini sănătatea mintală a angajaților, fondatoarea Școlii de HR și Airost.ro recomandă organizațiilor:
-
Să creeze traininguri specializate pentru manageri, pentru a înțelege și gestiona sănătatea mintală a echipei lor;
-
Sa creeze unui plan strategic pentru sănătatea mintală la locul de muncă, care să includă atât intervenții individuale, cât și inițiative de grup;
-
Să normalizeze discuțiile despre sănătatea mintală prin includerea subiectului în ședințele de echipă;
-
Să faciliteze accesul la resurse de suport, inclusiv consiliere psihologică și workshop-uri de alfabetizare emoțională.