Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Universală a Iei – expoziţie de artă plastică Ioan Popei la Bratislava

0

Ambasada României în Republica Slovacă şi Institutul Cultural Român de la Praga organizează, în perioada 23-30 iunie 2016, un program cultural dedicat popularizării iei româneşti tradiţionale în ţara de reşedinţă, dat fiind faptul că pe data de 24 iunie se sărbătoreşte, din 2013, de Sânziene, Ziua Universală a Iei.

Programul va cuprinde:

– expoziţie personală de artă plastică Ioan Popei, „Flori din Carpaţi” – 23-30 iunie 2016, Galeria Archa, Továrenská 10, 811 09 Bratislava

– prezentare de standuri cu ii româneşti din cele 3 principate istorice româneşti: Moldova (Piatra Neamţ), Muntenia (Horezu) şi Transilvania (Sibiu) – 24-25 iunie 2016, Primaciálne námestie, 814 99 Bratislava

– întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Academiei de Arte din Bratislava – 27-28 iunie 2016

Ia, caracteristică portului național românesc, făcută din pânză și împodobită cu alese cusături, este matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi al creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Materialele tradiţionale şi motivele aplicate (flori, fluturi sau elemente geometrice) reflectă şi astăzi conservarea moştenirii ancestrale, transmisă din generație în generație.

Pictorul Ioan Popei va prezenta expoziţia intitulată „Flori din Carpaţi”. Despre pictura sa în ulei, profesorul Lucian Strochi, critic de artă al Departamentului de „Artă și Cultură”, Piatra-Neamț afirma: „În picturile sale, artistul Ioan Popei folosește proprietățile terapeutice ale culorilor, indiferent de tema aleasă de acesta în tablourile sale. Artistul mă face să cred că probabil el însuși este vrăjit de picturile sale.”

Sursa: aici.popei-foto

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.