Save The Dogs ajută deținuții din România să se reintegreze în societate cu ajutorul animalelor

0

Proiectul dedicat deținuților, inițiat în Penitenciarul – Spital Constanța Poarta Albă, primește sprijinul Uniunii Budiste Italiene. O recunoaștere a valorii și a impactului pozitiv pe care această inițiativă îl generează asupra oamenilor și animalelor.

Deținuții și animalele se ajută reciproc pe drumul lor spre reintegrarea socială, se sprijină și își ușurează suferința reciprocă prin empatie. Acesta este obiectivul proiectului lansat de Save the Dogs în Penitenciarele Poarta Albă și Spital Poarta Albă din Constanța, România, unde deținuții sunt implicați în ateliere manuale și activități de voluntariat în contact cu animalele. Este vorba de parcursuri de educație și îngrijire dezvoltate pentru a încuraja schimbări pozitive în viața deținuților, în viața animalelor cu care interacționează și în comunitatea de referință.

Recunoscându-i valoarea și împărtășindu-i scopul, Uniunea Budistă Italiană, a decis să finanțeze acest proiect printr-o contribuție economică de 19.000 de euro. Un sprijin important care va permite organizației Save the Dogs să își extindă căile și activitățile de reintegrare socială.

„Colaborarea cu Penitenciarele din Poarta Albă a început în primăvara trecută, odată cu lansarea programului Vieți Conectate, program creat pentru a aduce beneficii animalelor și persoanelor fragile din zonele în care ne desfășurăm activitatea. Datorită unui colaborări cu Institutul Jane Goodall Global, am lansat la Poarta Albă primul proiect Roots & Shoots (Rădăcini și Muguri) în care sunt implicați deținuții din secția de psihiatrie a penitenciarului spital. Acest program este o sursă de inspirație pentru activitatea noastră, deoarece împărtășim pe deplin misiunea sa de a promova respectul și compasiunea pentru toți, de a stimula fiecare individ să acționeze pentru a face lumea mai bună”, declară Sara Turetta, Președinte al asociației Save the Dogs and other Animals.

O misiune care este împărtășită și promovată și de Uniunea Budistă Italiană, așa cum reiese din cuvintele președintelui Filippo Scianna:

„Grijă, responsabilitate socială și interdependență: acesta este modul în care Uniunea Budistă Italiană sprijină micile realități din multe teritorii italiene, datorită fondurilor „8xmille”. Fiecare proiect ia naștere din viziunea unor femei și bărbați care, cu mintea și prin mâinile lor, lucrează cu perseverență pentru a face societatea noastră mai corectă, mai plină de compasiune și mai înțeleaptă. Datorită eforturilor lor, astăzi multe persoane pot beneficia de servicii care înainte le erau inaccesibile. Acestea sunt proiectele sociale pe care Uniunea Budistă Italiană a ales să le sprijine datorită fondurilor strânse prin intermediul „8xmille”.

Este vorba de proiecte non confesionale în favoarea pluralității și a responsabilității sociale, în care Uniunea Budistă aduce un ajutor concret prin susținerea rețelelor teritoriale existente. Fiecare proiect este selectat în coerență cu ideea, aflată la baza gândirii budiste, de interdependență și grijă: în lumea în care trăim, fiecare ființă sensibilă, fie că este om sau animal, este conectată; acționând în favoarea uneia dintre ele, se acționează în favoarea întregii comunități”. 

Într-un context precum cel al penitenciarului Poarta Albă, care se confruntă cu o supraaglomerare constantă, la fel ca majoritatea închisorilor din România, inițiative incluzive precum aceasta reprezintă o piesă crucială pentru a le oferi deținuților o a doua șansă, pentru a facilita reintegrarea socială și profesională a acestora și pentru a contracara rata ridicată a violenței împotriva animalelor din întreaga țară.

„Empatia față de animale devine un mijloc de răspândire a stării de bine pentru toți: cu această conștientizare urmărim acest proiect cu angajament și dedicare. Suntem conștienți că lucrăm într-o zonă cu o rată ridicată de violență împotriva animalelor, iar fiecare pas mic pe care îl facem pentru a schimba această situație ne dă motivația de a merge mai departe. Vrem să fim purtătorii de cuvânt ai unui mesaj de speranță și încredere în viitor, sperând că și alte instituții penitenciar își vor deschide porțile față de astfel de proiecte”, încheie Sara Turetta.

Asociația Save the Dogs and other Animals

Asociația a luat ființă în 2002 în România. Proiectele Save The Dogs and other Animals au ca scop îmbunătățirea stării de bine a animalelor și a comunităților în care activează și se concentrează în mod concret pe următoarele domenii de intervenție: sterilizare și îngrijire, recensământul animalelor fără stăpân, educație, adopții, conviețuire responsabilă cu animalele de companie. Până în prezent, în centrul Urme de Bucurie din Cernavodă au fost realizate peste 8.200 de adopții, 2.000 de animale sunt îngrijite în fiecare an în clinica veterinară modernă, 42.000 de câini și pisici au fost sterilizate gratuit până în prezent.

Pentru informații suplimentare: www.urmedebucurie.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.